fbpx
Activitati in Sibiu

Ce e de facut in Sibiu? Activitati pentru turisti si localnici

Abia de cativa ani am descoperit care sunt locurile frumoase si principalele activitati din Sibiu. Asta pentru ca desi veneam des aici, exploram mai degraba imprejurimile orasului si il asociam cu vacanta de vara, alergat prin gradini si oameni dragi, mai putin cu turismul si atractii de vizitat.

Avand bunicii de pe langa oras si veri raspanditi prin satele pitoresti din Marginime, imi petreceam o mica parte din vacanta de vara pe la ei.

Mai tarziu, cand am inceput sa merg singura in zona m-am oprit mai des prin centru si am descoperit un Sibiu vechi, ingrijit, ce ma faceau sa ma simt ca in strainatate. De atunci locul s-a dezvoltat mult si a devenit un important centru turistic.

Pentru mine ramane cel mai frumos oras din Romania. Exista insa multe locuri frumoase si evenimente in Sibiu care ii fac si pe altii sa-i acorde neoficial acest titlu.

Deci cand vrei sa-ti petreci urmatoarea vacanta in zona si nu stii ce sa faci in Sibiu, iata cateva idei de activitati in oras.

Activitati in Sibiu

Fa un tur prin centrul vechi din Sibiu

Sibiu Tur ghidat

Pentru cei care vor sa descopere cele mai cunoscute atractii turistic din Sibiu, cele aflate in centrul vechi, pot incerca turul autoghidat „Secretele Sibiului”. Acesta porneste de la inceputul strazii pietonale Nicolae Balcescu si se termina in Piata Mare.

Este un tur autoghidat prin oras, deci il poti face la ce ora doresti. Dupa ce apesi butonul de Start, vei primi pe telefon instructiunile de deplasare intre puctele turistice incluse in traseu.

Odata ajuns intr-un anumit loc va trebui sa rezolvi o ghicitoare ca sa poti afla povestea acelui loc.

Urmand itinerariul vei ajunge pe la cea mai veche casa din Sibiu, pe la primul hotel din Romania si pe la fosta primarie a orasului.

Bea o cafea buna pe strada pietonala Nicolae Balcescu

sibiu strada pietonala

Nicolae Balcescu leaga bulevardul principal ce taie Sibiul (soseaua ce vine de la Bucuresti si merge spre Alba Iulia) cu centrul vechi al acestuia. De o parte si de alta a strazii pietonale, in fata caselor de demult, terasele restaurantelor isi invita oaspetii la pranzuri gustoase sau macar la o bautura pentru a se racori.

Printre acestea se gasesc si cateva cafenele cu cafea aromata si gustari deliciose. Este locul in care sa-ti incarci bateriile inainte sa explorezi orasul.

Citeste si: Locuri de cazare in Paltinis cu piscina

Printre terase, cateva magazine cunoscute (Zara, H&M) sunt amenajate astfel incat sa se incadreze in peisajul urban si sa nu strice aspectul lui medieval. Daca la celelalte atractii turistice din Sibiu nu am ajuns de fiecare data, o plimbare pe aceasta strada nu mi-a lipsit niciodata din program cand ne-am oprit in zona.

Descopera Piata Mare din Sibiu

tururi sibiu piata mare

Strada pietonala se deschide spre Piata Mare, locul in care se organizeaza cele mai cunoscute evenimente in Sibiu, un adevarat magnet de turisti. (Festivalul de teatru de la Sibiu, Targul de Craciun).

In centrul pietei pavata cu piatra cubica este amplasata Fantana cu grilaj, o replica a celei construite in secolul 15 si demolata in perioda comunista. Daca mergi langa fantana si faci un tur complet al pietei cu privirea, vei vedea pe rand Muzeul Brukenthal, Primaria, Biserica Romano catolica, Turnul Sfatului si casele istorice ce astazi gazduiesc magazine, banci, farmacii.

