fbpx
Sinagoga spaniola din Praga

Cartierul evreiesc din Praga

Cel mai bine pastrat complex de cladiri evreiesti din Europa, cartierul evreiesc din Praga, ramane una dintre atractiile principale ale orasului. Istoria lui incepe in secolul 13 cand evreii au fost obligati sa se stabileasca intr-un singur loc si au fost mutati in zona dintre raul Vltava si centrul vechi. Nu aveau voie sa iasa de aici si, cu timpul, au inceput sa-i primeasca si pe cei izgoniti din alte tari, ajungand la un numar foarte mare de suflete. Hitler a decis sa pastreze acest cartier intact, ca muzeu al unei rase disparute pentru generatiile viitoare. Doar din acest motiv a fost atat de bine conservat.

Cand am facut turul prin cartierul evreiesc din Praga am avut un ghid cu noi care ne-a povestit despre acest loc. Rand pe rand am ajuns la:

Cimitirul evreiesc din Praga

Un loc nu foarte linistit cum m-as fi asteptat, cimitirul era intesat de turisti cand am ajuns noi. Pietrele de mormant sunt atat de inghesuite aici dintr-un motiv macabru. Evreii nu au voie sa deranjeze corpurile celor decedati, asa ca, crescand numarul celor care veneau in cartier si nemaiavand voie sa plece, cand mureau trebuiau ingropati aici. Si nemaivand loc, adaugau un strat de pamant peste vechile morminte si ii ingropau suprapusi, pastrand vechile pietre funerare. In unele locuri exista chiar si 12 astfel de straturi. De aceea cimitirul este desupra nivelului strazii si este inconjurat de ziduri de piatra pentru a tine pamantul in loc.

Cimitirul evreiesc din Praga

Cartierul evreiesc din Praga: Sinagoga veche noua

Este cea mai veche sinagoga activa din Europa si este construita in stil gotic. Initial, fiind ultima construita a fost numita “Sinagoga noua”, dar cand altele au aparut in imprejurimi numele I s-a schimbat in Sinagoga veche noua. Este principalul loc de rugaciune pentru comunitatea evreiasca din Praga si de aceea este nevoie de bilet separat si respectarea unui orar special pentru a o vizita.

Cartierul evreiesc din Praga: Sinagoga spaniola

Construita pe locul unei vechi sinagogi, Sinagoga spaniola aparea intr-un top al locurilor secrete de vazut in Praga si pozele din interior m-au convins ca merita sa intram. Surprinzator la ea este arhitectura maura, ciudata pentru o astfel de cladire si opulenta decoratiunilor interioare. Nu seamana cu nicio alta vizitata.

Turul prin cartierul evreiesc din Praga ne-a mai dus la statuia care il comemoreaza pe Franz Kafka, nascut aici, si in alte locuri supravietuitoare istoriei. Astazi, acesta este unul dintre cele mai bogate cartiere din oras si Josehof, cum mai este cunoscut, gazduieste toate magazinele de lux.
Pentru cei pasionati de istoria evreilor, un tur in cartierul evreiesc din Praga poate fi continuat cu o vizita la lagarul de concentrare de la Terezin, in nordul orasului. Noi vizitasem Aushwitz-ul cu cateva zile inainte si inca eram marcati de experienta, asa ca am ales sa ne bucuram de frumusetile Pragai.

Despre Praga am mai scris:
Ghid complet pentru un city break la Praga
Castelul din Praga
O plimbare in Mala Strana
O vizita in Stare Mesto

Lasă un comentariu