fbpx
Bulgaria

(P) Este Bulgaria Sigură? 6 Sfaturi de Călătorie Esențiale pentru Vizitatori

Bulgaria are o forță puternică atunci când vine vorba de frumusețea naturală – de la Munții Pirin la plajele de la Marea Neagră.

Bulgarii se mândresc cu varietatea mâncării, cu faimoasa Rosa Damascena (Trandafirul de Damasc) și cu ospitalitatea lor.

Bulgaria este o țară foarte sigură. Conflictele militare sunt evitate, criminalitatea este scăzută, protestele publice sunt rare, iar religiile coexistă în general în mod fericit. Religia principală în Bulgaria este ortodoxă bulgară, dar există și romano-catolici, musulmani, protestanți și evrei.

6 Sfaturi de călătorie esențiale pentru vizitatori

1. Fiți atenți la ratele de schimb false 

Bulgaria este încă în mare parte o economie bazată pe numerar. Deși puteți plăti cu cardul în mall-uri și supermarketuri, acest lucru se întâmplă rareori în alte locuri, cum ar fi piețele, tarabele stradale și majoritatea restaurantelor. Așadar, este o idee bună să aveți întotdeauna la dumneavoastră niște bani lichizi.

Este ușor să obțineți numerar de la bancomate în Bulgaria. Nu este necesar să faceți rost de bani locali în avans înainte de a ajunge, dar ar putea fi util să aveți la îndemână ceva pentru când ajungeți.

Cu toate acestea, nu vă schimbați valuta străină decât în bănci. Moneda bulgară – levul (BGN) – este legată de euro (EUR) din 1999, iar, la momentul redactării acestui articol, în ianuarie 2020, cursul oficial de schimb este de 1,95 BGN pentru 1 EUR.

Fiți atenți la acesta. Multe case de schimb valutar, în special în stațiunile de la malul mării, adaugă de obicei o cifră în plus la curs, schimbând 1 EUR nu pentru 1,95, ci pentru 1,195 BGN. Este foarte ușor să nu observați diferența și știu că unii localnici au căzut în capcana acestui truc. 

2. Notă de plată exagerată

Mâncarea bulgară este delicioasă. Pentru a evita să vă stricați experiența fantastică a mesei, verificați întotdeauna de două ori nota de plată înainte de a plăti pentru a vă asigura că totul este corect.

Uneori, veți găsi un aperitiv în plus sau un cocktail (dacă ați mers la un bar) pe care nu l-ați comandat. Și asta este rareori o greșeală sinceră. De obicei, este vorba de chelnerul care încearcă să facă niște bani în plus.

Verificați de două ori chitanțele și la supermarket. Unii casieri încearcă să facă aceeași înșelătorie.

3. Aleile întunecate 

Din păcate, multe dintre străzile și aleile secundare din Bulgaria nu au un iluminat adecvat pe timp de noapte.

Desigur, acest lucru nu se traduce automat prin faptul că veți fi jefuit sau agresat (ceea ce se întâmplă foarte rar în Bulgaria). Dar s-ar putea să călcați într-o baltă sau să vă împiedicați de un obstacol în întuneric.

Pentru a evita experiențele neplăcute, rămâneți pe străzile principale dacă mergeți pe jos până la destinație sau luați un taxi.

4. Evitați să circulați fără vignetă

În timp ce călătoriți în Bulgaria, fiți foarte atenți la faptul că veți avea nevoie de o vignetă pentru Bulgaria în cazul în care călătoriți cu mașina dumneavoastră sau cu o mașină închiriată. Vigneta este acum în format electronic și se poate achiziționa online direct de pe site-ul https://vignettebulgaria.com/ro/

Trebuie doar să furnizați câteva detalii despre vehiculul și călătoria dumneavoastră precum: 

  • datele vehiculului, 
  • durata și începutul călătoriei, 
  • numărul de înmatriculare a vehiculului,
  • modalitatea de plată. 

Odată achitată taxa de drum pentru Bulgaria, călătoria dumneavoastră poate începe imediat!

5. Feriți-vă de animalele vagaboande

Bulgaria a făcut pași mari pentru a reduce această problemă. Cu toate acestea, există încă un număr alarmant de câini și pisici vagabonde care umblă liber pe străzi. Păstrați distanța pentru a evita îmbolnăvirile sau mușcăturile.

Încercați să vă depășiți dorința de a le mângâia sau de a le hrăni. Ultimul lucru pe care vi-l doriți de la călătoria dumneavoastră este o perioadă în spital pentru vaccinuri antirabice. Rabia nu este considerată un risc major pentru călătorii din Bulgaria, dar vorbiți cu medicul dumneavoastră de călătorie despre planurile dumneavoastră în cazul în care vă recomandă o injecție antirabică înainte de a pleca de acasă.

6. Dezastre naturale și vremea în Bulgaria

Bulgaria este situată într-o zonă seismică activă. Pe tot parcursul anului se resimt mai multe cutremure, dar majoritatea sunt minime. Cutremure mai mari au afectat țara în trecut, cum ar fi cutremurul de la Pernik din 2012, dar nu există prea multe motive de îngrijorare pentru călători.

Feriți-vă în timpul lunilor ploioase (mai și iunie) de inundațiile bruște. Rămâneți la curent cu starea vremii și cu știrile locale dacă călătoriți în această perioadă.

În timpul verii (din iunie până în august) și la începutul toamnei (septembrie), incendiile de vegetație reprezintă o amenințare în Bulgaria. Dacă călătoriți în zone puternic împădurite, asigurați-vă că urmați sfaturile autorităților locale în cazul în care se extinde un incendiu.

Dacă țineți cont de toate acestea, nu aveți de ce să vă faceți griji. Călătoria dumneavoastră va fi fără porbleme și vă veți putea bucura de tot ce oferă Bulgaria celor ce îi trece pragul.