fbpx
Locuri de vizitat langa Sibiu

Cele mai frumoase locuri de vizitat langa Sibiu

Cand ajungi in cel mai frumos oras al Transilvaniei, Sibiu, incepi sa-i explorezi principalele atractii turistice, sa te bucuri de delicioasele preparate din restaurant si sa te plimbi la intamplare pe strazi pentru ca mereu gasesti un cotlon ascuns cu parfum medieval.

Sibiu inseamna vacanta pentru multi. Si tocmai pentru ca este un oras primitor si ofertant cu turistii nu este greu sa te decizi sa mai ramai cateva zile in zona.

Si atunci intervine intrebarea: dar totusi exista si locuri de vizitat in jurul Sibiului sau trebuie musai sa ramai blocat in oras? Si odata ce incepi cautarea descoperi ca exista si sunt chiar multicele.

Ghid turistic Sibiu si imprejurimi

Daca ajungi in zona poti sa te cazezi fie in oras, mai aproape de centru ca sa ajungi repede, fie in apropiere.

In Marginimea Sibiului s-au construit pensiuni superbe si primitoare care se lauda nu doar cu conditii bune, ci si cu mancarea lor naturala, preparata in bucataria proprie. Cateva recomandari de pensiuni primitoare gasesti pe parcurs si la finalul acestui articol.

Primul pas dupa cazare este sa vizitezi orasul. Citeste aici care sunt principalele obiective turistice din Sibiu si de ce merita sa te opresti la ele.

Vrei sa vizitezi Sibiul intr-un mod inedit? Incearca un treasure hunt prin oras si descopera-i ramasitele medievale. Foloseste codul milestone-sibiu05 si vei avea si o reducere extra de 5%:

Mai poti citi:

Iar dupa ce ai descoperit cat de cat orasul poti sa incepi sa mergi si spre alte locuri de vizitat in apropiere de Sibiu.

Cetatea din Cisnadioara

Cetatea Cisnadioara

Printre cele mai frumoase locuri de vizitat pe langa Sibiu este cetatea Cisnadioara. Am ajuns prima data la Cisnadioara intr-un weekend mohorat de Septembrie pe drumul dinspre Rasinari.Stiam ca Cisnadioara este frumoasa toamna, ca si alte locuri din Romania. Nu ne-a fost greu sa gasim centrul si intrarea spre atractia principala din zona: cetatea Cisnadioara.

Am platit biletul in parcare, am primit cheia cetatii si, trecand pe sub poarta de lemn care ne instiinteaza ca am ajuns la “Michelsberg Burg”, am inceput urcusul prin padure.

Dupa 10 minute intram pe poarta joasa in curtea bisericii. La Cisnadioara este de fapt o bazilica romanica imprejmuita de ziduri de piatra, deci nu un castel sau o cetate. Construita in secolul XII, ea a apartinut de abatia cisterciana de la Carta (mai jos gasesti detalii si despre aceasta).

Numele ii este dat de dealul pe care a fost construita – Dealul lui Mihai.

Cheia pe care o primisem de jos ne-a ajutat sa intram in biserica. Inauntru sunt adapostite pietre funerare ale soldatilor din Primul Razboi Mondial.

Interiorul nu aduce deloc cu cel al unei biserici si intr-adevar astazi este folosita pentru concerte, piese de teatru si expozitii de arta.

Am incuiat usa la plecare, dar am mai petrecut cateva momente in curte.

Zidurile care o inconjoara sunt inca in picioare, iar pe desupra lor se poate admira privelistea din jur – casele din Cisnadioara la poalele dealului, Cisnadie mai departe si in zare Sibiul.

Daca vrei sa stai chiar in Cisnadioara, Apfelhau 4* este o pensiune cocheta, construita in mijlocul naturii – verifica tarife si disponibilitate la Apfelhaus.

Daca vrei sa descoperi centrul vechi din Sibiu intr-o plimbare interesanta, esti asteptat la turul autoghidat „Secretele Sibiului”.

Statiunea Ocna Sibiului

La 20 minute de mers cu masina din centru se afla Ocna Sibiului (Salzburg in germana, exact ca cel din Austria).

Numele de Ocna vine de la exploatarile de sare care s-au realizat in zona inca din antichitate.

Alaturi de Paltinis, Ocna este una dintre cele mai vizitate statiuni din judetul Sibiu. Iubitorii de tratament balneo in special aleg sa petreaca timpul aici datorita apei sarate si namolurilor.

Citeste si: Cazare in Paltinis cu piscina

Printre cele mai cunoscute obiective turistice din Ocna Sibiului sunt lacurile cu apa sarata, formate pe locul fostelor saline.

Dar si cei care nu au probleme de sanatate vin in zona cand vor sa stea o zi la piscina.

Daca vrei sa te cazezi chiar in Ocna Sibiului, Casa de vacanta Bogdan ofera conditii foarte bune, la un pret accesibil – verifica tarife si disponibilitate.

