Vacanta cu bebe mic este o aventura! Pentru multi poate fi ceva de neconceput, pentru altii o plecare de o zi este mai mult decat suficient, dar sunt si cativa care se aventureaza. Noi facem parte din a treia categorie.
Inca de cand am ramas insarcinata, viitorul calatoriilor mele prezis de cei din jur parea sumbru. De la aluzii mai fine “de acum o s-o lasati mai moale cu plecatul”, pana la mai de-a dreptul “cativa ani va mai linistiti si voi ” si terminand cu apocalipticul “s-a terminat cu vacantele voastre”, pe toate le-am auzit.
Nu stiam la ce sa ne asteptam asa ca ne gandeam ca la noi va fi altfel (cam cum gandesc toti parintii inainte sa devina parinti). Cum auzeam de cineva care a plecat cu bebe in vacanta ma bucuram si imi spuneam ca se poate.
Cand mi se povestea de aventurieri care si-au luat copilul mai mic de un an si au plecat in explorarea Asiei deja eram in extaz si ma vedeam facand asta. Socoteala de acasa nu s-a potrivit insa cu cea a bebelui.
Concediu cu copil mic
De putut se poate, asa ca si noi am plecat. Primele 4 luni au fost insa dure si fiind si iarna am stat acasa. Abia am reusit sa supravietuim acasa dupa atatea nopti nedormite, deci gandul imi statea mai mult la cum sa mai prind un pui de somn decat la vacante exotice.
A trecut insa iarna, ne-am reglat cat de cat cu somnul, am scapat si de niste boli nenorocite care ne-au umbrit primele luni si, odata cu venirea primaverii, a venit si dorul de duca.
Am luat copilul din dotare si, la 5 luni ale lui, am inceput timid cu excursii de o zi pana la Constanta, Sinaia sau Brasov. Am marit intervalul usor-usor la 2 zile si, la 7 luni ale lui, am plecat in prima vacanta cu copilul mai mic de un an, o saptamana prin Transilvania.
La 9 luni deja ne-am urcat in avion pentru o saptamana in Grecia, Zakynthos si de atunci incolo am capatat increderea necesara ca se poate sa ai o vacanta cu copilul mai mic de un an.
Destinatii de vacanta cu copii mici
Concediu in Romania cu copiii
Primele plecari le-am facut cu masina si am inceput din start cu un drum dus-intors pana la Constanta. Desi mie imi plac multe vacantele cu masina, bebe este de alta parere.
Pana la 6 luni a stat in scoica si drumul era horror. Nu stia sa adoarma in scoica, se plictisea repede si incepea imediat sa planga. In aceste conditii regula de a scoate copilul la maxim 2 ore din scoica a fost super-respectata.
Incercam sa intretin bebele cu diverse jucarii si carti si, cand nimic nu mai mergea, trageam pe dreapta si o scoteam sa o plimbam. Imi amintesc de un drum pana la Brasov cu 8 opriri, 8!!!
Deci, pana a mai crescut copilul, in cncediu in Romania am fost in orasele mari: Brasov, Sibiu, Constanta si Cluj Napoca (aici cu avionul). Stiam ca aici gasim cazare ok, restaurante bune si supermarket bine aprovizionat pentru orice nevoi.
Ne-am oprit cateva zile in Bran si apoi in Predeal, dar am mers aprovizionati cu mancare de acasa pentru bebe.
Dupa 6 luni a trecut in scaun de masina adaptat varstei. Lucrurile s-au imbunatatit, dar nu mult, bebe fiind tot imobilizat si in imposibilitate de a se misca. Deja venise si vara asa ca transpira rau si nu-I placea.
O husa ne-a ajutat putin, iar de AC nu voiam sa abuzam. Ce am facut ca sa imbunatatim lucrurile: vacante mai lungi, cu mai putine ore state in masina pe zi.
Vacanta in Grecia cu bebe
La doar 9 luni ale bebelui ne-am dus in grecia. Plecarea in Zakynthos cu avionul a fost parfum. Am plecat stresati ca va fi mai rau decat in masina, dar bebe s-a topait pe scaune, s-a uitat pe geam, s-a jucat cu diverse lucruri si timpul a trecut imediat.
La decolare si la aterizare a supt ca sa nu fie afectat de schimbarea de presiune, iar stewardesele au fost extrem de dragute cu noi. De aceea, in al doilea an ne-am orientat mai mult pe city breakuri cu avionul decat pe road tripuri cu masina.
Pregatiri pentru o vacanta cu copilul mai mic de un an
Cred ca atunci cand planifici o vacanta cu un bebe mai mic de un an trebuie sa fii mai atent la detalii decat in mod normal.
