fbpx
Vacanta in Grecia covid

Vacanta in Grecia dupa covid-19

M-am gandit mult daca titlul articolului ar trebui sa fie “Vacanta in Grecia dupa Covid-19” sau “Vacanta in Grecia in timpul pandemiei” pentru ca numarul de cazuri fluctueaza inca mult, dar amintindu-mi de cele 2 luni cat am stat izolati in case, am ales prima varianta. Desi nu suntem deloc dupa covid-19!
Anul acesta, ca in niciun an parca, imi facusem temele din ianuarie si aveam deja vacantele planificate pentru tot 2020. A venit insa virusul si a dat de pamant cu planurile mele, asa ca plecarile din martie si aprilie au fost anulate. Pentru iunie aveam planificata si rezervata o saptamana in Grecia, Halkidiki. Prin mai am anulat-o si pe aceasta pentru a nu pierde avansul. Dar iata-ne la inceput de iunie cand numarul de cazuri a mai scazut si se zvonea ca vom putea pleca si in afara fara a sta in izolare la intoarcere.

Vacanta in timpul pandemiei – unde?

Oricum aveam concediul stabilit pe final de iunie asa ca ramanea doar intrebarea incotro?, avand ca optiuni un traseu prin tara, prin Transilvania sau Grecia, daca se confirma zvonul ca putem iesi. Si cand s-a anuntat dupa 15.06 liber la vacante in Grecia si Bulgaria am inceput sa facem calcule. Pentru ca se putea, am zis sa alegem Grecia. Am vrut ceva mai putin aglomerat, asa ca am renuntat la Halkidiki. Am vrut ceva ce nu mai vazusem, asa ca am vrut sa poposim pe o insula. Am zis sa nu depindem de feribot, asa ca varianta castigatoare a fost Lefkada. Numarul de cazuri confirmate de covid-19 deja mai crescuse in tara si initial am vrut sa plecam in iulie, sperand ca situatia se va mai imbunatati pana atunci. Am citit insa comunicatele de pe MAE despre Grecia si Bulgaria si de atunci calculele au fost simple. Dupa 1 iulie Grecia anunta ca deschide aeroporturile si primeste turisti dintr-o lista luuunga de tari. Ne-am grabit atunci sa facem bagajele si am pornit la drum ca pana pe 1 iulie sa fim inapoi acasa.Plaja Egremni Lefkada

Masuri de protectie impotriva covid-19 vazute in Grecia

Drumul pana in Grecia a fost lin si lung. Am trecut rapid vama spre Bulgaria cu declaratia completata de acasa (desi am primit si in vama un exemplar), iar dupa vama cu Grecia (pe care am trecut-o in 30 de secunde) ne-am oprit sa innoptam.
In Romania am incercat sa respectam toate masurile de protectie necesare, asa ca am fost surprinsi sa vedem ca bulgarii sunt mai relaxati. Avand copil mic cu noi si parinti care ne asteptau la intoarcere nu am vrut sa riscam sa culegem ceva de pe drum, asa ca am folosit in continuare masca pe cat posibil cand ne opream la benzinarii, singurele opriri in Bulgaria.
In Grecia am ales hoteluri curate, dar nu am vazut sa aiba masuri speciale de protectie impotriva covid-19 in afara de cateva sticle cu dezinfectant de maini si faptul ca se facea curatenie in camera doar daca solicitai. In Lefkada am aflat cu surprindere ca nu pot servi micul dejun la hotel (neavand suficiente mijloace pentru a respecta masurile impuse), dar ne-am adaptat rapid.
In restaurante chelnerii purtau masti, iar la intrare te intampinau cu sticlele de dezinfectant. In rest, nimic special, iar in spatiile inchise oamenii nu aveau masti. Stiam ca in insulele Greciei nu au fost multe cazuri confirmate de covid-19, probabil din cauza densitatii mici a populatiei, dar mi-e teama pentru ei odata ce vor reincepe turistii sa vina in numar mare.Statiune Lefkada

Cum a fost vacanta in Grecia in timpul covid-19?

Pot sa o descriu intr-un singur cuvant: minunata! A fost cea mai inspirata decizie sa alegem Grecia in aceasta perioada. Am plecat cu putina teama nestiind ce vom gasi acolo, dar am gasit un paradis, o Lefkada cum era probabil inainte sa devina turistica.
A fost usor sa alegem o cazare excelenta la preturi mai mici decat cele la care ne asteptam. Iar hotelul nu era plin, gradul de ocupare fiind mult mai mic decat cel normal in toate statiunile. Iar preturile s-au adaptat cererii.
La restaurant grecii serveau aceeasi mancare delicioasa pentru care sunt cunoscuti, dar mesele erau goale. Nu de putine ori eram singurii clienti in restaurante cu un rating excelent pe Tripadvisor.
Dar cea mai buna parte au fost plajele. Am intalnit in sfarsit Grecia asa cum o stiam de acum 10-12 ani: cea cu plaje pustii, fara sezlonguri si baruri zgomotoase. Putine erau amenajate si dintre acelea, doar pe una am platit sezlongurile si umbrela. Dar celelalte erau paradisul pe pamant! Nu am realizat cat noroc a dat peste noi sa ne putem bucura de aceste minunatii neinvadate de turisti pana nu ne-am vazut singuri pe plaja Porto Katsiki, unul dintre cele mai populare locuri din Lefkada!Plaja Porto Katsiki Lefkada
Am trait iar sentimental de Robinson Crusoe cand am vazut pana hat departe doar mare albastra si nisip auriu, fara tipenie de om, pe plaja Gialos. O barca uitat era singura dovada ca cineva mai calcase vreodata pe acolo!Plaja Gialos Lefkada
Din cand in cand ne mai intalneam cu cate o masina de Romania si ei in cautarea minunatiilor de pe insula. Si toata aceasta penurie de turisti a venit la pachet si cu economii: parcari gratuite si preturi in general mai mici (de exemplu, din ce citisem la Porto Katsiki parcarea era de obicei 20 de euro, dar noi am platit 0).
Cred ca aceasta a fost cea mai buna perioada pentru o vacanta in Grecia, de multi ani incoace! Nu stiu cand voi mai avea ocazia sa intalnesc Grecia asa ca aici, pura. Desi am plecat incarcati de temeri, insula a stiut sa ne faca sa uitam de ele si sa ne bucuram de vacanta chiar si in timpul pandemiei. Ca o concluzie dupa aceasta experienta, mai ales in aceasta perioada, cititi comunicatele de pe pagina MAE inainte de orice plecare. Nu stiu ce va fi de acum incolo, dar ce a fost la greci a fost foarte, foarte bine!

Lasă un comentariu