fbpx
O zi in Venetia

O zi in Venetia (parcare, restaurante si obiective turistice)

Nu stiam daca exita parcare in Venetia si nu aveam o lista cu obiective turistice in Venetia, dar stiam ca vreau sa ajung in acest oras, asa ca a fost inclus automat in turul cu masina prin Europa.
 
Ne-am cazat pentru doua nopti in Padova si am facut o excursie de o zi in Venetia, orasul din laguna. Am cautat pe net daca exista o parcare in Venetia, am facut calculele si ne-a rezultat ca iesim mai ieftin venind cu masina din Padova, decat cu trenul.
 
Am plecat dimineata din Padova si in 30 de minute treceam podul spre Venetia, intr-o zi ploioasa de august.Canal Grande VenetiaNota: Acest articol contine linkuri de afiliere marcate cu *. Daca achizitionezi un serviciu din acele linkuri, voi primi un comision fara sa platesti nimic in plus! Astfel, poti sustine blogul fara niciun cost extra. Decizia de achizitionare a serviciilor ramane insa strict la latitudinea ta!

Parcare in Venetia

Vestea buna este ca daca veniti cu masina, gasiti parcare in Venetia! Exista chiar mai multe locuri unde puteti lasa masina, dar toate sunt destul de scumpe.
 
1. Parcarea ASM
Piazzale Roma, Santa Croce 496, Venice
Este o cladire alba, cu geamuri fumurii, cu zece etaje, toate folosite pentru masini. La intrare, un tonomat elibereaza biletul cu ora intrarii si o voce din difuzor iti spune etajul la care sa urci. Pe fiecare etaj exista un portar care te indruma apoi spre locurile libere.
 
Cand am ajuns la etajul indicat, portarul ne-a informat ca trebuie sa-i lasam cheia, deoarece locurile de parcare apartin locuitorilor din Venetia, care se pot intoarce pentru a-si lasa masina. In acest caz, el trebuie sa aiba cheia pentru a o muta pe a noastra. Am ramas putin socati de procedura, dar ne-a oferit o alternativa: sa mergem la ultimul etaj, unde locurile sunt la liber.
 
Ajunsi acolo am vazut ca erau destul de multe masini cu numar de Romania, spre deosebire de celelalte orase, deci neincrederea era de acasa. Privelistea de aici era superba: spre mare, se vedea Venetia cu cladirile ei caramizii, inghesuite, intr-o parte, podul spre gara Santa Lucia si in departare, Alpii.Parcare in Venetia
Cand ne-am intors seara, am achitat tichetul la parterul cladirii, (26 de euro in 2013). Din acel moment, am avut la dispozitie 30 de minute sa trecem de bariera de iesire. Informatii despre aceasta parcare in Venetia puteti gasi aici.
 
2. Parcarea S. Andrea
Piazzale Roma, Venice
Aici se poate gasi o harta pe care sunt marcate cele doua parcari. S. Andrea este o alternativa pentru cei care stau doar 2-3 ore in Venetia. Spre deosebire de prima varianta care taxeaza 24 de ore, chiar daca stai mai putin, la S. Andrea se poate plati pe ora.
 
De la parcarea ASM si parcarea S. Andrea se poate incepe pe jos explorarea orasului. Celelalte variante de parcare sunt mai indepartate (deci de acolo este nevoie de un mijloc de transport), dar mai ieftine.
 
3. Parcarea S. Giuliano
Se afla pe partea continentala si aici puteti gasi o harta pentru a o localiza mai usor. Tarifele sunt mult mai mici decat cele din Venetia. Pentru verificarea lor incercati acest site.
 
4. Parcarea Tronchetto
Se afla pe Isola Nuova del Tronchetto, 30135 Venice, o mica insula la vest de Venetia. In apropierea ei exista si o statie pentru ambarcatiuni, de unde se pleaca spre centrul orasului. Detalii despre tarife si localizarea parcarii puteti gasi aici.
 
