fbpx
Cum se ajunge in Zakynthos

Traseu Bucuresti-Zakynthos cu masina

Desi insula Zakynthos este destul de indepartata, frumusetea ei merita sa pierzi putin timp pe lungul traseu Bucuresti Zakynthos. Mai mersesem cu masina in Grecia, deci posibilitatea de a parcurge drumul spre Zakynthos cu masina nu ne-a speriat. Si asta am facut in prima vacanta petrecuta aici. Cand am plecat insa si cu copilul am incercat sa gasim si alte raspunsuri la intrebarea “Cum se ajunge in Zakynthos?”. Si iata ce am gasit:

Cum ajungi in Zakynthos?

1. Traseu Bucuresti – Zakynthos cu masina:

Noi am ales sa ne complicam si prima data am plecat cu masina spre Grecia. Nu am gasit pe niciun site aceasta mentiune, dar tin sa precizez ca drumul pana in Zakynthos cu masina este nebunie! Este foarte lung, obositor si greu de suportat chiar cu o noapte de tranzit (ii admir pe cei care au reusit sa-l faca dintr-o bucata!).
Pentru a parcurge distanta Bucuresti Zakynthos am avut de strabatut drumul Romania Grecia din Bucuresti pana in Killini (Kastro Killini pe GPS) de unde se ia feribotul spre Zakynthos. Ne-am inarmat cu harti, am urmarit indicatoare, am ascultat de GPS si am reusit sa balbaim drumul doar o data. Pana a ajunge in Zakynthos trebuie sa strabati si Bulgaria si Grecia si de aici rezulta mai multe variante de drum.

 1. Traseu Bucuresti Zakynthos varianta 1 (prin Sofia si Ioannina):

  Este cea pe care ne-am dus.
  Romania: Bucuresti-Giurgiu
  Bulgaria: Ruse-Plevna-Sofia-Kulata
  Grecia: Serres-Salonic-Ioannina-Patra-Killini
  Am plecat din Bucuresti la ora 6:00 si dupa aproximativ o ora jumate strabatusem deja distanta Bucuresti-Ruse. Am platit taxa de pod la Giurgiu (2 euro/ 4 leva), am cumparat vigneta de Bulgaria la Ruse pe o luna (sa ajunga si pentru intoarcere) imediat dupa pod(13 euro) si am pornit spre Sofia. Din 2019 vigneta pentru Bulgaria se poate achitiona si online de aici. In Bulgaria, dupa un drum national lung am intrat pe autostrada ce se opreste pe centura la Sofia. Pentru a intra pe centura, imediat dupa magazinul Jumbo se trece pe sub un pod, pe care se urca apoi in dreapta urmand indicatorul de Kulata. Am trecut de centura Sofiei prin sudul orasului si dupa o ora(cu o oprire de 10 minute la benzinarie) am parasit-o intr-un sens giratoriu, urmand un alt indicator spre Kulata. (intre timp, prin nordul orasului centura are regim de autostrada si trversarea dureaza mai putin). Am parcurs distanta Sofia Salonic pe autostrada Sofia Kulata si o parte pe drum national. Drumul national are limite ciudate uneori (50km in linie dreapta), dar trebuie respectate pentru a evita conversatiile cu politia.
  Am alimentat la Sandanski la OMV(benzina este mai ieftina in Bulgaria) si am trecut granita spre Grecia in jur de ora 16:00. In 9 ore am strabatut drumul spre Grecia (toata Bulgaria si bucata de la Bucuresti la Giurgiu), o ora pierzand-o cu opriri.
  Din Kulata am pornit spre Salonic si imediat ce am trecut de centura Salonicului am parasit autostrada spre Atena, luand-o spre Veria/Kozani. De la Salonic la Ionnina este autostrada, dar dupa Grevena noi am lasat-o in urma, pentru a ne indrepta spre Kalabaka, unde am si innoptat, pentru a vizita Meteora.

  Pe distanta Salonic Meteora am platit 2 taxe de autostrada de 1,2 euro si 2,4 euro (aceste taxe inlocuiesc vigneta in Grecia). Am ajuns in Kalabaka la 20:00 si am vizitat Meteora a doua zi pana la 10:30, cand am pornit iar la drum, spre Killini. Pana la Ionnina am mai platit o taxa de 2,4 euro si, desi autostrada este bine construita, rapida si cu peisaje frumoase, marea problema a ei este lipsa benzinariilor si implicit a toaletelor (nu am intalnit niciuna de la Salonic la Ioninna – 230 km).
  Dupa Ioannina pana la Patras se merge preponderent pe drum national, urmand indicatorul de Arta si apoi Antirrio. GPS-ul ne-a incurcat putin la Arta, incercand sa ne scoata in dreapta, spre oras, chiar daca drumul continua spre Antirrio. Dupa Antirrio am trecut minunea de pod Rion-Antirion. taxa de pod spre Patras a fost 13,2 euro. Am mai facut o ora pana la Killini si la 16:30 am ajuns la mult asteptatul feribot spre Zakynthos. In Killini am vazut o benzinarie Shell la care benzina era mai ieftina fata de tot ce am gasit apoi pe insula.
  Pentru a ajunge in Zakynthos pe varianta Bucuresti-Ruse-Sofia-Salonic-Ioaninna-Killini-Zakynthos taxele platite in 2014 au fost:
  Taxa de pod Giurgiu-Ruse: 2 euro
  Vigneta Bulgaria: 13 euro pentru o luna
  Taxe de drum in Grecia: 6 euro
  Taxa de pod in Patras: 13,2 euro
  Taxa feribot Zakynthos: 58 euro (o masina si 4 adulti)
  Total costuri de drum Romania Zakynthos in 2014: 92,2 euro la care se mai adauga benzina

