fbpx
Cum se ajunge in Zakynthos

Traseu Bucuresti-Zakynthos cu masina

Desi insula Zakynthos este destul de indepartata, frumusetea ei merita sa pierzi putin timp pe lungul traseu Bucuresti Zakynthos. Mai mersesem cu masina in Grecia, deci posibilitatea de a parcurge drumul spre Zakynthos cu masina nu ne-a speriat. Si asta am facut in prima vacanta petrecuta aici.

Cand am plecat insa si cu copilul am incercat sa gasim si alte raspunsuri la intrebarea “Cum se ajunge in Zakynthos?”. Si iata ce variante am gasit:

Traseu Bucuresti – Zakynthos cu masina

Noi am ales sa ne complicam si prima data am plecat cu masina spre Grecia. Nu am gasit pe niciun site aceasta mentiune, dar tin sa precizez ca drumul pana in Zakynthos cu masina este nebunie! Este foarte lung, obositor si greu de suportat chiar cu o noapte de tranzit (ii admir pe cei care au reusit sa-l faca dintr-o bucata!).

Pentru a parcurge distanta Bucuresti Zakynthos am avut de strabatut drumul Romania Grecia din Bucuresti pana in Killini (Kastro Killini pe GPS) de unde se ia feribotul spre Zakynthos. Ne-am inarmat cu harti, am urmarit indicatoare, am ascultat de GPS si am reusit sa balbaim drumul doar o data. Pana a ajunge in Zakynthos trebuie sa strabati si Bulgaria si Grecia si de aici rezulta mai multe variante de drum.

Traseu spre Zakynthos prin Sofia si Ioannina

Este cea pe care ne-am dus.
Romania: Bucuresti-Giurgiu
Bulgaria: Ruse-Plevna-Sofia-Kulata
Grecia: Serres-Salonic-Ioannina-Patra-Killini
Am plecat din Bucuresti la ora 6:00 si dupa aproximativ o ora jumate strabatusem deja distanta Bucuresti-Ruse. Am platit taxa de pod la Giurgiu, am cumparat vigneta de Bulgaria la Ruse pe o luna (sa ajunga si pentru intoarcere) imediat dupa pod si am pornit spre Sofia. Din 2019 vigneta pentru Bulgaria se poate achitiona si online.

In Bulgaria, dupa un drum national lung am intrat pe autostrada ce se opreste pe centura la Sofia. Pentru a intra pe centura, imediat dupa magazinul Jumbo se trece pe sub un pod, pe care se urca apoi in dreapta urmand indicatorul de Kulata. Prin nordul orasului centura are regim de autostrada si traversarea dureaza mai putin. Am parcurs distanta Sofia Salonic pe autostrada Sofia Kulata si o parte pe drum national. Drumul national are limite ciudate uneori (50km in linie dreapta), dar trebuie respectate pentru a evita conversatiile cu politia. Am alimentat la Sandanski la OMV(benzina este mai ieftina in Bulgaria) si am trecut granita spre Grecia in jur de ora 16:00. In 9 ore am strabatut drumul spre Grecia (toata Bulgaria si bucata de la Bucuresti la Giurgiu), o ora pierzand-o cu opriri.

Din Kulata am pornit spre Salonic si imediat ce am trecut de centura Salonicului am parasit autostrada spre Atena, luand-o spre Veria/Kozani. De la Salonic la Ionnina este autostrada, dar dupa Grevena noi am lasat-o in urma, pentru a ne indrepta spre Kalabaka, unde am si innoptat, pentru a vizita Meteora.

Pe distanta Salonic Meteora am platit 2 taxe de autostrada de cativa euro (aceste taxe inlocuiesc vigneta in Grecia). Am ajuns in Kalabaka la 20:00 si am vizitat Meteora a doua zi pana la 10:30, cand am pornit iar la drum, spre Killini. Pana la Ionnina am mai platit o taxa de drum si, desi autostrada este bine construita, rapida si cu peisaje frumoase, marea problema a ei este lipsa benzinariilor si implicit a toaletelor (nu am intalnit niciuna de la Salonic la Ioninna – 230 km).

