Wroclaw, orasul piticilor si al catedralelor uriase

Orasul Wroclaw
Wroclaw , tot in Polonia, un oras care ne-a intampinat cu o armata de pitici si cateva catedrale uriasea fost gazda noastra dupa ce am fugit mancand pamantul de la Auschwitz. Sveam nevoie sa vedem un loc primitor, sa simtim ca mai este ceva frumos pe lume, asa am ales sa ne oprim aici.

In oras am ajuns dupa-amiaza tarziu si pana ne-am cazat se facuse deja intuneric, dar am pornit intr-o plimbare prin centru. Prima data ne-a preocupat gasirea unui restaurant bun, din meniul caruia am ales ceva traditional(un fel de snitzel cu garnitura de galusti din cartofi).

Eram rupti dupa ziua plina, dar tot am dat o tura prin centru unde nu am vazut niciun pitic, desi erau la tot pasul. Oboseala isi spunea cuvantul. Dimineata ne-am intors cu forte proaspete si, dupa ce am parcat masina la Galeria Dominikanska, am pornit pe jos spre centru. Cu multi ani in urma mai ajunsesem aici, dar atunci erau doar cativa pitici. Acestia sunt destul de noi in oras. In 2001 a fost dezvelit prima statuie de acest gen pentru a comemora o miscare anti-comunism. De atunci, s-au inmultit si este un mod original de a descoperi orasul vanandu-I in cele mai inedite locuri – pe stalpi, la colturi de strada, pe malul raului…

Am intalnit si noi cativa admirand frumoasa primarie din piata centrala, cladirile colorate ca niste prajiturele imense si mergand spre insula cu catedrale impozante, Ostrow Tumski. Niciodata nu cred ca m-am simtit atat de mica in fata unei cladiri si nici nu am intrat sa le vedem inauntru!

Timp suficient nu I-am acordat acestui oras si nici nu am pornit in cautarea piticilor lui. Wroclaw este incantator si desi l-am lasat doar jumatate de zi sa ne incante, I-as face si o a treia vizita cand se va ivi ocazia! Ne-am grabit insa sa-I spunem “la revedere” ca sa ajungem in Germania la Dresda si la Rakotzbrucke, unul dintre cele mai fotografiate poduri.