 2. Traseu Bucuresti Zakynthos varianta 2 (prin Sofia si Itea):

  Este varianta pe care ne-am intors din dorinta de a vizita Delfi si faimosul oracol de acolo.
  Romania: Bucuresti-Ruse
  Bulgaria: Ruse-Plevna-Sofia-Kulata
  Grecia: Serres-Salonic-Katerini-Lamia-Itea-Patras-Killini
  Am luat din Zakynthos feribotul de la 8:00, am trecut podul de la Patras si, in loc sa o luam la stanga spre Ioannina, am luat-o la dreapta spre Itea. Dupa un drum printre munti destul de putin circulat am ajuns la Delfi (Delfoi pe GPS). In jur de ora 14:00 am plecat din Delfi si dupa o sosea plina de curbe, asemanatoare cu Transfagarasanul, am intrat pe autostrada mai jos de Lamia.
  Aceasta autostrada este mai aglomerata decat celelalte drumuri din Grecia, fiind cea care leaga Salonic de Atena, dar este si mult mai scumpa. Cam din 20 in 20 de km am platit taxe, iar pana la Salonic lasasem deja 16 euro. Am ramas peste noapte in Agkistro, o localitate aproape de granita cu Bulgaria.
  A doua zi am traversat Bulgaria in mai putin de 9 ore.
  Pe varianta Zakynthos-Killini-Itea-Salonic-Sofia-Ruse-Bucuresti taxele platite in 2014 au fost:
  Taxa de ferry Zakynthos: 58 euro (o masina si 4 adulti)
  Taxa de pod in Patras: 13,2 euro
  Taxe de autostrada in Grecia: 16 euro
  Taxa de pod Giurgiu-Ruse: 2 euro
  Vigneta Bulgaria: 0 pentru ca era valabila cea de o luna
  Total costuri de drum Bucuresti-Zakynthos: 89,2 euro la care se mai adauga benzina
  Drumul Bucuresti-Zakynthos-Bucuresti a costat aproximativ 180 euro pentru o masina la care s-a adaugat costul benzinei.

 3. Traseu Bucuresti Zakynthos varianta 3(prin Makaza):

  O a treia varianta de a ajunge in Zakynthos ar fi prin vama de la Makaza, deschisa in 2013.
  Romania: Bucuresti-Giurgiu
  Bulgaria: Ruse-Veliko-Tarnovo-Stara Zagora-Haskovo-Kardzali-Makaza
  Grecia: Komotini-Kavala-Salonic si apoi pe una dintre cele doua variante de traversare a Greciei (prin Ioannina sau prin Itea)
  Nu am incercat drumul prin Makaza, dar am inteles ca este cea mai rapida modalitate de a traversa Bulgaria. In mod cert, este cea mai buna varianta de a ajunge in Thassos.

Feribot Zakynthos:

Din Killini pana in Zakynthos se traverseaza cu feribotul, traversarea durand cam o ora si un sfert. Programul si pretul pentru feribotul spre Zakynthos, precum si bilete online pentru a evita coada gasiti aici.
Feribotul ajunge in cel mai mare oras din Zakynthos, Zante, capitala insulei. De acolo, drumuri mult mai inguste unesc statiunile, orasele si plajele pustii. Cred ca soselele de pe insula au fost construite de iubitori de adrenalina: unele sunt foarte abrupte, majoritatea nu au parapet chiar daca intr-o parte este prapastie sau direct marea, iar peisajele sunt uimitoare!

A doua optiune de a ajunge in Zakynthos este cu avionul.

2. Bucuresti Zakynthos cu avionul:

Pentru a doua vizita aici, cea in care am mers si cu copilul, am optat pentru varianta mai comoda si am cumparat bilete de avion Bucuresti Zakynthos. Desi nu exista avione de linie, pe timpul verii am gasit suficiente chartere spre Zakynthos. Acestea te lasa chiar pe insula si de la aeroport se poate aranja transferul spre hotel. Pentru a explora insa insula, tot ai nevoie de masina si in sezon este mai scump sa iei o masina inchiriata in Zakynthos.

Cele doua experiente de drum (2 ore cu avionul la ultima vizita si patru zile in masina la prima vizita) mi-au fost suficiente pentru a trage cateva concluzii referitoare la drumul Bucuresti Zakynthos:

 1. Varianta cu avionul este mai comoda, dar si mai scumpa pentru ca ai nevoie de masina inchiriata pe insula
 2. Desi varianta de a traversa Bulgaria spre Makaza este mai scurta, varianta pe Sofia are o portiune lunga de autostrada, cee ace o face mai rapida.
 3. Drumul cu masina se poate face din mai multe bucati, cu opriri in Bulgaria pentru a vizita manastirea Rila, foarte aproapiata de granita cu Grecia si alte atractii
 4. Prin Grecia merita mai mult sa folosesti autostrada Egnatia Odos (cea spre Ioannina), mult mai ieftina si mai libera decat cea spre Atena

In functie de buget, de cat timp ai la dispozitie, de preferinte si de multe alte variabile se poate alege cea mai buna varianta de a ajunge in Zakynthos. Important este sa iti faci calculele bine si, odata ajuns la fata locului, sa te bucuri la maxim de Zakynthos. Oricat de lung ti se va parea drumul, vei constatat ca a meritat fiecare secunda pentru a ajunge aici!

Despre Zakynthos mai poti citi:

6 comentarii la „Traseu Bucuresti-Zakynthos cu masina”

Lasă un comentariu