fbpx
Rezervatii naturale in Romania

Rezervatii naturale in Romania

Dupa indelunga asteptare, primavara se decide greu sa vina si la noi si cel mai mult mi-am dorit sa o vad in actiune prin cele mai frumoase rezervatii naturale din Romania: cele de flori.

Romania are atatea locuri inca bine pastrate in care te poti bucura de amprenta pe care o lasa primavara asupra naturii! Imi place mult acest anotimp deoarece toate florile parca asteapta venirea ei ca sa-si arate splendoarea.

Din fericire, ai sansa sa gasesti inca multe locuri cu flori crescute salbatic, locuri devenite arii protejate.

De cativa ani incoace pornesc in fiecare primavara in cautarea lor. Din pacate unele sunt destul de departe de Bucuresti. Mai este importanta si perioada de inflorire pentru a merita drumul pana acolo.

De aceea, mai jos am facut o lista cu cateva rezervatii de flori din Romania si evenimente dedicate lor, in speranta ca primavara aceasta le voi vedea pe cat mai multe dintre ele.

Informatiile sunt culese din diverse surse si pentru ca nu le-am vazut pe toate cu ochii mei nu garantez ca odata ajunsi la fata locului “marea poiana cu bujori” nu este de fapt un camp plin cu iarba si 3 bujori ofiliti intr-o margine a lui.

Rezervatii de narcise in Romania:

Narcisele infloresc in perioada 1-15 mai. Exista cateva locuri in care se organizeaza festivaluri dedicate lor si cautandu-le iti poti da seama care este cea mai potrivita perioada pentru a le vizita.

Iti recomand sa mergi cu cateva zile inainte de festival pentru a gasi campurile cu narcise inflorite inca neculese. Locurile unde puteti admira narcise salbatice in Romania sunt:

  1. Poiana narciselor Negrasi, jud. Arges

    Rezervatia de narcise de la Negrasi se gaseste in lunca raului Dambovnic, in comuna Negraşi, judetul Arges, pe DN 659, la 46 km de Pitesti. La inceputul lunii mai se desfasoara Sarbatoarea narciselor aici, dar daca vrei sa te bucuri de acest camp cu narcise in toata splendoarea lui, fa-i o vizita inainte de data la care este anuntat festivalul.

  2. Narcise salbatice la Sercaia, jud. Brasov

    Campul de narcise din comuna Sercaia se afla dupa satul Vad, pe DJ 107C, la 55 km de Brasov. Fiind zona de munte, narcisele infloresc mai tarziu aici, asa ca uneori festivalul lor se tine in a doua jumatate a lunii mai. Vizita noastra aici a fost dezamagitoare pentru ca oamenii culegeau florile, lasand poiana goala. Aceste flori salbatice de primavara pot sa umple poieni intregi daca sunt lasate in pace.

  3. Campul cu narcise de la Petresti, jud. Dambovita

    Un alt camp de narcise se afla in valea raului Neajlov, langa Petresti. Pentru a ajunge se urmareste DJ 611, Gaesti – Selaru, pana la cca. 2,5 Km de la iesirea din localitatea Petresti, in apropierea podului peste raul Neajlov. In dreapta, la cca. 800 m, pe malul stang al raului Neajlov se afla rezervatia naturala de narcise. Din pacate nu am gasit nicio mentiune referitoroare la sarbatorirea acestor flori. Romania se bucura de mai multe locuri cu poieni de narcise. Trebuie doar sa le gasesti!

  4. Preajba, jud. Gorj

    Poiana cu narcise din Preajba, Gorj se afla la marginea comunei, foarte aproape de Targu Jiu. Pentru a ajunge la ea, din drumul spre Targu Jiu, DN67, in comuna Dragoieni se face la dreapta spre Preajba. La capatul drumului asfaltat se intinde poiana cu narcise. Si aici se tine anual un festival dedicat acestor flori delicate.

Campuri de lalele in Romania

Desi este bine cunoscut ca pentru a te bucura de aceste flori merita sa mergi si sa vezi campuri cu lalele in Olanda, exista si in Romania locuri in care se sarbatoresc. Mijlocul lunii aprilie este momentul cand infloresc lalelele si de atunci le poti vizita in cele doua locuri dedicate lor:

  1. Simfonia lalelelor – Pitesti, jud.Arges

    Simfonia lalelelor din Pitesti este o sarbatoare care se organizeaza anual fiind prilej de a te bucura de toate florile primaverii, nu doar de lalele. Prima data am fost la simfonie in 2009. De atunci in fiecare an s-a nimerit altceva in perioada cand s-a organizat evenimentul si de aceea n-am mai ajuns. Pe langa expozitia de lalele mai este si un targ de la care se pot cumpara flori de primavara, ghivece si alte ustensile de gradinarit. Detalii despre eveniment pot gasi aici.