Citeste si: Vanatoare de comori pentru copii si adulti

Daca te simti privit la randul tau, sa stii ca senzatia vine de la ferestrele construite in acoperisurile acestor case istorice, ferestre inguste denumite “ochii Sibiului”.

Admira picturile din Muzeul Brukenthal

activitati in sibiu: muzeul Brukenthal

Primul muzeu de arta din Romania, muzeul Brukenthal adaposteste o colectie de opere de arta in palatul cu acelasi nume. Palatul a fost construit in stil baroc in secolul 18 de baronul Samuel Brukenthal, cel care prin testament a decis transformarea cladirii in muzeu public, el fiind un mare iubitor de arta.

Sculpturi, picturi si interioare cu mobila veche pot fi admirate inauntru. Cei indecisi daca sa intre sau nu pot face un tur virtual al muzeului Brukenthal pe siteul oficial.

Sub umbrela muzeului Brukenthal nu intra doar colectiile de arta expuse in Palatul Brukenthal, ci si alte muzee din Sibiu: Muzeul de istorie naturala, Muzeul farmaciei etc. Detalii despre ele gasesti tot pe siteul oficial.

Lucruri de facut in Sibiu: Urca in Turnul Sfatului

ce sa faci in sibiu - turnul sfatului

Piata Mare se cuprinde cel mai bine cu privirea de sus, din Turnul Sfatului. Urcarea in turn se face pe o usa ingusta dinspre Piata Mica, iar de la ultimul etaj ai o priveliste 360 asupra orasului: case vechi cu acoperisuri de tigla portocalie la poalele turnului, blocuri inalte mai spre periferie si in departare verdele campului si albul de pe crestele Carpatilor. Din fericire Turnul Sfatului nu este singurul care ofera asemenea peisaje in oras!

Pozeaza-te pe Podul minciunilor

obiective turistice sibiu

Odata coborat din turn, chiar daca nu stii ce este, automat te vei indrepta spre podul cu balustrada neagra de fier forjat, impodobite cu muscate inflorite. Este Podul minciunilor, un simbol al orasului Sibiu.

Este cel mai vechi pod de fonta din Romania si numele i se trage, conform uneia dintre legende, de la indragostitii care isi rosteau aici juramintele, multe dintre ele mincinoase.
Dar pana sa ajungi la pod vei trece prin Piata Mica marginita de case colorate, cladiri istorice (casa Luxemburg) si restaurante cu meniuri traditionale sau internationale.

De aici ai doua optiuni ca sa descoperi si alte obiective turistice in Sibiu: la dreapta este Piata Aurarilor iar la stanga Biserica Evanghelica si mai departe Piata Huet. De fiecare data o luam la stanga, dar acum vreo doi ani am zis sa vedem ce se afla pe marjinile pietei.

Coboara treptele spre Piata Aurarilor

de facut in sibiu: piata aurarilor

Am fost surprinsi sa descoperim un pasaj de scari ce cobora intr-o piata de care nu stiam: Piata Aurarilor. Acela a fost momentul cand m-am reindragostit de Sibiu daca se mai putea asa ceva.

In Piata Aurarilor casele sunt mai neingrijite decat in centru, tencuiala lor este cojita, miroase putin a igrasie si nu se mai simte vanzoleala turistica. Dar locul este fermecator si pastreaza autenticitatea orasului de alta data.

De aici ne-am abatut pe strazi laturalnice, am facut poze cu cladiri antice si am savurat linistea dimprejur si senzatia ca ne intorsesem in timp. Nu stiu cat si pe ce strazi am colindat, dar am nimerit iar in Piata mare. De aici am mers pe strada dintre Primarie si Muzeul Brukenthal ca sa ajungem la Biserica evanghelica.

Ce mai poti vizita in Sibiu: Biserica Evanghelica

locuri sibiu biserica evanghelica

Biserica evanghelica din Sibiu sau catedrala evanghelica (cum mai este cunoscuta), finalizata in secolul 16 este o constructie in stil gotic. Aceasta se poate vizita inauntru, dar pentru cei in cautare de senzatii tari merita urcarea in turn. 

