fbpx
Cetatea Sarmizegetusa regia, jud Hunedoara

Cetatea Sarmizegetusa Regia, jud. Hunedoara

Dupa ce am vizitat Ulpia Traiana Sarmizegetusa mi-au propus sa ajungem si la cetatea Sarmizegetusa Regia. Sarmizegetusa Regia si Sarmizegetusa Ulpia Traiana nu sunt una si aceeasi. Daca Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost capitala Daciei dupa cucerirea ei de catre Traian, Sarmizegetusa Regia a fost capitala Daciei preromane.
Am vrut sa fac o comparatia intre ele asa ca am ramas doua nopti in Marginimea Sibiului si, in ziua dintre ele, am dat o fuga pana la Sarmizegetusa Regia locatia ei fiind apropiata de Sibiu.

Drumul spre Sarmigezetusa Regia:

Drmul Sibiu Sarmizegetusa Regia a avut mai multe bucati: pe autostrada pana la Orastie am ajuns rapid. Pe la jumatatea Orastiei un indicator arata la stanga spre cetatea Sarmizegetusa. Se trece pe langa cetatea Orastie, care este inchisa duminica, si se merge pe drumul ghidat de indicatoare, prin Beriu, Orastioara de Jos, Orastioara de Sus si Costesti. Accesul pana la cetate nu este usor, dar nici imposibil. Cetatea este printre cele mai interesante obiective de vizitat in judetul Hunedoara, deci merita eforul de a ajunge aici. O parcare destul de mare a fost amenajata si de acolo se urca pe jos pana la cetate aproximativ 2 kilometri. Din pacate parcarea nu a fost construita sub supravegherea arheologilor asa ca ea a distrus parti din asezarea dacica.

In vizita la cetatea Sarmigezetusa Regia

Cetatea se poate vizita doar intre anumite ore si achitand tariful de intrare.
Sarmizegetusa Regia pret intrare aici.
Sarmizegetusa Regia program de vizitare aici.
Intrarea se face cu maxim o ora inainte de inchidere.
Cetatea avea rol de aparare impreuna cu celelalte cetati dacice din muntii Orastiei, dar aceasta a fost aleasa capitala peste celelalte, fiind cea mai mare. Initial a fost doar asezare civila si religioasa, dar nevoia i-a obligat pe daci sa-i dea si rol militar. Este construita pe terase si era aparata de un zid de piatra de 3 metri latime. In apropiere de zona militara s-a descoperit o asezare civila cu locuinte si rezervoare de apa. In cetate a fost descoperit un vas cu inscriptia „Decebalus per Scorilo„. Cele 6 cetati din Muntii Orastiei sunt astazi in patrimoniul UNESCO.
Ruinele ramase in urma sunt grupate in doua asezari importanta: Cetatea, inconjurata de un zid gros de 3 m si Zona sacra. Cetatea si zona sacra erau conectate intre ele printr-un drum pavat, din care astazi au ramas doar cateva portiuni. Drumul, desi are peste 2000 de ani este inca intr-o stare foarte buna.

Zona sacra avea mai multe constructii din care era compusa. Altarul de andezit era locul in care se desfasurau sacrificiile. Datorita modului de constructie se presupune ca a avut si rol astronomic.
Din templele din aceasta zona sacra au ramas doar cateva urme de coloane. Imaginea emblematica a Sarmizegetusei este Sanctuarul mare circular, care aminteste de Stonehenge.
Unii oameni veneau aici sa comunice cu Universul si sa simta energia sacra a locului. Pentru asta se urcau pe ruine, riscand astfel sa distruga locul. Astazi exista paza si afise cu „Nu va urcati pe monumente” pentru evita astfel de probleme.

Numele de Sarmizegetusa Regia

Din pacate nu se stie exact provenienta numelui cetatii. Multi o denumesc gresit Sarmisezetuza Regia, dar corect este Sarmizegetusa Regia. Teoriile sustin ca denumirea ei provine din zermi (stâncă, înălțime) și zeget (palisadă, cetate) – Cetatea de pe stanca si regia (regala) sau din latina sarmis et getusa – Asezarea Sarmatilor si a getilor. Imparatul Hadrian, dupa ce Traian a mutat capitala Daciei la Ulpia Traiana, a vrut ca noua capitala sa fie o continuare a celei vechi, asa ca a adaugat si termenul „Sarmizegetusa” in denumire.
Locul merita vizitat fara indoiala, in primul rand pentru peisajul in care se afla: in mijlocul padurii, intre copacii inalti si verzi, in al doilea rand pentru semnificatia lui istorica si in al treilea rand pentru ca nu seamana cu nimic altceva din Romania.

Cazare langa Sarmizegetusa Regia:

 


Ti-a fost util articolul? Atunci te rog sa imi lasi un comentariu mai jos.

Pentru mai multe sfaturi de calatorie poti urmari blogul pe Facebook si pe Pinterest!

Iar daca esti gata pentru urmatoarea vacanta, inscrie-te la newsletter pentru a primi si alte detalii interesante.

Bonus! 5% discount la tururile Another Milestone si un planificator de calatorii gratuit la inscriere.

3 comentarii la „Cetatea Sarmizegetusa Regia, jud. Hunedoara”

  1. In urma preluarii sitului administrarii C.Judetean, au aparut in locatie o firma de paza si 2 jandarmi, care in baza asa zisului regulament nu mai permit asezarea pe iarba in spatiul cetatii. In regulament nu este mentionata interdictia aceasta, ba mai mult comportamentul acestor ” paznici ” lasa de dorit, incercand cu disperare sa impiedice orice manifestare spirituala in baza unor asa zise reguli chipurile mentionate in hotararea Consiliului Judetean. Se incearca dupa cum am inteles interzicerea ” manifestarilor de tip bivolar ” in situl arheologic. Dupa cum stim acest sit este un templu dacic normal sa fie vizitat de tot felul de persoane tinere/varstnice si nu cred ca aceasta interdictie de a te aseza pe iarba ” in inima padurii” isi are rostul, pot mentiona ca in toate capitalele europene in parcuri este permisa asezarea pe iarba in mod civilizat. Desigur focul, aruncatul deseurilor de orice fel, camparea, stationarea sunt intru totul de acord sa fie interzise. Pana acum cativa ani nimeni nu interzicea nimic si nu s-a stricat nimic in sit, de ce astazi asemenea exageri, astazi si platim accesul si ce vedem doar paznici prost educati si atat, drumul a ramanand la fel de greu accesibil iar alte conditii de vizitare ne fiind implementate.

Comentariile sunt închise.