  2. Parcul natural Portile de Fier, jud. Mehedinti

    Imi plac aceste flori la nebunie si imi pare rau ca nu se gasesc mai multe locuri cu lalele salbatice. Din pacate nu exista rezervatii naturale de lalele cum le gasesti pe cele de narcise, dar pe versantii Cazanelor Mici si Cazanelor Mari se poate admira in luna aprilie “laleaua de Cazane”. Ea este protejata de lege si poate fi vazuta doar intr-o plimbare cu barca pe Dunare.
    De putini ani s-a introdus si la noi un concept adus din afara. Exista in Romania campuri de lalele plantate pe proprietate private unde poti merge, iti culegi singur florile si platesti la final pentru ele.

Paduri de liliac in Romania

Parcuri naturale Romania: Paduri de liliac

Daca vrei sa admiri liliacul in natura ar fi bine sa stii mai intai cand infloreste liliacul. Perioada lui de inflorire este la inceputul lunii mai si am gasit doua locuri in care te poti bucura din plin de mirosul lui imbietor. Cele doua rezervatii naturale in Romania in care poti admira liliacul sunt:

  1. Padurea de liliac de la Ponoarele, jud. Mehedinti

    In comuna Ponoarele, jud. Mehedinti, pe langa alte minuni naturale se mai poate admira o padure de liliac. Din drumul de la Targu Jiu spre Baile Herculane, DN 67D, in Baia de Arama se face la stanga spre Ponoarele. Drumul pana in centrul comunei este asfaltat si serpuieste pe malul unui rau, printr-o padure deasa; cu totul alta lume decat cea pe care o vad eu zilnic! Drumul spre padurea de liliac este semnalizat si urca pe un deal destul de abrupt. Acesta nu este asfaltat, dar merita parcurgerea celor 3 km neasfaltati. Am vazut cateva imagini cu liliac inflorit inainte de a ajunge aici si mi-am dat seama ca la fata locului este mult mai frumos! In fiecare an se tine Sarbatoarea liliacului in Ponoarele, in luna mai.

  2. Liliacul de la Ciucurova, jud. Tulcea

    Am citit despre o alta padure de liliac in jud. Tulcea, intre localitatile Ciucurova si N. Balcescu, pe drumul de la Bucuresti la Tulcea, DN 22. Nu am ajuns in padurea Ciucurova, dar este pe lista cu locuri de vizitat, mai ales ca Dobrogea ascunde si alte atractii naturale.

Rezervatii de bujori in Romania

Rezervatii naturale de bujori in Romania

Exista cateva locuri pe care merita sa le vizitezi chiar cand infloresc bujorii, intre 15 mai si 15 iunie. Aici poti gasi bujor salbatic, nu din acela batut pe care il cumperi de la florarie, iar aceste locuri sunt:

  1. Bujorii din Zau de Campie, jud. Mures

    La Nord de comuna Zau de Campie, jud. Mures, se afla singura rezervatie naturala de bujori de stepa din Europa. La ea se ajunge cotind la dreapta spre Zau de Campie, in localitatea Ludus, din drumul Targu Mures-Turda, DN 15. La inceput de mai se anuntau anii trecuti inflorirea bujorilor.

  2. Rezervatia de bujori Comana, jud. Giurgiu

    In parcul national Comana, exista un camp de bujori ce poarta numele de “Padina Tatarului”. Ea se afla pe suprafata comunei Mihai Bravu. In cativa ani s-a tinut aici Sarbatoarea bujorului. Iar daca sunteti prin zona, puteti vedea si manastirea Comana.

  3. Rezervatia de bujori Enisala, jud. Tulcea

    In padurea de langa cetatea Enisala se afla un alt camp cu bujori ce infloresc in luna mai. Pentru a ajunge la Enisala se face la dreapta din drumul Bucuresti-Tulcea, spre Babadag. Din Babadag, urmatoarea comuna este chiar Enisala. Cetatea este in stanga drumului ce duce de la Enisala la Salcioara. Poiana cu bujori Enisala a devenit destul de promovata in ultima vreme si numarul vizitatorilor a crescut aici, dar mai exista si alte optiuni in zona.

  4. Greci, in Rezervatia naturala Muntii Macinului

    Comuna Greci din Muntii Macinului este un alt loc unde se pot admira bujori salbatici in Dobrogea. Perioada bujorilor este tot luna mai si aici.

Campuri cu flori de primavara

Lacramioarele infloresc in luna aprilie, iar mirosul lor imbatator m-a facut mereu sa visez la un camp de lacramioare in care sa fii permanent inconjurat de parfum. Am gasit mentiuni ca ar exista un astfel de camp cu lacramioare in Romania, dar nu am ajuns acolo.

