fbpx
Rimetea- cel mai frumos sat din Romania

Rimetea, jud. Alba, cel mai frumos sat din Romania

Dupa ce ne-am desprins de cetatea Trascaului si am reusit sa iesim la asfalt nu ne-am uitat decat in fata, spre Rimetea. Stiam ca in 2014 a fost desemnat cel mai frumos sat din Romania si in in scurt timp aveam sa aflu de ce.

Cum arata cel mai frumos sat din Romania?

Inca de la intrare Rimetea ne-a intampinat cu case aranjate, vopsite in alb si cu ferestre verzi. Toate erau aliniate la sosea, curate ca in zi de sarbatoare si unele chiar impodobite cu flori.
Un grup de turisti isi savurau pranzul la o masa intinsa in natura. Era atmosfera de liniste, de relaxare, de somn de pranz si vacanta la tara, la bunici. E o bucurie sa te plimbi pe stradutele lui! Lasand biserca ortodoxa pe partea stanga, am oprit masina in parcarea de langa si am pornit pe jos sa exploram satul. Prima oprire a fost la biserica unitariana din Rimetea, alba si ea altfel cum sa se incadreze in peisaj?. Construita in secolul 19, micuta biserica fortificata a fost ridicata cu rol de aparare iar astazi este inca cea mai impozanta cladire din piata centrala a satului. Cea mai frumoasa strada mi s-a parut cea din fata bisericii, cu aceleasi case aranjate, dar strajuite aici de stanca imensa ce acopera soarele la ora rasaritului – Piatra secuiului. La intrarea pe strada sunt doua magazine cu suveniruri traditionale si lucruri facute manual daca vrei sa pleci cu o amintire de aici. In capatul strazii drumul de pamant se desparte in doua: cataratorii o pornesc inainte pe cararea care ii urca pe Piatra secuiului de unde pot vedea minunatia de sat de sus. Ceilalti o iau la dreapta continuand descoperirea satului.
Urmand firul apei, am ajuns pana la moara de apa, inca activa. Pe drum am studiat atent locuintele intalnite, foarte asemanatoare intre ele, dar frumoase toate.
Pe partea cealalta a drumuli principal este un mic parculet si izvorul la care oamenii isi aduc animalele pentru adapat.
Nu am gasit in Rimetea obiective turistice pentru care merita musai sa mergi, dar satul Rimetea ca un intreg este musai de vizitat. Toamna, cu muntele colorat in fundal are un farmec aparte cum au mai toate locurile din Romania toamna! Albul caselor, verdele gradinilor si gri-ul muntelui, linistea si calmul oamenilor, toate imi aminteau de Ion al lui Rebreanu. Stiu ca nu in Rimetea isi traieste Ion povestea, dar cand citeam descrierea idilica a lui Rebreanu, exact asa imi imaginam satul lui Ion! Daca te intereseaza mai multe detalii despre Rimetea, poti gasi pe siteul primariei.
Zona in care este localizat satul este plina de locuri frumoase, asa ca l-as alege ca baza pentru toate excursiile. In apropierea se pot vedea Cheile Valisoarei, cetatea Trascaului, cheile Turzii si altele. Si de cativa ani incoace au aparut multe pensiuni in Rimetea, deci cei care isi cauta cazare in cel mai frumos sat din Romania, au de unde alege!
Harta cu localizarea satului Rimetea:

Lasă un comentariu