fbpx
Pompei

Pompei, orasul scos din lava

Orasul Pompei cred ca a fost unul dintre principalele motive pentru care am ales sa venim la Napoli.
 
Stiam ca exista un oras vechi, dezgropat din lava, cu tot ce avea in el: cladiri, strazi, obiecte si oameni. Este ceva ce merita vazut!
 
Pompei a fost acoperit in urma eruptiei Vezuviului din 79. Romanii care locuiau aici au fost luati prin surprindere si au murit imediat din cauza temperaturii extreme.
 
Ulterior, cenusa s-a strans in straturi deasupra orasului acoperindu-l in intregime. Orasul a fost descoperit prin secolul 18 si dezgropat incetul cu incetul pana la starea de astazi.
 

Traseu Napoli-Pompei

Din Napoli exista trenul direct Circomvesuviana, cu statie chiar in Pompei. Mai multe detalii se gasesc aici.

Coborand din tren intr-o zi friguroasa de martie, dupa o incercare nereusita de a vizita Vezuviul, ne-am indreptat spre intrare in vechiul oras Pompei, peste drum de gara.

Vizita in orasul Pompei

Am incercat sa privim partea pozitiva a vizitei ratate pe Vezuviu: mai mult timp pentru Pompei. Vremea ne-a aratat insa ca partea pozitiva a fost de fapt ca am ratat urcarea pe Vezuviu.

Abia am rezistat 4 ore in Pompei in vantul si frigul de atunci! Cred ca ne-ar fi adus niste blocuri de gheata de pe Vezuviu. Detalii despre tariful si programul de vizitare al orasului Pompei gasiti aici.
Pompei este un oras in adevaratul sens, cu cladiri, case, biserici si chiar un amfiteatru. Pentru a-l explora in intregime cred ca este necesar mai mult de o zi.

Noi am petrecut aproximativ patru ore in el. Ne-am plimbat pe stradutele inguste, dar pavate, am intrat in casele mici si mari, construite dupa posibilitatile fiecaruia si am admirat Vezuviul alb, de la departare.

Am intrat in ruinele unui templu, cu statuile lui Venus si lui Apollo extrem de bine conservate si in unele case, in care se putea vedeau inca picturi pe pereti.
Cel mai mult m-au impresionat cadavrele din Pompei, mumificate de cenusa, expuse printre obiectele gasite in case. In oras se pastreaza doar cateva obiecte si cadavre. Majoritatea sunt expuse in Napoli, la Muzeul de arheologie. Dupa o scurta oprire la cafeneaua din oras ne-am continuat drumul spre punctul final al vizitei aici: Amfiteatrul. Este de neconceput ca o asemenea constructie a fost acoperita in intregime!

De la Amfiteatru am pornit repede spre iesire, in cautarea toaletelor. Din pacate toalete nu am gasit decat la intrari si in cafenea, destul de putine pentru multimea de turisti care trece pe aici zilnic. P

Pompei nu este singurul oras acoperit in urma eruptiei Vezuviului de atunci si descoperit ulterior, dar este cel mai mare. Hercolaneum am citit ca este mai bine conservat decat Pompei, dar este mai mic. Cred ca si el merita o vizita.

Pentru alte detalii despre o vacanta in regiunea Campania citeste si: