fbpx
Obiective turistice in Polonia

Polonia – obiective turistice si ghid de calatorie

Fiind o tara foarte mare, ai nevoie de cateva saptamani ca sa o poti parcurge in intregime. Pana acum am ajuns in sudul ei si am vizitat doar cateva din principalele obiective turistice din Polonia.
Ca niste calatori constiinciosi, ne-am adunat din timp informatii despre taxele de drum, soselele si alte detalii utile, iar mai jos am creionat un ghid de calatorie in Polonia.

Moneda in Polonia

Moneda oficiala in Polonia este zlotul polonez. Are aproape aceeasi valoare ca leul, deci calcularea paritatii a fost usoara.
In majoritatea locurilor am reusit sa platim cu cardul, dar pentru situatii de urgenta am schimbat si cativa euro in zloti.

Taxe de drum in Polonia

Vigneta nu se achita in Polonia, dar se platesc in schimb taxe de autostrada. Cum se calculeaza acestea inca a ramas un mister pentru mine, desi am gasit cateva informatii aici.
Noi ne-am plimbat doar prin sudul tarii si am platit 10 zloti la Katowice si inca 16 zloti la Wroclaw, in drum spre Germania.

Bunatati culinare din Polonia

Bucataria poloneza nu a fost chiar pe gustul meu. Mancarurile sunt destul de grele si uleioase, iar pe alocuri seaman cu cea romaneasca., dar din ce am incercat acolo mi-au placut:

  • Tarta cu mere, nu neaparat traditional poloneza, dar buna de incercat in orice tara, pentru ca fiecare o face altfel
  • Galusti din cartofi, alaturi de pui cu unt si salata de vinete. Galustile din cartofi sunt gumate, destul de greu de mestecat, dar delicioase
  • Zapiekanka – o pizza poloneza cu paine in loc de blat

Obiective turistice in Polonia:

Am intrat in Polonia intr-o dupa-amiaza calda de vara, dupa ce strabatusem Slovacia destul de incet.

Drumurile au fost bune si nu foarte aglomerate si in marea majoritate a timpului am mers pe autostrada. Am petrecut doar cateva zile aici, dar am reusit sa vedem tot ce ne propusesem.

Am avut timp insa sa exploram doar sudul acestei tari. Iata ce este de vizitat in Polonia:

Cracoviade vazut in Cracovia

Frumosul oras atat de bine conservata ii face concurenta capitalei, Varsovia. Cracovia merita sa-i acorzi mai multe zile. Intr-o plimbare prin oras vei descoperi centrul vechi, cu maiestuoasa lui catedrala si vechile ziduri ale cetatii.

Putin mai incolo de centru, chiar pe malul Vistulei, poti vizita castelul Wawel pentru a afla povestea dragonului care inca sta sa-l pazeasca.

Si mai departe de larma orasului, intr-un loc mai putin frecventat poti explora cartierul evreiesc din Cracovia. Aici vei gasi cimitirul evreiesc si fabrica lui Schindler, dupa care a fost facut filmul cu acelasi nume.

AushwitzTur la Auschwitz Birkenau

Aushwitz este unul dintre cele mai vizitate locuri din Polonia. Un tur complet prin lagar dureaza cateva ore. Mai multe detalii despre ce include si ce impact poate avea pot sa citesti aici.

Dar dupa lagar, poti merge si in orasul cu acelasi nume, aflat chiar langa. Detalii despre ce poti face in orasel gasesti aici.

WroclawWroclaw obiective turistice

Mai aproape de granita cu Germania am gasit o alta bijuterie de vizitat in Polonia: Wroclaw. Cunoscut pentru catedralele lui imense si pentru piticii de piatra raspanditi peste tot prin oras, Wroclaw este un oras linistit si colorat.

Este perfect pentru o oprire de o zi. Aici poti gasi cateva lucruri de facut in Wroclaw.

Nu pot sa spun despre vacanta in Polonia ca a fost una frumoasa. A fost mai degraba marcanta, deschizatoare de minte si suflet, plina de invataminte si un pansament bland pentru rani emotionale. Dar de priit, mi-a priit din plin!