O dupa-amiaza in orasul Kosice, Slovacia

De vazut in Kosice
Stabilisem inca de la plecare ca vom avea o oprire scurta in Slovacia, la Kosice. Cateva poze din centrul orasului si faptul ca este propus pentru a intra in patrimoniul UNESCO ne-au convins repede. S-a nimerit sa ajungem pe la pranz aici, deci oprirea a fost justificata.

Parcarea in Kosice

Cand ajung intr-un oras nou, primul lucru de care ma interesez este parcarea – chiar vreau sa avem cu ne intoarce, nu doar sa ne bucuram pentru moment. Pe siteul oficial al orasului am gasit toate informatiile de care am avut nevoie.  Exact cum banuiam, masina nu se poate lasa in orice loc liber. Am parcat-o la mall, stiind ca acolo vom gasi repede de mancat si fiind aproape de centrul orasului.

Ce este de vazut in Kosice, Slovacia

Dupa un pranz luat la pachet si savurat din mers ne-am indreptat spre centrul orasului. Chiar daca nu gaseam nicio cladire interesanta acolo, casutele colorate care inconjoara centrul tot ar fi justificat oprirea. Am gasit insa mai mult de atat. Cel mai impozant obiectiv din piata centrala este catedrala St. Elizabeth (Sfanta Elisabeta). Este atat de mare incat nu am reusit sa o surprind pe toata intr-o poza din niciun colt al pietei.
In stanga catedralei este o capela destul de mare – Capela Svateho Michala (Sfantul Mihail). Comparativ cu alte capele vazute, aceasta pare o biserica, dar apropierea de catedrala o umbreste.
De cealalta parte a catedralei, in dreapta, se inalta turnul St. Urban. Initial a fost clopotnita, dar astazi clopotul este expus in piata, iar turnul a fost transformat intr-un muzeu cu figuri de ceara. Partea lui interesanta sunt intrarile prin cele patru colturi rotunjite.
Ultimul obiectiv vazut in Kosice, aflat la cativa metri de turnul St. Urban, a fost cladirea Teatrului de stat. In fata lui, fantana arteziana este cunoscuta pentru spectacole date pe muzica. Noi nu am prins-o cantand, din pacate, si abia dupa am aflat ce puteam sa vedem.
Oprirea in Kosice nu a durat mai mult de 2 ore. Am avut insa timp suficient sa mancam si sa ne bucuram de oraselul linistit si vesel. Aveam in plan si o vizita scurta in Bardejov, un alt orasel mai la nord, aflat in patrimoniul UNESCO. Era insa prea tarziu, asa ca singurele impresii despre Slovacia ni le-au dat Kosice si drumul pana la granita – prea putin pentru a spune ca ai vizitat o tara!

Slovacia – Vigneta, moneda oficiala si atractii turistice

Vigneta in Slovacia

Vara lui 2015 se anunta saracacioasa in calatorii, dar pe ultima suta de metri ne-am decis si am pornit intr-un tur prin centrul Europei pe care il compusesem inca din iarna, in care am trecut si prin Casovia Slovacia. Am fost doar in trecere pe aici, in drum spre Polonia, dar ne-am interesat inainte de taxele de drum in Slovacia, vigneta, moneda oficiala si ce se poate vedea in Kosice. A fost al doilea tur prin Europa cu masina si dupa el mi-am dat seama ca imi plac mult acest tip de vacante – doar drumul in fata si o lista de obiective izolate in mana, greu de atins altfel.

Moneda oficiala in Slovacia:

M-am linistit cand am vazut ca moneda oficiala in Slovacia este euro. Fiind doar in trecere, nu voiam sa pierdem timp schimband bani si asa ne-am descurcat cu cei luati de acasa. Credeam ca in afara de vigneta si ceva rapid de mancat nu vom avea alte cheltuieli aici, dar odata ce ne-am oprit in oras, am mers si la Kosice mall, unde am gasit reducerile de vara!

De unde cumpar vigneta in Slovacia:

In afara de vigneta, Slovacia nu are alte taxe de drum. La intrarea in tara, pentru a circula pe soselele lor, este necesara cumpararea vinietei. Noi am cumparat-o de la prima benzinarie, pe perioada cea mai scurta pentru masinile mici, 10 zile, si am platit 10 euro pentru ea in 2015. Neapart trebuie lipita in geam, asa ca ne-am conformat si noi, mai ales ca am traversat Slovacia si la inceputul si pe finalul turului.
In Slovacia vinieta se pot cumpara de la oficiile postale sau de la benzinarii. Pentru cei care vor sa ajunga pregatiti la fata locului, aici pot gasi si cumpara vigneta de Slovacia online.

Drumuri nationale si autostrazi in Slovacia

Nu stiu de ce ma asteptam sa gasesc drumuri ca in palma in Slovacia, autostrazi si o infrastuctura dezvoltata. Dar nici slovacii nu stau excelent la acest capitol sau nu am nimerit noi cea mai buna portiune – noroc ca au o tara mica si frumoasa! Spre granita cu Polonia jumatate din traseu a fost pe autostrada si cealalta jumatate pe un drum national, cu multe limite de viteza si politie si mai multa, dar cu un peisaj superb, printre dealuri verzi si munti abrupti! La intoarcere, dinspre Cehia spre Ungaria am facut doar o ora prin Slovacia pe autostrada ce trece pe langa capitala ei, Bratislava.

Atractii turistice in Slovacia:

Sincera sa fiu niciodata nu am acordat importanta Slovaciei si nu am vazut-o ca pe un loc de vacanta. Am cautat doar atractii turistice in Slovacia pe care le puteam vedea in trecere spre Polonia. Aveam in plan sa facem opriri in Kosice si poate in Bardejov (ambele in patrimoniu UNESCO), dar timp nu a fost decat pentru Kosice (Casovia in romana). La intoarcere, Bratislava ne era in drum, dar o aglomeratie pe autostrada din Cehia ne-a mancat timpul pe care urma sa i-l acordam. Muntii Tatra merita si ei cateva zile dedicate pentru explorare.
Oprirea scurta in Kosice si drumul printre peisaje verzi spre Polonia mi-au fos suficiente insa pentru a-mi forma o parere despre aceasta tara. Si, ulterior, mi-am adaugat o nota in minte ca pentru un concediu linistit in natura si Slovacia poate fi o optiune.