fbpx
Zboruri anulate

(P) Zboruri Blue Air anulate sau întârziate: despăgubire în aceste situații

Zborul a devenit de mult timp un mijloc de transport accesibil pentru toata lumea, iar vacantele si citybreak-urile in Europa sau pe alte continente sunt la ordinea zilei pentru cei mai multi dintre noi.

Astfel, cu cat calatorim mai mult cu avionul, cu atat ne expunem mai mult la situatii precum zboruri anulate sau intarziate. Datorita prevalentei ridicate a acestor neplaceri in itinerariile de calatorie ale pasagerilor, UE a fost nevoita sa ia masuri speciale pentru a preveni abuzurile din partea companiilor de zbor.

Astfel a aparut Regulamentul European CE 261/2004 care protejeaza pasagerii in cazul anularii sau intarzierii zborurilor. Acesta prevede despagubiri de pana la 600 de euro si returnare bani bilet avion Blue Air pentru toti pasagerii implicati.

Acest regulament este valabil chiar si in cazul copiilor, daca acestia au avut propriul loc rezervat in avion. Tot ce ai de facut pentru a beneficia de drepturile tale este sa analizezi zborurile cu probleme din ultimii ani si sa verifici daca esti eligibil pentru despagubiri.

Cand pot cere despagubire pentru un zbor intarziat sau anulat?

Evident, nu orice intarziere de cateva minute reprezinta un motiv pentru care sa punem in functiune un adevarat aparat de procesare a reclamatiilor si despagubire in caz de zbor intarziat. Ca sa fii eligibil pentru a primi o despagubire, verifica daca situatia in care tu te-ai aflat se regaseste printre urmatoarele:

 • in cazul zborului anulat ai primit o cursa care intarzie la destinatie cu mai mult de 2 ore fata de ora preconizata.
 • cursa ta are o intarziere de mai bine de 3 ore fata de ora preconizata initial.

Cati bani pot primi despagubire pentru zboruri anulate?

Suma de bani pe care pasagerii o pot primi despagubire in cazul unui zbor anulat variaza cu distanta parcursa si cu timpul de intarziere. Astfel, te poti regasi in una dintre situatiile urmatoare:

Zbor anulat <1500km

 • zbor de inlocuire la <2 ore – 125 de euro
 • zbor de inlocuire la >2 ore – 250 de euro

Zbor anulat intre 1500 si 3000km

 • zbor de inlocuire la <3 ore – 200 de euro
 • zbor de inlocuire la >3 ore – 400 de euro

Zbor anulat de >3500km in interiorul UE

 • zbor de inlocuire la <4 ore – 200 de euro
 • zbor de inlocuire la >4 ore – 400 de euro

Zbor anulat de >3500km in exteriorul UE

 • zbor de inlocuire la <4 ore – 300 de euro
 • zbor de inlocuire la >4 ore – 600 de euro

Ce trebuie sa faci pentru a creste sansele obtinerii unei despagubiri?

Pentru a maximiza sansele sa primesti o despagubire potrivita situatiei in care te-ai aflat, trebuie sa tii cont de cateva reguli:

 • pastreaza toate documentele legate de eveniment (bilete de avion, bilete de check-in, acte de identitate, e-mail-uri etc.).
 • refuza orice „cadou” din partea companiei aeriene, indiferent daca este vorba de alimente, bani, reduceri la zborurile urmatoare, produse promotionale etc. Acceptarea acestor oferte va anula sansa de a primi despagubiri ulterior.
 • completeaza cererea de despagubire cu foarte multa grija si atentie. Orice greseala poate fi un motiv invocat de compania aeriana pentru a refuza sa ofere compensatii si despagubiri.

Daca te regasesti printre cei care nu au rabdare, pricepere sau timp liber pentru a formula o cerere de despagubire in cazul unui zbor anulat sau intarziat, poti apela cu incredere la juristii specializati in astfel de spete din cadrul AirAdvisor.

Specialistii se vor ocupa de intregul tau dosar inca de la formularea cererii, iar onorariul pe care il primesc in cazul unui succes este de doar 30% din suma primita ca despagubire (fara taxe ascunse, cel mai mic din industrie intrucat nu contine TVA).

Tot ce ai tu de facut este sa iei legatura cu expertii in astfel de situatii si sa astepti rezolvarea dosarului.

Exista, totusi, cateva situatii particulare in care compania aeriana nu trebuie sa ofere compensatii si despagubiri pentru situatiile neplacute in care au fost pusi pasagerii.

Cel mai des intalnite exemple de acest fel sunt anularile si intarzierile produse de factori care nu tin de companie in sine.

Mai mult, pe perioada pandemiei de Coronavirus, majoritatea intarzierilor si anularilor zborurilor internationale s-a datorat acestei situatii particulare si nu reprezinta o vina a companiilor aeriene.

Astfel, exista sanse mari ca zborul tau sa nu fie eligibil pentru o despagubire daca a fost anulat in aceasta perioada.

Lasă un comentariu