fbpx
Obiective turistice in Bruxelles

14 Obiective turistice in Bruxelles – traseu pentru 2 zile

Prima vizita in Belgia am inceput-o cu o lista lungi de obiective turistice in Bruxelles si 2 zile la dispozitie pentru a le vedea pe toate.

Am aterizat pe Charleroi si am mers pe varianta ieftina pentru a ajunge de la aeroport in oras (autobuz pana la gara din Charleroi si de acolo trenul pana intr-una dintre garile Bruxellului).

Ne-am lasat bagajul la hotel si, fiind devreme, am pornit spre centru pentru a explora orasul. Doua zile ne-am plimbat prin el si am reusit sa vedem cam tot ce ne propusesem: centrul orasului, nordul, Parlamentul European si cateva atractii mai putin stiute.

Ziua 1:

Chiar in ziua cand am ajuns de la aeroport am vizitat centrul orasului. A fost o zi mai relaxanta in care am preferat mai mult sa ne plimbam pe afara si sa simtim atmosfera. In Prima zi, ca obiective turistice in Bruxelles am reusit sa bifam:

Gradina botanica din Bruxelles

De la hotel ajungeam pe jos pana in centru trecand mereu pe langa gradina botanica. Nu ne-am oprit insa niciodata sa o vedem fiind mereu grabiti spre alte locuri.

Manneken Pis (baietelul care face pipi)

Cum am poposit pe aeroportul din Charleroi in city breakul nostru la Bruxelles, prima poza vazuta a fost cea a lui Manneken Pis care arata cum ajungi la Bruxelles, mare cat un perete intreg. Citisem despre statuia baietelului care face pipi din Bruxelle, dar nu stiam ca este atat de celebra. Nu numai ca este un simbol al orasului, dar baietelului pisacios i se mai adauga o fetita si un catel executand aceeasi activitate in diverse colturi ale orasului.

Ajunsi in centru am pornit o vanatoare a celor trei pisaciosi celebri, pe strazile Bruxellului.

Cea mai cunoscuta legenda a lui Manneken Pis spune ca olandezii au vrut sa dea foc orasului Bruxelles si un baietel ratacit a facut pipi pe fitil, salvand astfel orasul de la dezastru. Statui care urineaza se gasesc in toate colturile lumii, dar la aceasta era coada pentru o fotografie.

M-a uimit in special dimensiunea ei – nu cred ca are mai mult de 30 de centrimetri!- si multimea care se imbulzea in jurul ei. Nebunia insa nu se opreste aici: baietelul are o colectie de 750 de costume primite cadou de la diversi conducatori ai lumii, costume expuse in muzeul din Grand Place. In fiecare zi, baietelul este schimbat intr-un nou outfit.

Jeanneke Pis (fetita care face pipi):

Construita mai tarziu ca Manneken Pis si gandita ca pereche pentru acesta, la cateva strazi distanta se afla statuia lui Jeanneke Pis, fetita care urineaza. Este considerata simbolul fidelitatii, la piciorele ei se pot arunca banuti pentru indeplinirea dorintelor si are chiar site oficial!

Zinneke Pis (catelul care face pipi):

In sincron cu Manneken si Jeanneke Pis, la alte cateva strazi distanta se afla cea mai noua dintre statuile pisacioase din Bruxelles: cea a lui Zinneke Pis, catelul care urineaza. Statuia este amplasata la un colt de strada si poate fi usor trecuta cu vederea, atat de usor incat a fost lovita de o masina, dar refacuta de sculptor.

La Manneken Pis se ajunge usor, urmarind multimea de turisti. Jeanneke Pis si Zinneke Pis sunt mai ascunsi si nu foarte vizitati. Daca tot eram in Bruxelles, noi am vrut sa-i bifam pe toti trei intr-o plimbare placuta.

Catedrala Saint Michel, Bruxelles:

Urmatoarea care ne intampina era catedrala Saint Michel. Inalta, impunatoare, asemanatoare cu Notre Dame de Paris am preferat sa ii facem cu mana de la departare si sa nu ne apropiem prea mult, tot din lipsa de timp.

Grote Markt sau Piata Mare din Bruxelles:

Grand Place/ Grote Markt / Piata Mare din Bruxelles cred ca este cel mai cunoscut loc din acest oras.
 
Este incadrata de primarie, muzeul orasului in care sunt expuse toate costumele lui Manneken Pis si alte cladiri vechi, iar in luna august se intinde in centrul ei un covor imens de flori.
 
In rest, este plina de turisti si nu stiu cum se face ca, odata ce am inceput sa ne plimbam prin Bruxelles, parca toate drumurile ne duceau inapoi la ea.
Intr-un colt al pietei este amplasata statuia lui Everard t’Serclaes, lord care a salvat Bruxellul de flamanzi.
 