Biserica fortificata din Cisnadie

Biserica fortificata Cisnadie

Daca iti place mostenirea medievala, tot pe langa Sibiu mai poti vizita si biserica fortificata din Cisnadie.

Este o biserica mare, construita in secolul 13 ca bazilica romanica, dar de-a lungul timpului a suferit transformari.

Cel mai important detaliu de mentionat despre ea este ca o parte a ei (absida de sud) a fost transformata in trezorerie si a adapostit tezaurul de la Cisnadie care a fost mutat la muzeul Brukental din Sibiu.

Daca nu vrei sa stai mult timp pe drum, acestea 3 sunt locuri frumoase de vizitat langa Sibiu la care ajungi in 20 minute cu masina.

Daca esti insa dispus sa mergi mai departe, vei descoperi o multime de alte comori ascunse prin judetul Sibiu.

La o aruncatura de bat de Sibiu, poti sta in Cisnadie in 2 locatii frumoase:

Locuri de vizitat in Judetul Sibiu

Transalpina

Transalpina

Cea mai inalta sosea din Romania, drumul regelui cum mai este ea denumita, porneste din Jina si taie muntii chiar pe granita dintre judetele Alba si Sibiu, printre paduri dese de brad.

Tot mergand pe ea vei da peste un lac de acumulare, lacul Oasa. Si continuand drumul ajungi la Obarsia Lotrului de unde ai 2 variante: mergi la stanga spre Valea Oltului si te intorci la Sibiu sau o iei drept spre Ranca si vezi partea cea mai spectaculoasa a acestui drum. Intoarcerea spre Sibiu dureaza insa mai mult pe aici.

Pe Transalpina te poti caza in mai multe locuri. Ca sa fii ramai in apropiere de Sibiu pot poposi la Pensiunea Silva Dobraverifica tarife si disponibilitate.

Transfagarasan

Transfagarasan

Printre cele mai spectaculoase obiective turistice de langa Sibiu este Transfagarasan. Urcand dinspre Cartisoara intalnesti pe soseaua serpuinda Balea Cascada si, mai sus Balea Lac.

Iarna, desi drumul este acoperit cu zapada, poti urca cu masina pana la Balea Cascada si de acolo sa iei telecabina pana in varf.

Din pacate, pe cat este de frumos acest drum, pe atat este de aglomerat, iar in weekendurile de vara am facut si 3 ore de la Cartisoara pana in varf.

Privelistea Transilvaniei vazuta de acolo merita insa chinul de a ajunge.

Pe Transfagarasan, la fel ca pe Transalpina poti gasi cazare in mai mult locuri:

Cetatea de la Slimnic

Cetatea Slimnic

La 16 km de centrul Sibiului, pe drumul spre Medias, se vad pe dreapta in Slimnic niste ruine.

Este cetatea Slimnic ruinata de vreme, existenta deja in prima jumatate a secolului XIV, precedand bisericile fortificate ca forma de aparare impotriva atacurilor.

Construita pe deal, predomina vaile din jur si este una dintre cele mai impresionante cetati din Sibiu.

Cand am ajuns prima data aici ne-a intampinat pe poarta afisul cu numarul de telefon pentru vizitatori si informatiile despre taxa de intrare.

Nu exista un program de vizitare pentru cetatea Slimnic pentru ca cei care o au in grija locuiesc chiar in ea, asa ca este suficient sa suni ca sa ti se deschida poarta.

Odata intrat, te poti plimba printre ruine, trece pe sub arce, prin porti si poti chiar sa explorezi cotloane secrete.

In dreptul turnurilor inca ramase in picioare am vazut scara abrupta pe care am urcat pana in varf, de unde se vede in cele 4 zari: ruinele cetatii intr-o parte si satul inecat in verde in celelalte parti.

Biserica fortificata din Valea Viilor

Biserica fortificata Valea Viilor

Mergand spre Medias, dupa biserica fortificata Axente Sever, in Copsa Mica se face un drum la dreapta spre Valea viilor.

Dupa doar 5 kilometri se ajunge in centrul localitatii, unde troneaza de peste 700 de ani biserica fortificata. Initial construita in secolul 14 ca biserica gotica, ea a fost transformata in cetatea bisericeasca de azi in secolul 15.

Este in patrimoniul UNESCO, iar interiorul ei seamana cu cel al celorlalte biserici-cetate din Transilvania.

Biserica fortificata din Biertan

Biserica fortificata Biertan

Biserica fortificata din Biertan este cea mai mare biserica fortificata din Transilvania si se afla si ea in patrimoniu UNESCO.

La cat de mare si veche este cred ca ar trebui sa apara pe orice lista cu locuri de vizitat in judetul Sibiu.

Obiective turistice in sat nu stiu sa mai fie, dar explorarea bisericii cu aspect de cetate dureaza cam o ora, mai ales daca te decizi sa ii dai si ocol.

