Sambata am facut primii pasi in vlogging afland despre aplicatii de editat videoclipuri si muzica de descarcat pentru vlog la intalnirea DPT despre “Cum facem video?”, a cincea intalnire la care particip. Stiam ce video-ul are mai multa priza la public decat materialele scrise, deci m-a interesat de unde as putea sa incep in acest domeniu.
Ce este vlogging?
Vloggingul este un fel de blogging pe video. Practic decat sa scrii despre ce te intereseaza, abordezi temele alese printr-un video. Este un domeniu la fel de , daca nu chiar mai creativ decat bloggingul.
La intalnire a venit Ioana Dumitrache, vlogger de beauty care ne-a povestit despre cum a inceput ea cu un blog si a evoluat natural spre vlog. Are si cateva vloguri de calatorie pe canalul ei de youtube pe care le-am urmarit pentru inspiratie.
Pasii pentru a-ti face un vlog sunt destul de clari:
- Iti deschizi un canal de youtube folosing contul de google
- Filmezi materialul care te intereseaza (cu telefonul daca esti mai la inceput sau cu camera daca esti la un nivel avansat)
- Editezi ce ai filmat (prelucrezi filmarea, faci colaje din mai multe bucati, adaugi scris, adaugi muzica)
- Urci filmul pe youtube
Et voila – ai devenit vlogger!
Oricine poate face asta! Din acest punct insa pana sa ajungi sa ai abonati la canalul de youtube si mii de vizualizari la fiecare video e cale lunga! Se poate sa incepi sa faci vlogging cu telefonul (si exista aplicatii gratuite pentru telefon ca sa faci asta), dar daca pui accent pe calitate, ai nevoie de o camera. Se poate sa filmezi la intamplare, dar daca vrei rezultate, ai nevoie de un script.
Ce aplicatii de editat videoclipuri pot folosi?
Dupa partea de filmare urmeaza editarea vídeo. Prima parte a cursului a pus accent exact pe ce aplicatii de editat videoclipuri exista pe piata si cum se pot folosi. Andrei si Simona de la Explicat ne-au vorbit destul de mult de Premier Pro, soft cu licenta, care are o multime de posibilitati. Am aflat insa si de alte programe de editare video: Windows Movie maker, iMovie pentru MaC, Filmora. Ca aplicatie de editat videoclipuri pe telefon eu folosesc Viva Camera. Varianta free iti adauga logo-ul lor intr-un colt, dar varianta platita te scapa de acest inconvenient. Aplicatia iti da posibilitatea sa tai, sa faci colaj din mai mult bucati si sa adaugi scris si muzica.
Pentru a incarca apoi filmul rezultat pe youtube este importante sa te asiguri ca ai ales o bucata muzicale ce poate fi folosita. Exista diverse locuri unde poti gasi muzica de descarcat, dar trebuie sa te asiguri ca e gratuita sau ca respecti termenii de utilizare.
Unde gasesc muzica de descarcat pentru vlog?
Siteuri cu muzica de descarcat exista multe pe net, dar majoritatea nu respecta licentele si drepturile de autor. Youtube detecteaza ca muzica este piratata si nu te lasa sa-ti incarci video-ul/il sterge. Ca si siteuri unde poti gasi muzica de descarcat gratuit pentru vlog exista: freemusicarchive.org si youtube.com/audiolibrary/music.
Producerea unui film poate lua mai mult timp decat scrierea unui articol iar cele mai multe detalii tehnice se invata incercand si facand. Cred ca pana acum factorul timp a fost cel care m-a impiedicat sa incerc si partea aceasta, dar vedem pe viitor.
Mi-a prins bine insa participarea la aceasta editie DPT. Digital Parent Talks este un proiect Parenting PR ce presupune desfasurarea unor intalniri periodice pe diverse teme legate de lumea digitala. Aceasta editie a fost sponsorizata de Himalaya si Clineo s-a desfasurat in noul hub proaspat deschis in Centrul Comercial Drumul taberelor , iar pozele au fost facute de Mihai Raitaru.
La intalnirile Digital parents talks am mai discutat despre:
Ti-a fost util articolul? Atunci te rog sa imi lasi un comentariu mai jos.
Pentru mai multe sfaturi de calatorie poti urmari blogul pe Facebook si pe Pinterest!
Iar daca esti gata pentru urmatoarea vacanta, inscrie-te la newsletter pentru a primi si alte detalii interesante.
Bonus! 5% discount la tururile Another Milestone si un planificator de calatorii gratuit la inscriere.