fbpx
Bunatati culinare belgiene

5 Mancaruri belgiene si alte specialitati

Nu stiam ca Belgia sa fie renumita pentru bucataria ei, ca Franta sau Italia, si intr-adevar nu pot sa zic ca am plecat impresionata de cele cateva mancaruri belgiena pe care le-am incercat.

Nici nu am descoperit multe preparate traditionale si nici nu mi s-au parut asa gustoase. Mancarea mi s-a parut foarte scumpa si de aceea, pe langa o lista a bunatatilor ce trebuie incercate, am facut si o lista cu modalitati prin care se poate manca mai ieftin in Bruxelles.

Ca si mancaruri si preparate traditionale in Belgia merita sa incerci:

Gofrele sau vafele belgiene

Celebrul lor desert este intr-adevar delicios. Se vand cam la toate colturile de strada, simple sau in diverse combinatii, care mai de care mai plina de calorii(vafe cu ciocolata, cu frista, cu inghetata, cu fructe etc)

Cartofii prajiti belgieni

Diferiti de cei clasici (chiar am jignit neintentionat un belgian cerandu-i „french fries”, dar ne-a corectat imediat „belgian fries!!!”), cartofii prajiti belgieni sunt prajiti de 2 ori si sunt mai grosi. La gust nu am remarcat vreo diferenta.

Scoici

La cateva tonete am gasit scoici in combinatie cu cartofi belgieni. Cum ne-au fost recomandate de cativa localnici cu care am intrat in vorba, ne-am incumetat sa le incercam.

Supa de morcovi

Supa de morcovi nu mai mancasem pana atunci si nici nu m-as fi gandit sa comand daca o gaseam in meniu. Am primit-o insa la un restaurant ca parte din meniul zilei si mi s-a parut gustoasa.

Berea belgiana

Poate ca nu sunt belgienii cei mai mari consumatori de bere (cehii detin cu mandrie acest titlu), dar sunt cei mai mari producatori. Au o multime de sortimente si berea belgiana este cunoscuta in toata lumea.

Ciocolata belgiana

Daca este vreun preparat pentru care sunt cunoscuti, acesta este cu siguranta ciocolata belgiana. Fina, untoasa si gustoasa, ciocolata belgiana- este cunoscuta in toata lumea, iar prepararea ei a fost ridicata la nivel de arta. Exista chiar si cateva muzee dedicate ciocolatei si diverse ateliere unde poti sa inveti sa o prepari singur.
Am incercat ciocolata si in Bruges si in Bruxelles.

Cum sa mananci ieftin si bine in Bruxelles?

Mancarea este scumpa. Aproape sau departe de centru nu prea conteaza pentru ca pretul tot piperat ramane. Pe biletul de avion si pe hotel am dat destul de putin si ne asteptam la un city-break low cost, dar am avut o surpriza. Asa ca iata cateva moduri de mancat mai ieftin si bun in Bruxelles:

Ia-ti micul dejun de la hotel

Daca hotelul are bufet suedez veti fi cu atat mai castigati pentru ca un mic-dejun in oras costa cat un pranz in alte capitale.

Mananca la restaurant meniul zilei

La pranz, intre 12:00 si 14:00 (unele chiar 15:00), multe restaurante servesc meniul zilei la un pret decent: supa si felul 2 sau felul 2 si desert. Abia a doua zi am descoperit acest lucru si intram in bistrouri cochete, neaparat cu semnul tripadvisor in geam!

Cumparaturile din supermarket sunt utile

Pentru micul dejun, avand si bucatarie in camera de hotel, am gatit noi produsele cumparate din supermarket: oua si sandwichuri.

Incearca mancarea de pe strada

De multe ori am mancat mancare mai gustoasa de la dughenele de pe strada decat din restaurante, asa ca nu am vreo problema sa o incerc daca arata bine. Si unde vedeam ca se inghesuie localnicii, hop si noi la coada sa vedem ce se da gustos acolo.
Belgia nu este destinatia ideala pentru circuite culinare, dar are alte atuuri pentru care merita vizitata. Pentru mine, mancarea a fost mai mult o problema (ce sa mananc sa nu mor de foame si sa am energie pentru plimbat?) decat o alta bucurie a vacantei, cum a fost in alte tari. Dar am mers pe principiul ca poti sa simti o tara complet doar daca o si gusti, asa ca nu m-am dat in laturi de a gusta cateva mancaruri belgiene.