Taxe, drumuri si alte informatii despre Ungaria

Informatii despre Ungaria
Inainte de plecare am adunat cateva informatii despre Ungaria , stiind ca vom trece pe aici. Dupa ce am traversat Romania intr-o zi intreaga, am iesit din tara pe la vama Cenad si am continuat drumul spre Slovenia, prin Ungaria. Am avut de ales intre doua variante pentru a ajunge in Slovenia: prin Ungaria sau prin Serbia si Croatia. Ca si kilometri, drumul este mai lung prin Ungaria, dar timpul este acelasi, datorita autostrazii. In final a rezultat ca financiar iesim mai avantajos prin Ungaria (calculand consumul si taxele de drum).

Informatii despre Ungaria: moneda

Forintul maghiar este moneda folosita aici. Fiind doar intrecere nu a fost nevoie sa schimbam bani. Vigneta am putut sa o cumparam din Romania, in lei, si pentru folosirea toaletelor la benzinarie am putut folosi si euro (costa 50 eurocenti intrarea).

Taxele de drum in Ungaria

Taxele de drum in Ungaria au fost printre cele mai importante informatii despre Ungaria pe care le-am adunat inainte. La intrarea in Ungaria, pentru a circula pe soselele lor, este necesara cumpararea vignetei care poate avea o valabilite de 10 zile, o luna sau un an. Pentru 2014 vigneta in Ungaria valabila 10 zile pentru masinile mici este 2975 HUF. Tarifele pentru toate categoriile le puteti gasi aici.
Noi nu am cumparat-o de pe Internet, ci imediat dupa intrarea in Ungaria, de la un chiosc de vignete. Am luat-o insa cu 10 lei mai scump decat am fi luat-o de la Petromul din Sannicolau mare! Nu stiu daca la toate chioscurile din vama este mai scumpa decat la benzinariile din tara, dar cel mai bine este sa plecati cu un cost estimat de acasa si acolo unde gasiti un pret asemanator cu acesta, sa o si cumparati. Mai ieftin de 2975 HUF, oricum nu veti gasi!
Update 2015: Vigneta pentru Ungaria are o valabilitate minima de 10 zile desi pe unele site-uri am citit ca exista si de 7 sau chiar de o zi. La benzinarie ne-au spus ca vom gasi de 10 zile sau chiar mai mult. Pe cea de 10 zile am platit 46 lei, deci aproximativ 10 euro si am cumparat-o dintr-o benzinarie Mol.

Traversarea Ungariei

Partea buna la traversarea Ungariei este ca are autostrada ca-n palma dintr-un capat intr-altul, chiar daca aceasta urca spre Budapesta, pentru a cobora apoi spre Slovenia. Partea proasta este chiar faptul ca trece pe langa Budapesta si lungeste astfel distanta. Pe la ora 10:00 am intrat in tara vecina si ne incadram perfect in grafic, dar drumul s-a aglomerat putin in apropiere de capitala lor. De la Budapesta la lacul Balaton, a fost insa jale! Am parcurs aceasta distanta in vreo 2 ore, intr-o aglomeratie de neimaginat pentru o autostrada, datorita faptului ca probabil toti cei din Budapesta s-au gandit sa faca o baie in Balaton tocmai in acea duminica dupa-amiaza! Dupa prima intrare spre Balaton cred ca am ramas 3 masini pe toata soseaua.
Programul ne-a fost dat peste cap, dar am ajuns fara alte incidente in Slovenia, unde am schimbat si peisajul, nu numai tara! Ne-a ajutat mult faptul ca inainte de vacanta am adunat informatii despre Ungaria.

Vezi si alte peripetii din turul de vara Ungaria, Slovenia, Italia, Croatia, Muntenegru si Serbia.

Circuit Ungaria, Slovenia, Italia, Croatia, Muntenegru si Serbia

Lacurile Plitvice Croatia

Am asteptat un an de zile sa fac acest circuit Ungaria, Slovenia, Italia, Croatia si MuntenegruVacanta de vara a anului 2013 o pot contura prin cateva coordonate: 7 luni de pregatire pentru ea, 4 prieteni, o masina bine echipata, 7 tari traversate si 4000 km parcursi in aproape 2 saptamani. Concediu sau vacanta sigur nu a fost, ci mai degraba un maraton contra cronometru, calculat la minut.
Toata nebunia a inceput in ianuarie anul trecut cand ne-am intalnit intr-o seara pentru vin fiert. Fiecare a povestit cam ce-ar vrea sa vada in vara si am facut apoi un traseu care sa le cuprinda pe toate. Am stabilit un program clar, pe zile si ulterior am facut toate rezervarile de hotel de prin februarie pentru acest Circuit Ungaria, Slovenia, Italia, Croatia si MuntenegruPlajele din Muntenegru

Ziua 1 – Dupa Sfanta Marie, intr-o dimineata placuta de august am pornit la drum traversand Romania spre popasul din prima seara, Timisoara.
Ziua 2 – Am traversat Ungaria si ne-am oprit in Slovenia, in zona Postojna, probabil paradisul speologilor.
Ziua 3 – In Postojna am vizitat pesterile Postojna si Skocjan si castelul Predjama. Am plecat apoi pe drumuri italiene spre Padova, unde am ramas 2 nopti.
Ziua 4 – A fost dedicata in intregime Venetiei
Ziua 5 – Am plecat dimineata spre Croatia si ne-am oprit la lacurile Plitvice, zona in care am si innoptat dupa vizitarea lor

Ziua 6 – Am coborat din munti spre litoralul Croatiei, in statiunea Vodice. Dupa o scurta oprire la plaja am vizitat si orasul Sibenik.

Ziua 7 – O noua sesiune de maraton cu trezire de la 6:00 dimineata a inceput din Vodice pana in Muntenegru, in Sveti Stefan. Pe drum ne-am mai oprit in Croatia, in Trogir si Dubrovnik si la intrarea in Muntenegru am inconjurat fiordul Kotor.
Ziua 8 – 11 – Am lenevit la plaja in Sveti Stefan si am facut doar o scurta plimbare pana in BudvaPestera Postojna SloveniaZiua 12 – Am inceput urcarea spre casa trecand prin canionul Moraca si ne-am oprit in Serbia in statiunea Zlatibor.

Ziua 13 – Am traversat Serbia si ne-am oprit in tara, la Cazanele Dunarii
Ziua 14 – Dupa o vizita scurta prin Cazane ne-am intors acasa, in Bucuresti
Impresii de vacanta dupa acest circuit Ungaria, Slovenia, Italia, Croatia si Muntenegru? Drum lung si obositor pe alocuri, obiective spectaculoase, dar atat de multe vazute intr-un timp atat de scurt incat am impresia ca nu le-am apreciat pe de-a-ntregul frumusetea. Mie mi-a luat mult timp sa adun toate informatiile necesare pentru acest tur, asa ca voi incerca sa le structurez pe reguli de circulatie si taxe de drum in fiecare tara, cazare si mancaruri delicioase, obiective de neratat si alte detalii care pe noi ne-au ajutat sau ne-ar fi ajutat sa le aflam dinainte.
Si harta traseului nostru:

View Vacanta 2013 – Ungaria, Slovenia, Italia, Croatia, Muntenegru, Serbia in a larger map