Noi am optat pentru varianta 1, din comoditate, dar cred ca diferenta de pret ar fi meritat totusi sa ne complicam putin.

Din 2019, turistii care viziteaza Venetia si nu raman peste noapte, vor plati o taxa de acces de maxim 10 euro. Daca nu vreti sa va complicati cu parcarea in orasul apelor si stati prin apropiere, puteti incerca o excursie organizata*, disponibila din mai multe orase mari de langa:

 

Restaurante in Venetia

Am nimerit ora pranzului chiar in piazza San Marco si am inceput sa cautam un restaurant accesibil abia cand foamea atinsese cote alarmante. Grea misiune in acest oras!
 
Eu imi scosesem de pe tripadvisor o lista cu restaurante in Venetia, dar nu m-a mai interesat nici lista, nici nimic! Ne-am departat putin de piazza San Marco si am ajuns pe o straduta dosita, cu 2-3 restaurante unul langa altul.
 
L-am ales pe unul dintre ele, cel cu preturi acceptabile si ne-am asezat la una dintre mesele cu fete de masa in carouri. Pizza in Venetia (caci asta am mancat) nu m-a impresionat deloc, deci nu pot recomanda restaurantul. Dar va pot sugera sa va departati 2-3 strazi de obiectivele turistice daca vreti sa manancati mai ieftin!
 
La intoarcerea spre masina eram deja mai relaxati si am vrut sa incercam si o gelaterie in Venetia. Ne-am oprit la La Mela Verde, pe care o recomand din toata inima(in special sortimentul pentru care sunt cunoscuti, inghetata de mar verde, cu bucati de mar in ea).Restaurante in Venetia

O zi in Venetia – obiective turistice de vizitat

Nimerind o zi ploioasa, prima oprire a fost la niste pakistanezi care vindeau pelerine cu 5 euro bucata. Echipati astfel, am pornit in explorarea orasului, cu tinta podul Rialto si apoi piazza San Marco.
 
Cred ca partea aceasta mi-a placut cel mai mult in Venetia: „hai sa o luam si pe aici sa vedem unde ajungem” si ajungeam pe marginea unor canale inguste, mai putin circulate, dar fermecatoare. Uneori ne mai intersectam cu traseul spre podul Rialto si hoardele de turisti (prea multi pe metru patrat!) ne indicau drumul, pana decideam sa ne pierdem iar de ei.
 
Pe canalele mai late circulau faimoasele gondole. Nu mi s-a parut nimic romantic la ele, ba mai mult, aminteau de un dric, cu ornamentele aurii pe fond negru lucios! Dar stiu ca multi asociaza Venetia cu o plimbare romantica cu gondola. Puteti rezerva o plimbare romantica cu gondola, chiar cu serenada inclusa. 

 

 

Gondola in Venetia

Tot incercand diverse stradute si ganguri, urmand cat de cat indicatoarele (cel putin cand dadeam peste vreunul) si consultand harta cand simteam ca suntem de tot pierduti, am ajuns intr-un final pe podul Rialto.

Canal Grande, sufocat de multimea ambarcatiunilor care il strabateau, era admirat de pe podul Rialto de o mare de oameni. Podul Rialto, cel mai celebru pod din Venetia, are construite doua randuri de pravalii, majoritatea vanzand suveniruri si lucruri inutile. Ne-am inghesuit si noi intre toti turistii adunati acolo pentru a avea o imagine a canalului de sus.Canal Grande Venetia

Ne-am continuat drumul spre piazza San Marco si, dupa un alt labirint de stradute, canale si poduri, am nimerit-o. Din invazia de turisti de aici, unii faceau poze, unii alergau sau hraneau porumbeii iar unii cautau la ce coada sa se aseze (erau vreo trei cozi, fiecare la alta atractie).

