Inca din soseaua ce lasa in spate Horezu si merge mai departe prin Targu Jiu spre Baile Herculane, se vede in dreapta o sapatura in munti, o despartitura adanca ce nu poate trece neobservata. Tocmai pentru ca ne atrage atentia de fiecare data, incercam sa ne abatem spre ea cand suntem prin preajma.
Urcand pe malul Oltetului, spre acea taietura in munte, ajungem intai in comuna Polovragi si mai apoi la manastirea Polovragi. Numele comunei este foarte vechi si se trage de la o planta, polovraga, pe care localnicii o foloseau pentru vindecarea diverselor boli.
Vizitand locul de atatea ori, ajungeam invariabil la manastire. De aici, un drum forestier urca in misterioasa despartitura, facuta de raul Oltet care si-a sapat niste chei adanci intre munti, cheile fiind cele care atrag privirile calatorilor din drumul national. Am gasit drumul prin chei blocat de la manastire cu o bariera sau liber alte dati de puteai trece linistit cu masina pana in partea cealalta a cheilor.
Cheile sunt si adanci si abrupte asa ca mergi pe marginea unei prapastii prin ele. Plimbarea merita pentru ca la mijlocul lor gasim pestera Polovragi, faimoasa pestera a lui Zalmoxe, liderul spiritual al dacilor. Desi se spune ca pestera sapa galerii adanci in munte ajungand chiar pana in Transilvania, doar 800 de metri sunt vizitabili. In pestera sunt cateva elemente care amintesc de Zalmoxe (formatiuni de piatra denumite „scaunul lui Zalmoxe”), dar si altele interesante ca liliecii care traiesc aici. Noi chiar am prins unul dormind. Intr-un perimetru destul de mic sunt inghesuite Manastirea Polovragi, cheile Oltetului si pestera Polovragi. Numai pentru ele zona este deja atragatoare. Cel mai mult aici imi place insa padurea deasa care inconjoara comuna si care toamna capata toate culorile posibile, asa ca abia astept toamna sa-i mai fac o vizita!
Harta cu zona Polovragi: