fbpx
Manneken Piss

Cei trei pisaciosi celebri din Bruxelles (Manneken Pis, Jeanneke Pis si Zinneke Pis)

Cum am poposit pe aeroportul din Charleroi in city breakul nostru la Bruxelles, prima poza vazuta a fost cea a lui Manneken Pis care arata cum ajungi la Bruxelles, mare cat un perete intreg. Citisem despre statuia baietelului care face pipi din Bruxelle, dar nu stiam ca este atat de celebra. Nu numai ca este un simbol al orasului, dar baietelului pisacios i se mai adauga o fetita si un catel executand aceeasi activitate in diverse colturi ale orasului.

Ajunsi in centru am pornit o vanatoare a celor trei pisaciosi celebri, pe strazile Bruxellului:

1. Manneken Pis (baietelul care face pipi):

Cea mai cunoscuta legenda a lui Manneken Pis spune ca olandezii au vrut sa dea foc orasului Bruxelles si un baietel ratacit a facut pipi pe fitil, salvand astfel orasul de la dezastru. Statui care urineaza se gasesc in toate colturile lumii, dar la aceasta era coada pentru o fotografie.

M-a uimit in special dimensiunea ei – nu cred ca are mai mult de 30 de centrimetri!- si multimea care se imbulzea in jurul ei. Nebunia insa nu se opreste aici: baietelul are o colectie de 750 de costume primite cadou de la diversi conducatori ai lumii, costume expuse in muzeul din Grand Place. In fiecare zi, baietelul este schimbat intr-un nou outfit.

2. Jeanneke Pis (fetita care face pipi):

Construita mai tarziu ca Manneken Pis si gandita ca pereche pentru acesta, la cateva strazi distanta se afla statuia lui Jeanneke Pis, fetita care urineaza. Este considerata simbolul fidelitatii, la piciorele ei se pot arunca banuti pentru indeplinirea dorintelor si are chiar site oficial!

3. Zinneke Pis (catelul care face pipi):

In sincron cu Manneken si Jeanneke Pis, la alte cateva strazi distanta si cea mai noua dintre ele este statuia lui Zinneke Pis, catelul care urineaza. Statuia este amplasata la un colt de strada si poate fi usor trecuta cu vederea, atat de usor incat anul acesta a fost lovita de o masina, dar refacuta de sculptor.

La Manneken Pis se ajunge usor, urmarind multimea de turisti. Jeanneke Pis si Zinneke Pis sunt mai ascunsi si nu foarte vizitati. Daca tot eram in Bruxelles, noi am vrut sa-i bifam pe toti trei intr-o plimbare placuta.

2 comentarii la „Cei trei pisaciosi celebri din Bruxelles (Manneken Pis, Jeanneke Pis si Zinneke Pis)”

  1. Poate nu stiati, dar avem si noi o statuie celebra care reprezinta o pisacioasa. E chiar mai faimoasa decit cea din Brussel ii zice CUMINTENIA PAMANTULUI si e realizata de Brincusi. E chiar mai bine realizata decit cea din Brussel si reprezinta acelasi lucru o fetita care urineaza. Nu e atit de fin cizelata ca Zinneke Pis din Brussel dar are avantajul ca e facuta de un celebru sculptor.

    Răspunde

Lasă un comentariu