fbpx
Vigneta in Slovacia

Slovacia – Vigneta, moneda oficiala si atractii turistice

Vara lui 2015 se anunta saracacioasa in calatorii, dar pe ultima suta de metri ne-am decis si am pornit intr-un tur prin centrul Europei pe care il compusesem inca din iarna, in care am trecut si prin Casovia Slovacia.

Am fost doar in trecere pe aici, in drum spre Polonia, dar ne-am interesat inainte de taxele de drum in Slovacia, vigneta, moneda oficiala si ce se poate vedea in Kosice.

A fost al doilea tur prin Europa cu masina si dupa el mi-am dat seama ca imi plac mult acest tip de vacante – doar drumul in fata si o lista de obiective izolate in mana, greu de atins altfel.

Moneda oficiala in Slovacia:

M-am linistit cand am vazut ca moneda oficiala in Slovacia este euro. Fiind doar in trecere, nu voiam sa pierdem timp schimband bani si asa ne-am descurcat cu cei luati de acasa.

Credeam ca in afara de vigneta si ceva rapid de mancat nu vom avea alte cheltuieli aici, dar odata ce ne-am oprit in oras, am mers si la Kosice mall, unde am gasit reducerile de vara!

De unde cumpar vigneta in Slovacia:

In afara de vigneta, Slovacia nu are alte taxe de drum. La intrarea in tara, pentru a circula pe soselele lor, este necesara cumpararea vinietei.

Noi am cumparat-o de la prima benzinarie, pe perioada cea mai scurta pentru masinile mici, 10 zile, si am platit 10 euro pentru ea in 2015. Neapart trebuie lipita in geam, asa ca ne-am conformat si noi, mai ales ca am traversat Slovacia si la inceputul si pe finalul turului.

In Slovacia vinieta se pot cumpara de la oficiile postale sau de la benzinarii. Pentru cei care vor sa ajunga pregatiti la fata locului, aici pot gasi si cumpara vigneta de Slovacia online.

Drumuri nationale si autostrazi in Slovacia

Nu stiu de ce ma asteptam sa gasesc drumuri ca in palma in Slovacia, autostrazi si o infrastuctura dezvoltata. Dar nici slovacii nu stau excelent la acest capitol sau nu am nimerit noi cea mai buna portiune – noroc ca au o tara mica si frumoasa!

Spre granita cu Polonia jumatate din traseu a fost pe autostrada si cealalta jumatate pe un drum national, cu multe limite de viteza si politie si mai multa, dar cu un peisaj superb, printre dealuri verzi si munti abrupti!

La intoarcere, dinspre Cehia spre Ungaria am facut doar o ora prin Slovacia pe autostrada ce trece pe langa capitala ei, Bratislava.

Atractii turistice in Slovacia:

Sincera sa fiu niciodata nu am acordat importanta Slovaciei si nu am vazut-o ca pe un loc de vacanta.

Am cautat doar atractii turistice in Slovacia pe care le puteam vedea in trecere spre Polonia. Aveam in plan sa facem opriri in Kosice si poate in Bardejov (ambele in patrimoniu UNESCO), dar timp nu a fost decat pentru Kosice (Casovia in romana).

La intoarcere, Bratislava ne era in drum, dar o aglomeratie pe autostrada din Cehia ne-a mancat timpul pe care urma sa i-l acordam. Muntii Tatra merita si ei cateva zile dedicate pentru explorare.

Oprirea scurta in Kosice si drumul printre peisaje verzi spre Polonia mi-au fos suficiente insa pentru a-mi forma o parere despre aceasta tara. Si, ulterior, mi-am adaugat o nota in minte ca pentru un concediu linistit in natura si Slovacia poate fi o optiune.


Ti-a fost util articolul? Atunci te rog sa imi lasi un comentariu mai jos.

Pentru mai multe sfaturi de calatorie poti urmari blogul pe Facebook si pe Pinterest!

Iar daca esti gata pentru urmatoarea vacanta, inscrie-te la newsletter pentru a primi si alte detalii interesante.

Bonus! 5% discount la tururile Another Milestone si un planificator de calatorii gratuit la inscriere.

5 comentarii la „Slovacia – Vigneta, moneda oficiala si atractii turistice”

  1. Buna seara,
    In Slovacia vinieta trebuie doar pt autostrazi sau si pt cele lalte drumuri.
    Multumesc

Comentariile sunt închise.