fbpx
Pestera Postojna Slovenia

Pestera Postojna, Slovenia

Pestera Postojna este printre cele mai cunoscute si cele mai vizitate pesteri din Slovenia. Era primul obiectiv din lista noastra pentru vara, dar din cauza blocajului prins in Ungaria nu am reusit sa o mai gasim deschisa, asa ca am lasat-o pentru a doua zi.

Cum se ajunge la pestera Postojna?

De ratat chiar nu cred ca poate fi ratata! Exista panouri imens cu „Vizitati Pestera Postojna” inca de la intrarea in Slovenia. Autostrada Ljubljana-Trieste trece pe langa o localitate, Postojna. In dreptul ei, se iese de pe autostrada, iar pestera se gaseste dupa traversarea localitatii(indicatoarele spre pestera sunt foarte bine amplasate). Exista o parcare destul de mare, cu plata, pentru autoturisme si una si mai mare pentru autocare. Pana la intrarea in pestera se merge pe jos, trecand mai intai pe la casa de bilete.

Cu trenuletul in pestera Postojna

Postojna este atat de cunoscuta pentru ca are niste incaperi foarte mari, colorate, dar in primul rand pentru ca primii 5 km din ea se parcurg intr-un trenulet. De multe ori ai senzatia ca vei da cu capul de o stalactita si ca acolo se termina vizita, dar n-a patit nimeni nimic.

Datorita acestor trenulete, intrare se face doar la anumite ore. Programul de vizitare il puteti gasi aici. Tariful de vizitare este destul de piperat, 22.9 euro. Mai multe detalii despre bilete puteti gasi aici.  Noi am optat pentru varianta de tur al pesterii Postojna si vizita la castelul Predjama. Interiorul castelului nu este deloc spectaculos in comparatie cu exteriorul lui, asa ca a doua oara nu as mai intra in el.

Temperatura in pestera este in jur de 10-13 grade. La intrare se pot inchiria niste paturi in cazul in care ai venit in pantaloni scurti si maiou, dar noi ne-am pregatit temeinic cu hanorace si pantaloni lungi. Tot la intrare, fara sa-ti ceara cineva parerea, ti se baga un blitz in ochi si esti pozat. La iesirea din pestera iti poti lua acasa poza contra modicei sume de 5 sau 6 euro.

Dupa intrare ne-am urcat in trenulet, care nu pleaca niciodata fara sa se umple, si apoi tot drumul am oscilat intre „uaaaau!” cand intram in vreo camera spectaculoasa si „capul!” cand tavanul se apropia amenintator. Dupa turul cu trenuletul urmeaza turul pe jos, cu ghizi in diverse limbi straine. Am optat pentru limba engleza si timp de o ora ne-am urmat ghidul pe traseu.

Pestera este intr-adevar superba! Unele camere au tavanul foarte inalt, iar altele au stalactite si stalagmite albe si roz in diverse forme. Numarul de turisti care se plimba pe acolo este incredibil. La un moment dat ghidul a oprit lumina si ne-a rugat sa facem liniste. A fost o senzatie foarte ciudata stiind ca sunt intr-un spatiu larg, cu multi oameni in jur, dar care nu se vedeau din cauza intunericului bezna.
La finalul turului, ghidul ne-a aratat mandria slovenilor: pestele-om, o creatura cu pielea roz ca a omului care traieste doar aici. Vietatile erau expuse intr-un acvariu de maxim doi metri pe un metru, deci ne-a luat cam 10 minute numai ca toti cei din grup sa ajunga sa-l vada pentru cateva secunde. Am trecut scurt pe la magazinul de suveniruri, amenajat chiar in pestera, si am luat trenuletul inapoi spre iesire. Vizita a durat cam 2 ore de la intrare.Pestera are camere imense si forme sapate de apa cu adevarat impresionante, dar numarul atat de mare de vizitatori si zumzetul permanent nu iti mai dau senzatia ca te-ai afla intr-o minune a naturii, ci intr-un centru comercial decorat extravagant.

Pestera Postojna pe harta:


View Vacanta Slovenia, Italia, Croatia, Muntenegru, Serbia in a larger map

Vezi si alte peripetii din turul de vara Ungaria, Slovenia, Italia, Croatia, Muntenegru si Serbia.