Zona protejata cu lacramioare: Comana, jud. Giurgiu

Am citit ca in rezervatia naturala Comana, in comuna Calugareni, se afla o zona protejata in care cresc lacramioare. Nu am gasit informatii despre unde este mai exact si cum se ajunge acolo, dar mi-ar placea sa vad un camp cu flori de primavara plin cu lacramioare salbatice si sa ma imbat cu mirosul lor.

Campuri cu maci in Romania


Mergand cu masina pe soselele mai putin circulate din sudul tarii in perioada cand infloresc macii (a doua jumatate a lui mai) poti vedea campuri inrosite la care merita sa te opresti. Acestea sunt campurile cu maci.

Am gasit deja nu un camp cu maci, ci chiar mai multe si am facut poze cu ei. Ele se pot vedea pe drumul de la Bucuresti spre Constanta, de la Bucuresti spre Targoviste sau in Dobrogea.

Dar cele mai frumoase poze cu maci am reusit sa le fac in Brasov, culmea, chiar la iesirea din Cristian. De obicei macii se amesteca printre alte flori de camp primavara, deci este greu sa gasesti o mare de rosu, dar nu imposibil.

Campuri cu flori in Romania: Gladiole salbatice

Chiar daca nu intra la capitolul flori de admirat primavara pentru ca gladiolele infloresc vara spre toamna, le-am adaugat si pe ele in lista.

De curand cautam pe internet informatii despre ce castele, palate si conace ce se mai pot vizita in Romania si am gasit mult mai multe decat ma asteptam. In cautarile mele am dat si peste un camp de gladiole in Vintu de Jos, jud. Alba.

Nu am gasit multe informatii despre acest camp si din pacate, perioada de inflorire pentru gladiole fiind atat de vasta, nu stiu cand se pot vedea gladiolele de la Vintu de Jos in toata splendoarea lor.

Ramane doar sa sper ca voi avea norocul sa le prind in floare cand trec pe acolo.

Livada cu ciresi infloriti in Romania

Japonia isi construieste o intreaga campanie de marketing in turism pe frumusetea ciresilor infloriti. Nu stiu cand voi ajunge acolo, asa ca am incercat sa ma bucur de florile lor roz pe la noi prin tara si am cautat livezi cu ciresi in floare in Romania.

Nu am gasit unele care sa se poata vizita, dar avem din fericire gradinile japoneze! Gradina japoneza din Herastrau, Bucuresti, este o minunatie in luna aprilie cand infloresc ciresii. Acestia sunt ciresi japonezi cu floarea bogata, roz pal. O incantare!

Toate aceste parcuri naturale din Romania si arii protejate pastreaza natura salbatica si asta este si scopul lor.

Da, poti merge in ele pentru a te bucura de frumusetea acestor flori, dar doar admira-le si atat, pentru a-i lasa si pe altii sa le gaseasca in aceeasi stare.

Nu arunca gunoaie, nu rupe florile, nu calca pe plantele protejate. Daca natura iti ofera acest spectacol, tu ofera-i bunul simt si ea te va rasplati si pe viitor. Ai grija ca la plecarea ta sa nu se simta ca ai trecut pe acolo!

Harta rezervatii naturale Romania

6 comentarii la „Rezervatii naturale in Romania”

  1. Imi place mult pagina asta! Livezi de ciresi poti gasi in satul Hodora, Comuna Cotnari, am fost noi anul acesta. Din pacate la inceputul lui mai, cum am fost noi, erau cam scuturati. uite postarea mea despre livada: http://calatoriicucopii.blogspot.ro/2013/05/hodora-sau-livezi-nesfarsite-de-ciresi.html

    o pajiste cu flori de camp multicolore si multi maci printre ele (tin eu minte) am gasit intr-o poza pe Google Earth pe un drum de prin Clinceni (daca esti din Bucuresti iti este aproape). Sper sa fie localizata bine. Daca gasesti un camp plin de maci, da de stire! Sunt si eu interesata! 🙂

  2. Multumesc pentru comentariu, Ioana! Cand gasesc campurile cu maci cu siguranta voi povesti despre ele.
    Intre timp ma duc duminica asta (18 mai) la Sarbatoarea bujorului la Comana si sper sa vad acolo un camp imens cu bujori!

  3. am fost eu week-endul asta la Enisala si confirm bujorii 🙂
    in stanga este cetatea, in dreapta este padurea, trebuie sa te afunzi destul de mult ca sa te bucuri de ei, deja se scuturau de acum deci spre la inceputul lunii mai trebuie ajuns in zona.
    punct de reper : drum in dreapta dar sa fie inainte de unitatea militara 😉

    p.s. – te voi cita ca sursa pentru lista de flori, locuri si perioade. multumesc de informatii 🙂

Comentariile sunt închise.