O singura data am urcat si a fost si prima data cand am facut febra musculara instantaneu de la cat de incordata am mers. Scara de lemn imi parea putin instabila (nu era), balustrada ei era murdara de excremente de porumbel, iar printre trepte puteam vedea podeaua de jos, 3 etaje mai jos.

Asa ca toata energia mi-a fost concentrata in picioare pentru a-mi mentine echilibrul. Sus, sunetul clopotului aproape ne-a surzit, dar privelistea orasului la picioarele noastre a meritat efortul.

Chiar langa catedrala se afla o casa celebra in Sibiu: Casa calfelor. Calfele sunt mestegari independenti porniti intr-o calatorie de specializare de minim 2 ani.

Ei au adaposturi in 4 orase din Europa (Sibiu, Rügen, Neustadt si Leipzig). Hainele lor specifice ii diferentiaza in multime, iar scopul calatoriei lor este de a-si insusi cat mai bine meseria aleasa.

Stiam povestea calfelor, dar nu stiu de ce aveam senzatia ca este un obicei de demult, astazi disparut. Odata ne plimbam prin Sibiu si un prieten ne spune: “Uite calfele. Sunt venite la Sibiu”, facand un semn discret din cap spre o terasa unde la o masa lunga erau asezati 10-12 tineri cu camasi albe si veste negre.

M-am uitat intr-acolo neintelegand la ce se refera si prima data am crezut ca sunt niste actori care vor sa reinvie traditia calfelor. Dar nu, erau chiar ele, calfele calatoare!

Serveste un pahar de vin in Piata Huet

viziteaza in sibiu piata huet

De jur imprejurul Catedralei evanghelice o piata mica si cocheta, piata Huet, are pe o latura Colegiul Brukenthal si pe o alta o cafenea cu vedere spre acoperisurile rosii ale caselor.

Cand ai nevoie de o pauza te poti aseza la una dintre mese si poti servi un pahar de vin plimbandu-ti privire peste acoperisurile roscate de tigla. Daca ai noroc, in special in serile de vara, iti vei savura vinul pe acorduri live de pian.

Ce sa faci in Sibiu: treci prin Pasajul scarilor

sibiu pasajul scarilor

Pe langa Casa calfelor se coboara prin Turnul scarilor pana in strada turnului. De la baza scarilor, in stanga, porneste o alta atractie a Sibiului: Pasajul scarilor.

Este printre locurile mele preferate din oras din cauza aerului medieval si a pozelor excelente pe care le pot face aici. Si este de asemenea considerat cel mai romantic loc din Sibiu.

Deci daca mergeti in cuplu, o plimbare pe aici este musai.

Plimba-te pe cea mai frumoasa strada din Sibiu: strada Cetatii

Cea mai frumoasa strada din Sibiu

Pe latura sud-estica a centrului istoric, marginita de o parte din vechiul sistem de fortificatii al Sibiului se afla strada Cetatii, considerata cea mai frumoasa strada din Sibiu.

De o parte a ei sunt aliniate turnurile medievale, Turnul Olarilor, Turnul Archebuzierilor, Turnul gros etc si de cealalta sunt casele vechi si colorate.

Este un loc mai linistit fata de Piata Mare, deci cand vrei sa te bucuri de vechiul Sibiu, departe de piata, fa o plimbare pe aici.

Tot pe aceasta strada vei gasi unul dintre cele mai potrivite locuri de vizitat in Sibiu cu copiii: Muzeul de istorie naturala. In curte are expusi cativa dinozauri, iar in interior seamana cu Antipa.

Descopera traditiile in Muzeul Astra

de vizitat in sibiu cu copiii - muzeul astra

La doar cativa kilometri departare de centru, pe drumul ce urca la Paltinis, se poate vizita cel mai mare muzeu in aer liber din Europa: Muzeul Civilizatiei populare traditionale ASTRA.

