fbpx
Pestera Poarta lui Ionele Apuseni

Tot din Muntii Apuseni – Pestera Poarta lui Ionele

O alta pestera interesanta din muntii Apuseni la care ne-am oprit in turul nostru prin Romania a fost pestera Poarta lui Ionele. Nu seamana deloc cu pestera-ghetar de la Scarisoara, dar are frumusetea ei.
Amenajata de curand, cel mai impresionant aici mi s-a parut intrarea, un arc perfect in stanca, avand o inaltime de peste 17 m. Din Garda de Sus la stanga venind din Arieseni, in cheile Ordancusei, pestera Poarta lui Ionele este usor accesibila.
Legenda spune ca ea a fost ascunzatoarea unui haiduc viteaz pe nume Ionele. Astazi ascunde o colonie de lilieci si un lac subteran care inunda pestera cand precipitatiile sunt puternice. Cu ajutorul scarilor amenajate se poate vizita interiorul ei, pana in capat la lac.
Taxa de vizitare a pesterii Poarta lui Ionele a fost de 10 lei pentru un adult si program de vizitare are tot anul. Romania are o groaza de pesteri frumoase si chiar daca aceasta nu este dintre acelea spectaculoase, vizitarea ei nu ia mult timp, asa ca o oprire aici merita din plin!

Lasă un comentariu