Dupa Ioannina pana la Patras se merge preponderent pe drum national, urmand indicatorul de Arta si apoi Antirrio. Dupa Antirrio am trecut minunea de pod Rion-Antirion, dupa ce am achitat taxa de pod spre Patras. Am mai facut o ora pana la Killini si la 16:30 am ajuns la mult asteptatul feribot spre Zakynthos. In Killini am vazut o benzinarie Shell la care benzina era mai ieftina fata de tot ce am gasit apoi pe insula.
Pentru a ajunge in Zakynthos pe varianta Bucuresti-Ruse-Sofia-Salonic-Ioaninna-Killini-Zakynthos am platit urmatoarele taxe (valoarea se schimba de la an la an, deci este bine sa fii pregatit):
Taxa de pod Giurgiu-Ruse
Vigneta Bulgaria pentru o luna
Taxe de drum in Grecia, pe autostrada
Taxa de pod in Patras
Taxa feribot Zakynthos – s achita pe masina si per pasager
Costurile de drum Romania Zakynthos nu sunt deloc de neglijat si la acestea se mai adauga combustibilul care in Grecia este mai scump decat in Bulgaria.

Traseu prin Sofia si Itea

Este varianta pe care ne-am intors din dorinta de a vizita Delfi si faimosul oracol de acolo.
Romania: Bucuresti-Ruse
Bulgaria: Ruse-Plevna-Sofia-Kulata
Grecia: Serres-Salonic-Katerini-Lamia-Itea-Patras-Killini
Am luat din Zakynthos feribotul de la 8:00, am trecut podul de la Patras si, in loc sa o luam la stanga spre Ioannina, am luat-o la dreapta spre Itea. Dupa un drum printre munti destul de putin circulat am ajuns la Delfi (Delfoi pe GPS). In jur de ora 14:00 am plecat din Delfi si dupa o sosea plina de curbe, asemanatoare cu Transfagarasanul, am intrat pe autostrada mai jos de Lamia.

Aceasta autostrada este mai aglomerata decat celelalte drumuri din Grecia, fiind cea care leaga Salonic de Atena, dar este si mult mai scumpa. Cam din 20 in 20 de km am platit taxe. Am ramas peste noapte in Agkistro, o localitate aproape de granita cu Bulgaria.
A doua zi am traversat Bulgaria in mai putin de 9 ore.
Pe varianta Zakynthos-Killini-Itea-Salonic-Sofia-Ruse-Bucuresti taxele platite au fost:
Taxa de ferry Zakynthos, pe masina si per pasager
Taxa de pod in Patras
Taxe de autostrada in Grecia
Taxa de pod Giurgiu-Ruse
Vigneta Bulgaria: 0 pentru ca era valabila cea de o luna

Drumul Bucuresti-Zakynthos-Bucuresti costa peste 200 de euro, cu feribot inclus, pentru o masina la care se adauga costul motorinei/benzinei.

Drumul spre Zakynthos prin Makaza

O a treia varianta de a ajunge in Zakynthos ar fi prin vama de la Makaza, mai ingusta decat cea din Kulata.
Romania: Bucuresti-Giurgiu
Bulgaria: Ruse-Veliko-Tarnovo-Stara Zagora-Haskovo-Kardzali-Makaza
Grecia: Komotini-Kavala-Salonic si apoi pe una dintre cele doua variante de traversare a Greciei (prin Ioannina sau prin Itea)
Nu am incercat drumul prin Makaza pentru a merge spre Zakynthos, dar avand in vedere ca exista multi kilometri de autostrada gata pe partea cu Sofia, mi se pare o varianta mai buna pe acolo. Makaza ramane cea mai buna varianta pentru cei care merg spre Thassos.

Feribot spre Zakynthos

Din Killini pana in Zakynthos se traverseaza cu feribotul, traversarea durand cam o ora si un sfert. Programul si pretul pentru feribotul spre Zakynthos, precum si bilete online pentru a evita coada gasiti aici.