Ne-am decis sa ne alaturam celor din urma si sa adunam informatii despre cozile de acolo. Cea mai lunga coada se formase la intrarea in bazilica Sant Marco. Intrarea este gratuita, dar se mai pot vizita suplimentar muzeul bazilicii, Pala d’oro si tezaurul. Informatii despre orarul de acces si tarife puteti gasi aici. Daca vreti sa sariti peste coada de turisti, puteti rezerva un tur al bazilicii cu aceasta optiune inclusa.*Basilica San Marco din Venetia

Nu aveam de gand sa stam la o coada atat de lunga, asa ca ne-am indreptat spre urmatorul rand ca lungime, spre Campanella San Marco. Campanella este turnul inalt in varful caruia se afla clopotul bazilicii. De aici privelistea asupra Venetiei este superba, dar intrarea costa. Detalii despre tariful si orarul de vizitare al clopotnitei din piata San Marco gasiti aici.

Coada cea mai mica era la palatul Dogilor. Palatul Dogilor este cladirea alba, lipita de Basilica San Marco. Accesul in palat nu se face din piazza San Marco, ci de pe latura dinspre laguna.

Dogii au fost conducatorii politici ai Venetiei, iar Palatul dogilor reprezinta locul in care se tineau procesele din Venetia. Am platit tariful de intrare (pentru tariful actualizat si orarul de vizitare al Palatului dogilor puteti intra aici) si ne-am luat si un audioghid.

Palatul nu este foarte mare, dar nu seamana cu nimic vazut pana acum. Ne-am plimbat prin camere imense, cu tavane si pereti decorati cu lambriuri negre si picturi aurite, iar audioghidul ne-a povestit despre fiecare in parte.

Daca nu aveti vreo pasiune deosebita pentru pictura, atunci audioghidul poate fi inutil, pentru ca insista mult pe partea aceasta.Din palat am trecut spre inchisoare pe Puntea suspinelor (Ponte dei sospiri).

De pe punte am putut vedea alti turisti care se ingramadeau pe pod si pozau insistent celebra trecatoare. Daca doriti sa va bucurati de un tur ghidat al palatului si de intrare imediata fara a astepta, puteti face rezervare aici:

 

Venetia obiective turistice

De la Palatul dogilor am pornit pe marginea lagunei, la cumparaturi de suveniruri, admirand in acelasi timp si insula San Giorgio Maggiore. Pentru a ne intoarce in piazza Roma, puteam sa luam vaporetto de langa Palatul dogilor, dar am preferat sa ratacim iar printre canale.

O zi a fost suficient pentru a vedea principalele obiective turistice in Venetia. Daca am mai fi stat, probabil am fi facut o vizita si pe celelalte insule: colorata Burano si cea cu sticla, Murano.Sau am fi descoperit mai devreme celalalt oras romantic din apropiere: Verona.

Venetia mi-a lasat impresia unui oras batran, cu multe povesti, dar obosit de cati oameni vin sa-l vada in fiecare zi.

Harta Venetiei, cu atractiile marcate pe ea:

Vacanta 2013 – Ungaria, Slovenia, Italia, Croatia, Muntenegru, Serbia in a larger map

Vezi si alte peripetii din turul de vara Ungaria, Slovenia, Italia, Croatia, Muntenegru si Serbia.

Ti-a fost util articolul? Salveaza-l pe Pinterest ca sa-l poti regasi mai tarziu!


Ti-a fost util articolul? Atunci te rog sa imi lasi un comentariu mai jos.

Pentru mai multe sfaturi de calatorie poti urmari blogul pe Facebook si pe Pinterest!

Iar daca esti gata pentru urmatoarea vacanta, inscrie-te la newsletter pentru a primi si alte detalii interesante.

Bonus! 5% discount la tururile Another Milestone si un planificator de calatorii gratuit la inscriere.

3 comentarii la „O zi in Venetia (parcare, restaurante si obiective turistice)”

Comentariile sunt închise.