O combinatie intre statuia Julietei din Verona si Fontana di Trevi din Roma, statuia lordului este mangaiata de multimea de turisti atrasi de legenda ca vor reveni la Bruxelles daca ii ating bratul. Nici noi nu am ratat aceasta ocazie.

Galeriile Saint Hubert

Cand am vazut tavanul lung de sticla si magazinele deschise de o parte si de alta am stiut ca am intrat in Galeriile regale Saint Hubert. Bruxellul nu se putea lasa mai prejos ca celelalte orase celebre pentru shopping!

Rue de Boucher

Iesind din galeriile Saint Hubert ne simteam parca aterizasem in alta epoca: o strada lunga, galagiosa, impanzita cu baruri si cafenele se intindea si la dreapta si la stanga noastra. Strada Boucher pe care nimerisem este cunoscuta pentru agitatia si vechile localuri.

Cartierul Les Maroles

Departandu-ne de centru ne-am plimbat putin pe strazile cartierului Les Maroles: baruri la colt de strada, magazine cochete si biserici prea inalte ca sa le cuprinzi cu privirea. Lasand Les Maroles in spate am trecut in cartierul Sablon.

Cartierul Sablon

Primul lucru zarit in Sablon a fost imensa catedrala Notre dame de Sablon. Apoi am vazut si targul din fata ei si strazile inguste, pavate cu piatra cubica si buchetelele de levantica si cladirea Muzeului Rene Magritte si panorama Bruxellului de langa Palatul regal. Tot aici ne-am oprit sa savuram cateva bunatati belgiene.

Palatul regal din Bruxelles

Ultimul obiectiv turistic din Bruxelles in fata caruia ne-am oprit in centru a fost Palatul regal. Cred ca se viziteaza si in interior dar dupa ce ne-am plimbat pe doua laturi ale lui eram deja prea obositi ca sa mai incercam sa intram.

Prima zi in Bruxelles a fost una plina si grea. Am mers cativa kilometri pe jos ca sa ajungem peste tot pe unde ne-am propus si am reusit.

Ziua 2:

A doua zi am vrut sa vedem si alte atractii turistice in Bruxelles si ne-am departat de centru. Dimineata am ocupat-o cu Parlamentul European si muzeul Autoworld, iar pe dupa-amiaza am mers in nordul orasului pentru Mini Europa si Atomium.

Vizita la Parlamentul european din Bruxelles

Ne obisnuisem deja vizual cu cladirile vechi din Bruxelles si strazile lui pavate, asa ca atunci cand am iesit de la metrou in cartierul european am ramas putin surprinsi.
Spre deosebire de restul orasului, cat de cat omogen, cartierul european pare din alt film – o bucata de New York alipita Bruxellului vechi. Bulevardele largi si drepte, cladirile inalte de sticla si masinile care trec in viteza dau aceasta senzatie. Cladirea Parlamentului european se incadreaza de minune in peisaj – inalta si predominant din sticla.
Cladirea in care au loc intalnirile parlamentarilor se poate vizita doar in anumite zile si intervale orare. Fiind weekend, noi nu am prins-o deschisa, dar pentru toti vizitatorii, langa, a fost construit Parlamentarium. Parlamentarium este ca un muzeu al institutiilor Uniunii europene care te ajuta sa intelegi mai bine ce se intampla in interior. Intrarea la Parlamentarium in Bruxelles este libera, iar audioghidul este disponibil in toate limbile uniunii inclusiv romana. Mai multe detalii despre o vizita la Parlamentariu puteti gasi aici.
Inauntru ne-am bucurat de o istorie vizuala a Uniunii europene, ne-am plimbat pe harta Europei afland elementele specifice fiecarei tari, am intrat intr-o incapere ce simula intalnirea parlamentarilor si am incercat diversele jocuri concepute pentru a prezenta simplu ce inseamna de fapt UE. Parlamentarium este un muzeu inedit, putin SF, potrivit pentru toate varstele si construit atat de bine incat vorbeste in limba tuturor, pe intelesul tuturor.
De la Parlamentul European ne-am indreptat usor spre Autoworld. Pe lista cu atractii turistice din Bruxelles se numara un loc magic, un taram de basm pentru baieti, dar mai putin atragator pentru fete – Autoworld. Ca sa va faceti o imagine clara asupra ce inseamna Autoworld imaginati-va pavilionul H umplut cu masini si alte mijloace de transport particulare, din cele mai vechi timpuri.