Acesta adaposteste o colectie impresionanta de case traditionale, obiecte de lemn si chiar mori de vant. Este ca un parc imens in care ne-am plimbat jumatate de zi fara sa ne plictisim.

Plimbarea se poate face si cu trasura sau iarna cu sania, dar noi ne-am bucurat de mersul pe jos. Programul muzeului si tariful de acces le gasiti pe siteul oficial.

In Plus, la anumite date in muzeu se organizeaza ateliere gastronomice si degustari de produse locale.

Experiente in Sibiu: vizioneaza o piesa de teatru

lucruri de facut in sibiu - faust

Daca esti prin oras arunca un ochi pe site-ul teatrului Radu Stanca din Sibiu. Are cateva piese inedite. Dintre toate iti recomand Faust, piesa de teatru in regia lui Purcarete care este o adevarata experienta.

Este o plimbare prin iad, o calatorie pe taramul imaginatiei, orice, numai o simpla piesa de teatru nu. In timp ce o urmaresti nu iti dai seama daca mai esti treaz sau totul este un vis ciudat.

De fiecare data am plecat impresionata dupa ea si ori de cate ori as vedea-o nu m-as satura de ea. Din pacate se joaca foarte rar la Teatrul Radu Stanca din Sibiu si atunci biletele trebuie vanate constiincios.

Treasure hunt in Sibiu – Fortificatii medievale

lucruri de facut in sibiu: treasure hunt

Un alt tur in Sibiu pe care il poti face cand doresti este treasure hunt in Sibiul medieval. Acesta este construit ca o vanatoare de comori prin Sibiu, comori arhitecturale.

Se face tot folosind telefonul mobil pe care vei primi indicatiile de deplasare intre cele 2 puncte, indiciile pe care trebuie sa le cauti si legendele medievale ale vechiului oras.

Un sibian care l-a parcurs mi-a scris ca a descoperit locuri pe care nu le stia desi locuieste in oras de peste 20 de ani!

In traseu sunt incluse vechile turnuri de aparare care mai sunt in picioare si azi si sistemul de fortificatii vizibil. Parcurgand traseul vei afla ce simboluri sunt pe stema orasului, vei vedea locul in care ghiulele inca stau infipte in zid si vei afla ce calamitati au modelat vechea asezare. Il poti achizitiona de aici:

Probabil mai exista si alte activitati in Sibiu pe care nu le-am inclus, deci mai astept recomandari daca ai.

Nu stiu pe nimeni caruia sa nu-i placa la Sibiu. Este suficient sa ajungi o data aici ca sa iti doresti sa te intorci.

Nici nu e nevoie sa arunci vreun ban pe vreundeva ca superstitie. Sibiu iti intra la inima si iti ramane acolo. Nu te mai saturi de el ori de cate ori vii sa-l vezi!

Iar cand incepi sa descoperi si atractiile turistice de langa Sibiu, iti dai seama ca este o locatie excelenta pentru o vacanta intreaga.

Cazare in Sibiu:

Daca vrei sa stai mai multe zile in oras, iti recomand cateva variante de cazare in Sibiu:

Pensiuni in Sibiu

Vila Sibiu 3*
Republique 4*
Vila Bohemia 4*

Hoteluri in Sibiu

Hotel Parc 3*
Hotel Ramada Sibiu 4*

Obiective turistice in Sibiu harta:


Ti-a fost util articolul? Atunci te rog sa imi lasi un comentariu mai jos.

Pentru mai multe sfaturi de calatorie poti urmari blogul pe Facebook si pe Pinterest!

Iar daca esti gata pentru urmatoarea vacanta, inscrie-te la newsletter pentru a primi si alte detalii interesante.

Bonus! 5% discount la tururile Another Milestone si un planificator de calatorii gratuit la inscriere.

2 comentarii la „Ce e de facut in Sibiu? Activitati pentru turisti si localnici”

Comentariile sunt închise.