Manastirea Sinca Veche Brasov

Templul Ursitelor – magie in Sinca Veche, jud. Brasov

Sapata in piatra, manastirea Sinca Veche sau Templul Ursitelor cum mai este cunoscuta are o singura sursa de lumina: o gaura in tavan. Numai trecerea de la lumina la intunericul intrarii si apoi iar la lumina dinauntru este suficienta pentru a-ti crea senzatia ca ai ajuns intr-un loc magic. Ce se gaseste inauntru intregeste aceasta senzatia.

Templul Ursitelor locatie

Drumul de la Zarnesti la Sercaia, cel care ocoleste Brasov-ul si merge mai departe spre Sibiu,  strabate niste peisaje superbe, destul pustii si trece, aproape de Sercaia, prin Sinca Veche. Biserica rupestra Sinca Veche nu se afla in sat, dar in dreptul bisericii ortodoxe de pe soseaua principala un indicator cu „Manastire rupestra” arata la stanga. Soseaua pana la manastire este asfaltata, dar destul de ingusta. La cateva sute de metri de iesirea din sat, pe partea stanga a drumului, se afla o parcare. Un indicator indruma vizitatorii spre doua directii: Grota Sinca veche si Manastire. Pentru a vizita templul Sinca veche se merge spre grota.
Masina se poate lasa in parcare si de acolo se merge pe jos, spre crucea mare alba. In mai putin de 5 minute se ajunge la intrarea in grota. Acesta este unul dintre cele mai misterioase locuri din Romania si una dintre cele mai interesante manastiri de pe langa Brasov. Este suficient sa intri ca sa intelegi de ce.

In Templul Ursitelor, manastirea din Sinca Veche

Templul Ursitelor la prima vedere nu are nimic de-a face spiritualitatea. O prelata neagra ce se vede in stanga potecii, la baza dealului Plesu, acopera intrarea, facand-o sa semene mai degraba cu o baraca sau un santier.

Sinca Veche program:

Programul de vizitare pentru Templul Ursitelor este intre 8:00 si 20:00 si este afisat chiar la intrare.

Sinca Veche harta:

View Larger Map

Prima data cand am intrat am simtit putin frica atunci cand am pasit in intuneric. Racoarea ce venea dinauntru nu a facut decat sa amplifice senzatia de teama. Dar dupa ce am pasit mai increzatori am ajuns in prima incapere a bisericii, cea cu „fereastra” in tavan.Interiorul este galbui, numai din piatra si exista doua altare, cate unul in fiecare camera, langa care mai sunt sapate cateva desene pe pereti. In rest ard cateva lumanari si pe o stanca sunt lasate multe hartiute impaturite, cu acatiste. Biserica este micuta si nu arata deloc ca cele ortodoxe clasice. Inauntru se gasesc si alte semne sapate in pereti, semne care nu au nimic de-a face cu ortodoxia (crucea lui David sau Yin si Yang).
In jurul ei a fost amenajata si o gradina in care se mai gasesc cateva sculpturi in lemn, o cruce si un izvor. Merita sa planifici mai mult timp de petrecut aici pentru o plimbare prin parcul dimprejur, o urcare pe dealul Plesu si o explorare prin padure pana la manastirea Sf. Nectarie, construita doar in urma cu cativa ani.
Biserica Sinca Veche este cunoscuta ca fiind locul in care se implinesc dorinte si se inatmpla minuni. Trebuie sa stai in dreptul razei de lumina ce intra prin grota ursitelor si sa-ti rostesti dorinta. Legenda spune ca aici au avut loc si fenomene paranormale. Dar chiar nu este nevoie sa fii martorul vreunuia pentru a te simti intr-un loc magic la Sinca Veche.

Si daca tot esti prin apropiere, mai poti vizita:

Lasă un comentariu