Muzeul masinilor Autoworld din Bruxelles

Stiam ca pentru baieti va fi o incantare si am avut dreptate! Planuisem sa vizitam Autoworld intr-o ora si nu le-am spus nimic despre includerea lui in program (nici nu stiau ca exista asa ceva in Bruxelles!). Ajunsi acolo au ramas atat de placut surprinsi incat am iesit abia dupa trei ore.
Biletele le-am cumparat de la intrare si am constatat ca muzeul nu avea atat de multi vizitatori. Masinile erau ordonate in functie de locul ocupat in istorie si am vazut de la trasuri vechi pana la primele biciclete si masini din toate vremurile. Acasa am constatat ca aveam pe aparat poze cu aproape fiecare masina din expozitie! Fetele erau plictisite deja dupa primele modele, dar incantarea baietilor crestea cu fiecare pas facut. Dupa primele 10 mi se pareau toate la fel si nu intelegeam exclamatiile extaziate din spatele meu la vederea unei alte masini.
Cu greu am reusit sa plecam de acolo! Autoworld doar a deschis apetitul pentru muzee de acest fel. Cand am ajuns in Germania ne-am oprit si la muzeul Porsche din Stuttgart.
De la Autoworld am facut un popas scurt in fata imensei porti din parcul Cinquantenaire si am luat-o apoi la pas spre nordul orasului.
Ajunsi in nordul orasului am profitat de ocazie si am luat toata Europa la pas – Mini Europa. Si in aceeasi dupa-amiaza am mai vazut Atomium si, pe langa, putin din Asia – Pavilionul chinezesc si Gradina japoneza.

Atomium, cladirea cu forma de atom

Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Bruxelles este Atomium. Stabilisem de acasa ca nu vom urca in Atomium – mi se parea prea scump si nici nu aveam timpul necesar. In fiecare bila a atomului exista cate o expozitie, dar privelistea de sus am inteles ca merita cel mai mult intrarea. Cei care doresc sa il vada si pe interior pot gasi mai multe detalii aici.

Parcul Mini Europa

Parcul Mini Europa cred ca a fost preferatul meu dintre toate obiectivele turistice vizitate in Bruxelles. Ma simteam ca Guliver in tara piticilor, plimbandu-ne printre toate cladirile importante din Europa. Detalii despre tariful de vizitare si orar se pot gasi aici.
Daca tara era mai mica era reprezentata printr-o singura atractie turistica (nu neaparat cea mai cunoscuta); daca tara era mai mare, erau alese mai multe orase din ea, reprezentate prin cate un obiectiv turistic. Portugalia avea ceva din Lisabona si ceva din Porto. Franta avea pe putin 5 obiective construite in parc, iar Italia avea inclusiv micutul sat Alberobello. Simteam nostalgia Andaluziei asa ca m-am bucurat cand am vazut si Sevilia cu a ei Plaza de los toros.
Toata lumea astepta insa sa vada Romania. Pariurile au fost puse inainte: castelul Bran, castelul Peles, castelul Huniazilor sau Casa Poporului. Pastrand insa proportiile, Casa Poporului ar fi iesit prea mare in comparatie cu celelalte cladiri. Am ramas surprinsi cand am vazut ca ales a fost Palatul Mogosoaia, bineinteles cu un mic Dracula in usa de la intrare.

Pavilionul chinezesc din Bruxelles

Iesind din Mini Europa si mergand pe langa parcul Laeken am ajuns la Pavilionul chinezesc, o cladire interesanta si inedita in peisajul Bruxellului modern. Pavilionul chinezesc adaposteste Muzeul Orientului Extrem, momentan inchis. L-am inconjurat de cateva ori, bucurandu-ne de detaliile bogate, si apoi am traversat strada pentru a-i admirat vecinul de vis-a-vis – Turnul japonez.

Turnul japonez din Bruxelles

O pagoda rosie, la fel de neasteptat in acest oras ca si pavilionul chinezesc se inalta vis-a-vis. Turnul japonez din Bruxelles, caci despre el este vorba, este inconjurat de o gradina japoneza si cuprinde cealalta parte a Muzeului orientului Mijlociu. Este de asemenea inchis, deci nu l-am putut vizita.
Doua zile au fost suficiente pentru a ajunge pe la principalele obiective turistice din Bruxelles. Amatorii de slow travel pot petrece mai mult timp aici si chiar gasesc lucruri de facut. Noi am vrut sa vedem putin si din restul Belgiei, iar distanta Bruxelles-Bruges fiind scurta am pornit cu trenul spre oraselul de poveste Bruges si ne-am oprit o zi si in Ghent.

Ti-a fost util articolul? Atunci te rog sa imi lasi un comentariu mai jos.

Pentru mai multe sfaturi de calatorie poti urmari blogul pe Facebook si pe Pinterest!

Iar daca esti gata pentru urmatoarea vacanta, inscrie-te la newsletter pentru a primi si alte detalii interesante.

Bonus! 5% discount la tururile Another Milestone si un planificator de calatorii gratuit la inscriere.