Cei care vor sa se opreasca macar o noapte in Biertan, pot ramane la Casa Eva Wagner, o pensiune cocheta, foarte apreciata de oaspeti. – verifica tarife si disponibilitate

Castelul de lut de la Valea Zanelor

Castelul de lut Valea Zanelor

La aproape o ora de mers cu masina se afla un castel langa Sibiu care se bucura de o popularitate pe care inca nu o inteleg.

Daca intrebi pe oricine despre locuri de vizitat in Sibiu si imprejurimi sigur te va indruma spre Porumbacu de Sus unde a fost ridicat un hotel cu aspect interesant denumit Castelul de lut de la Valea Zanelor.

Odata ajuns acolo insa nu poti decat sa faci poze cu aceasta constructie, sa cumperi ceva de la tonetele improvizate din jur sau sa vanezi un loc la umbra daca nimeresti o zi insorita. O vizita merita, dar a doua oara nu as mai bate drumul pana acolo.

Daca vrei sa ramai in apropiere de castelul de lut, poti gasi optiuni diverse de cazare in Porumbacu de Sus:

Medias

Medias

Chiar daca poti gasi o multime de lucruri interesante de facut in satele dimprejur, exista si cateva orase langa Sibiu pe care merita sa le vizitezi.

Medias este unul dintre ele. A fost o surpriza foarte placuta cand am ajuns prima data aici, asa ca am scris un intreg articol despre ce poti vizita in Medias. Aici il gasesti.

Si in Medias, pe langa apartamente private, ai si cateva variante de cazare la hotel:

Abatia cisterciana de la Carta

Abatia Carta

Manastirea cisterciana de la Carta in judetul Sibiu nu mai este o manastire in adevaratul sens, ci doar ruinele uneia. Ordinul cistercian este un ordin monahal catolic fondat in jurul anului 1100 in localitatea Cîteaux, din Franta, dupa care si-a luat si numele, Cistercium fiind denumirea in latina a localitatii.

Acesti calugari erau cunoscuti pentru constructiile impresionante pe care le ridicau pe terenuri mlastinoase. Ei au venit pe teritoriul Romaniei si au fondat manastirea cisterciana de la Carta in jurul anului 1200.

Abatia de la Carta a primit ca donatie din partea regelui Ungariei, printre altele, si bisericile fortificate de la Harman si de la Prejmer. Dupa invazii si restaurari abatia a fost desfiintata de Matei Corvin in 1474.

Cel mai simplu este sa vizitezi Carta cand urci/cobori de pe Transfagarasan sau cand ai drum de la Sibiu la Brasov. Pe drumul de la Sibiu la Brasov, la 2 km dupa intrarea pe Transfagarasan de la Cartisoara, se face un drum la stanga spre Carta.

Cand cobori de pe Transfagarasan pentru Carta trebuie sa o iei la dreapta 2 km, spre Brasov. Un panou turistic semnaleaza prezenta manastirii aici. Drumul care pleaca in stanga din cel national taie localitatea Carta pana aproape de capat.

Momentan la Carta se gasesc ruinele abatiei cisterciene si o parte a fostei biserici, restaurata si transformata in prezent in biserica evanghelica.

In afara de vizitarea curtii interioare si a bisericii evanghelice se mai poate vizita si un muzeu taranesc. Acum cativa ani se urca si in turnul cu clopot, pe o scara in spirala, cu trepte foarte inalte.

Manastirea cisterciana de la Carta nu a fost singura de acest fel de pe teritoriul Romaniei. In satul Igris, jud Timis a mai existat o manastire cisterciana fondata in in jurul anului 1180 de sotia regelui Ungariei din acea vreme.

Manastirea a fost complet distrusa si astazi se gasesc in Igris doar urme vagi ale existentei ei.

Locuri de cazare pe langa Sibiu

Vazand toata aceasta lista de atractii turistice in judetul Sibiu poate te gandesti ca ar merita sa cauti variante de cazare langa Sibiu, nu neaparat in oras. Astfel, poti sa te bucuri de aer curat, de iarba si sa scapi de aglomeratie. Iata cateva recomandari de pensiuni langa Sibiu:

Orasul alaturi de toate celelalte obiective turistice din judetul Sibiu ofera suficiente locuri de vazut si experiente de incercat cat pentru o vacanta intreaga. Deci cand iti planuiesti urmatorul concediu prin tara arunca un ochi pe lista asta: ce n-ai vazut din ea si pare interesant?


Ti-a fost util articolul? Atunci te rog sa imi lasi un comentariu mai jos.

Pentru mai multe sfaturi de calatorie poti urmari blogul pe Facebook si pe Pinterest!

Iar daca esti gata pentru urmatoarea vacanta, inscrie-te la newsletter pentru a primi si alte detalii interesante.

Bonus! 5% discount la tururile Another Milestone si un planificator de calatorii gratuit la inscriere.