O vanatoare de comori este un joc excelent care implica atentie, memorie, logica si multa distractie. Poate fi jucat indiferent de varsta si este o activitate ce poate fi utilizata in teambuilding pentru corporatii, petreceri aniversare pentru copii sau doar ca mod de petrecere a timpului liber. Principalul avantaj este flexibilitatea uriasa pe care o ofera in ceea ce priveste varsta si temele abordate.
Vanatoarea de comori poate fi jucata atat individual cat si pe echipe. Jocul este adaptabil si potrivit pentru grupuri mici si mari.
In SUA exista 2 tipuri de vanatoare de comori: scavenger hunt si treasure hunt. Ambele se pot juca atat inauntru cat si afara, diferenta dintre ele fiind de format.
O vanatoare de comori de tip scavenger hunt este un joc in care organizatorii pregatesc o lista care defineste articole specifice, pe care participantii – indivizi sau echipe – le cauta. Odata gasite, fie le aduna, fie le fotografiaza, dupa cum este specificat. Lista mai poate contine pe langa obiecte de adunat si locuri de fotografiat sau provocari de indeplinit.
Vanatoarea de comori de tip treasure hunt este un joc ce se bazeaza pe un traseu prestabilit, pe gasirea unor indicii, pe rezolvarea unor ghicitori si pe descoperirea comorii finale. Hai sa le luam pe rand si sa vedem cand se folosesc si cum se organizeaza fiecare.
Vanatoare de comori cu lista de obiecte
Aceasta incepe cu stabilirea unui loc sau a unei serii de locatii in care jucatorii cauta obiecte ascunse. Atunci cand planifici o vanatoare de comori scavenger hunt, ideea este de a crea o lista de lucruri pe care participantii trebuie sa le gaseasca, sa le ceara sau sa le fotografieze.
Este simplu de organizat si potrivita de la cativa anisori. Ca sa o faci mai interesanta poti stabili chiar o tema (Craciun, toamna, culori etc). Urmatorul pas este sa creezi lista de obiecte, sa o printezi si sa o inmanezi participantilor. Pe masura ce gasesc obiectele, acestia le bifeaza pe lista si le aduna sau le pozeaza. La final castigatorii primesc premiul mult asteptat.
Citeste si: Cele mai frumoase locuri de vizitat toamna in Romania
Pentru copii, lista poate fi usoara, chiar cu obiectele desenate, nu scrise pentru cei mai mici. Pentru adulti lista poate fi complexa, cu obiecte mai greu de gasit. Iata mai jos cateva exemple:
Vanatoare de comori in natura tip scavenger hunt
O vanatoare de comori in natura poate sa aiba loc in parc, in padure sau chiar in curtea din spatele casei. Obiectele sunt ascunse in aer liber. Poti structura vanatoare de comori in natura dupa cum doresti, cerandu-le participantilor sa:
• adune bete, conuri de pin si frunze
• gaseasca si sa fotografieze articole din natura dintr-o lista predefinita
• identifice si sa fotografieze o varietate de insecte, frunze, plante sau flori
O vanatoare de tip scavenger hunt in aer liber este o modalitate excelenta de a antrena simturile. Ia in considerare o lista de lucruri pe care participantii le pot privi, mirosi si auzi.
O lista pentru vanatoarea de comori in aer liber poate contine: un gandac, o ghinda, o creanga rupta, o floare care nu a inflorit inca, o petala de floare, un trifoi, o fisura in beton, o pana, o pietricica in forma de inima, un vierme etc
O astfel de activitate pentru copii in natura poate fi, de asemenea, o modalitate distractiva de a-i invata pe cei mici despre gestionarea mediului.
Citeste si: Top locuri de cazare cu piscina si loc de joaca in Romania
Vanatoarea de culori
Acest joc distractiv cu tematica de culoari ii poate ajuta pe copiii mici sa invete culorile, in timp ce copiii mai mari descopera toate nuantele diferite care pot fi gasite in jurul lor. Intocmeste o lista si roaga-i sa caute ceva rosu, verde, maro etc
Scavenger hunt in casa
Pentru zilele cand vremea este urata, poti organiza o vanatoare de comori in casa. Acest tip de joc a fost folosit cu succes si in teambuildinguri virtuale. Fiecare participant trebuie sa gaseasca inauntru: o guma de sters, ceva stralucitor, ceva care se misca de la sine (de exemplu, un animal de companie), o cheie, ceva rece, ceva rotund, ceva intepator, o agrafa, ceva care miroase bine, ceva legat de un anumit oras vizitat etc
Cand esti in pana de inspiratie, la o simpla cautare pe net gasesti liste existente, gata de printat, in special pentru cei mici.
Vanatoare de comori tip treasure hunt
Aceasta presupune ca jucatorii sa gaseasca articole sau locuri ascunse folosind o serie de indicii. Daca vrei sa o organizezi singur, ai nevoie de stabilirea traseu, crearea hartii si a indiciilor si bineinteles, de comoara de final.
O alta varianta daca nu vrei sa te complici este sa incerci un traseu tip treasure hunt. Create de Secret Romania si disponibile pe siteul shop.secretromania.com, traseele tip treasure hunt sunt in mai multe orase din Romania: Bucuresti, Constanta, Brasov, Sibiu si Sinaia.
In Bucuresti ai pana in acest moment 4 astfel de trasee (intra pe fiecare link pentru detalii):
- Misterele Centrului vechi – te plimba prin centrul vechi al capitalei dezvaluindu-ti povestile celor mai cunoscute atractii de aici
- Comori ascunse in Parcul Carol – un treasure hunt prin parc pentru a descoperi locuri secrete si legende uitate
- Iubiri celebre din Bucuresti – un traseu pe Calea Victoriei pe urmele celor mai cunoscute cupluri din Bucuresti ce au marcat istoria Romaniei
- Herastraul cu povesti – o vanatoare de comori pentru adulti si copii printre basmele din parcul Herastrau
Citeste si: Tur de Bucuresti – cele mai frumoase atractii turistice din capitala
O vanatoare de comori de acest fel se desfasoara pe telefon si este suficienta achizitionarea unui joc pentru o echipa de 1-4 persoane. La achizitie, vei primi pe email brosura cu descrierea jocului (punctul de start, durata, linkul de acces) si un cod unic.
Odata ajunsi la locul de start, participantii acceseaza de pe un telefon linkul si introduc codul unic primit. Urmeaza apoi instructiunile primite, rezolva ghicitorile de pe traseu si pe parcurs afla detalii interesante despre locurile prin care trec.
Vanatoare de comori pentru copii
Daca organizez o petrecere pentru copii, imparte-i in echipe de 2-4 si achizitioneaza pentru fiecare echipa cate un joc. O vanatoare de comori potrivita pentru copii este Treasure hunt-ul Herastraul cu povesti. Traseul ii va plimba pe urmele celor mai cunoscute povesti romanesti. La final, nu exista o comoara fizica, dar poti aduce una daca vrei sa le mai faci o surpriza.
In concluzie, cand vrei sa organizezi o vanatoare de comori, ai mai multe variante. Poti merge pe cele tip scavenger hunt, dar aici este mai greu sa controlezi durata, iar participantii se pot frustra daca nu gasesc anumite obiecte. Avantajul lor este ca se potrivesc si celor foarte mici si nu implica mult efort de organizare.
Sau poti incerca un traseu tip treasure hunt. Distractia este asigurata, se potrivesc atat celor mici, dar si adultilor si au un grad mare de interactivitate avand in vedere ca nu stii dinainte ce vei descoperi pe parcurs si unde te va duce itinerariul.
Spor la distractie!