Daca inainte mai plecam spontan si uneori mai mergeam pe principiul “fie ce-o fi si mai vedem la fata locului”, lucrurile s-au schimbat.
In primul rand ne-am pregatit actele din timp. Pentru iesirea din tara, bebe are nevoie de pasaport (I l-am facut pe cel valabil 3 ani, nu pe cel de 1 an) si de ambii parinti sau procura de la acestia.
Am cerut acordul doctorului si am planificat vacantele in functie de vaccinuri (sa nu avem ceva reactii adverse pe acolo). Am verificat de doua ori lista cu ce trebuia sa punem in bagaj si am stabilit plecarile in functie de programul lui: cu masina fie plecam dimineata, imediat dupa ce se trezea, fie dupa primul somn.
La avion am cumparat bilete in mijlocul zilei ca sa nu ne suprapunem cu ora de culcare de seara.
In rest, in vacante am incercat sa fim cat se poate de relaxati cu programul: si-a mai facut somnuri peste zi in carut, am mai impins ora de culcare mai tarziu seara ca sa ne bucuram de atmosfera de vacanta etc.
Cu bebe in vacanta – mancarea
In primele plecari nu am avut nicio grija legata de acest aspect, mancarea fiind la purtator. Pentru bebeii nealaptati lucrurile mi se par mai complicate, cu apa fiarta si biberoane de sterilizat.
Dupa 6 luni, cand am inceput diversificarea, am cautat sa ne cazam in special la pensiuni cu bucatarie si faceam repede o ciorbita de legume pe care o luam la pachet.
Asta a presupus sa aduc de acasa oala, tacamuri si detergent si periodic sa facem cumparaturi. Daca eram plecati la ora mesei si aveam mancarea la pachet, un bol cu apa fiebinte cerut la restaurant ne ajuta repede cu incalzitul.
Cand nu gaseam cazare cu bucatarie, cautam macar cu frigider si pregateam papa in dimineata plecarii din care hraneam bebele maxim 2 zile.
O singura data, la plecarea in Zakynthos, am facut nebunia sa gatesc pentru 7 zile si sa ii pun mancarea in borcane sterilizate ca sa fac ceva gen conserve.
De mancat, a mancat si dimineata mai primea fructe sau iaurt cumparat de acolo, dar a fost prima si ultima data cand am plecat asa pregatiti de acasa! Mai aproape de un an I-am dat si borcanele din supermarket pe care iar le-a mancat cu placere.
Bagaj de calatorie pentru bebe
La partea de bagaj, pe langa hainute (cam 2 costumase/zi am calculat plus hainute mai groase daca ar fi fost cazul) si pampersi(nu am vrut sa risc sa nu gasesc marca pe care o foloseam) am pus mult accent pe medicamente.
Fiind patiti in primele luni, am urmat sfatul doctorului aici si, de fiecare data am pus in bagaj medicamtente ca si cum am fi plecat intr-o insula pustie: termometru, spirt, ceva de febra (si mai mare si mai mica), ceva de diarie, ceva de alergii, ceva pentru intepaturi(si preventie si tratament), ceva pentru deshidratare si crema de soare.
Cand pleci cu bebe mai mic de un an trebuie sa ai in vedere ca el nu merge. Caruciorul ne-a fost de mare ajutor si l-am luat chiar si la plecare cu avionul.
Marsupiul iar mi-a fost util pentru momentele cand se plictisea in carut, sau in avion, cand trebuia sa stea linistit. Parca ni s-a cam dublat bagajul cu toate lucrurile pentru bebe, dar cu timpul am constatat ce nu foloseam si aduceam degeaba si am mai eliminat din ele.
Dupa toate experientele avute si dupa cat am mai citit si experientele altora mi-am dat seama ca si vacantele cu copilul mic sunt tot o alegere personala, la fel ca modul in care iti cresti copilul.
Exista atatea carti si atatea sfaturi din toate partile incat cel mai bine si cel mai greu este sa le filtrezi pe toate si sa pastrezi doar ce vi se potriveste voua, ca familie.
Vacanta cu un copil mai mic de un an poate fi un stres sau o amintire placuta. Fiecare alege pentru el!
Ti-a fost util articolul? Atunci te rog sa imi lasi un comentariu mai jos.
Pentru mai multe sfaturi de calatorie poti urmari blogul pe Facebook si pe Pinterest!
Iar daca esti gata pentru urmatoarea vacanta, inscrie-te la newsletter pentru a primi si alte detalii interesante.
Bonus! 5% discount la tururile Another Milestone si un planificator de calatorii gratuit la inscriere.