Feribotul ajunge in cel mai mare oras din Zakynthos, Zante, capitala insulei. De acolo, drumuri mult mai inguste unesc statiunile, orasele si plajele pustii. Cred ca soselele de pe insula au fost construite de iubitori de adrenalina: unele sunt foarte abrupte, majoritatea nu au parapet chiar daca intr-o parte este prapastie sau direct marea, iar peisajele sunt uimitoare!

Cazare pe traseul Bucuresti – Zakynthos

Cu greu poti parcurge dintr-o bucata drumul din Bucuresti in Zakynthos, deci este recomandat sa te opresti dupa prima zi de mers. te mai asteapta inca o zi intreaga, deci vei avea nevoie de odihna. Mai jos gasesti cateva variante de cazare pe traseu:

Hotel Finix Casino 3* Kulata

Este un hotel de 3* accesibil ca pret (de fapt mai ieftin decat orice vei gasi in Grecia) situat chiar in Kulata, Bulgaria. Riscul pe care il vad oprindu-te aici este ca dmineata poti prinde vama aglomerata de toti cei care au plecat noaptea din Romania.

To Xilino Chorio 3* Angistro

Este locul nostru preferat de innoptat pe orice drum spre insulele Greciei, chiar si spre Halkidiki. Imediat cum treci vama in Grecia, faci stanga si dpa cativa kilometri pe un drum ingust dar bine asfaltat ajungi in Angistro.

Ne oprim mereu aici pentru ca au mancare buna la restaurant, au piscina, este liniste, iar cazarea este in cabanute de lemn. Sper sa nu isi schimbe calitatea serviciilor, pentru ca de fiecare data am plecat multumiti de aici.

Hotel Meteora 3* Kalabaka

Ne-am oprit de 2 ori si in Kalabaka, la poalele Meteorei, mergand spre insulele din vestul Greciei. Cei care nu au vazut aceste minunile naturale de la Meteora si manastirile construite in varful lor pot profita de ocazie ca sa le viziteze.

Hotel Meteora este aproape de centrul orasului, ofera parcare si are tarife accesibile.

A doua optiune de a ajunge in Zakynthos este cu avionul.

Bucuresti Zakynthos cu avionul

Pentru a doua vizita aici, cea in care am mers si cu copilul, am optat pentru varianta mai comoda si am cumparat bilete de avion Bucuresti Zakynthos. Desi nu exista avione de linie, pe timpul verii am gasit suficiente chartere spre Zakynthos. Acestea te lasa chiar pe insula si de la aeroport se poate aranja transferul spre hotel. Pentru a explora insa insula, tot ai nevoie de masina si in sezon este mai scump sa iei o masina inchiriata in Zakynthos.

Cele doua experiente de drum (2 ore cu avionul la ultima vizita si patru zile in masina la prima vizita) mi-au fost suficiente pentru a trage cateva concluzii referitoare la drumul Bucuresti Zakynthos:

  1. Varianta cu avionul este mai comoda, dar si mai scumpa pentru ca ai nevoie de masina inchiriata pe insula
  2. Desi varianta de a traversa Bulgaria spre Makaza este mai scurta, varianta pe Sofia are o portiune lunga de autostrada, cee ace o face mai rapida.
  3. Drumul cu masina se poate face din mai multe bucati, cu opriri in Bulgaria pentru a vizita manastirea Rila, foarte aproapiata de granita cu Grecia si alte atractii
  4. Prin Grecia merita mai mult sa folosesti autostrada Egnatia Odos (cea spre Ioannina), mult mai ieftina si mai libera decat cea spre Atena

In functie de buget, de cat timp ai la dispozitie, de preferinte si de multe alte variabile se poate alege cea mai buna varianta de a ajunge in Zakynthos. Important este sa iti faci calculele bine si, odata ajuns la fata locului, sa te bucuri la maxim de Zakynthos. Oricat de lung ti se va parea drumul, vei constatat ca a meritat fiecare secunda pentru a ajunge aici!

6 comentarii la „Traseu Bucuresti-Zakynthos cu masina”

Lasă un comentariu