Daca vreti sa petreceti o zi pe langa Bucuresti, dar nu prea departe de el, Manastirea Comana si cadrul natural ce o inconjoara sunt o idee excelenta. Doar trebuie sa va rugati sa nu mai aiba si altii aceasta idee!
Pentru a vizita manastirea Comana Giurgiu trebuie parcurs un drum de aproximativ o ora. Drumul Bucuresti Comana se parcurge usor si pentru a ajunge la destinatie faceti stanga din soseaua de Giurgiu, la Calugareni. Cu aceasta ocazie am descoperit ca exista multe manastiri pe langa Bucuresti, din masina zarindu-se si Manastirea Delta Neajlovului. Odata ajunsi la Comana puteti parca masina in parcarea manastirii sau pe trotuar.
Manastirea Comana Giurgiu, o scurta istorie
Manastirea Comana este ctitorita de Vlad Tepes in secolul 15, dar aceasta a fost ruinata pana in secolul 16, cand este reconstruita de boierul Radu Serban. Mai multi membri ai familiei Cantacuzino sunt ingropati ulterior aici devenind astfel cripta familiei. In secolul 17 este descrisa de Paul de Alep ca fiind o constructie traininca, aparata de ziduri si turnuri de piatra, o manastire-cetate in delta Neajlovului.
Tot la manastirea Comana este construit un mausoleu inchinat eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial, mausoleu ce adaposteste craniile si oasele ramase de atunci. Ele se pot vedea la subsol. Mai multe despre ea puteti citi aici.
Unde este inmormantat Vlad Tepes?
Legenda spune ca Vlad Tepes, cel care a ctitorit manastirea, si-a gasit moarte in imprejurimi intr-o lupta cu turcii. Daca va intrebati unde este ingropat Vlad Tepes sa stiti ca manastirea Comana este un loc posibil. Dar mai exista o alta manastire langa Bucuresti care se considera a fi locul unde este de fapt inmormantat Vlad Tepes: manastirea Snagov. Iar la Snagov chiar este marcat locul in interiorul bisericii pentru ca au fost gasite oase acolo.
Ce poti vedea la manastirea Comana Giurgiu?
Chiar daca in parcare este aglomerat, in manastire este liniste. Odata trecuti de zidurile impunatoare am intrat in biserica si in mausoleu. Tot aici se poate vedea si muzeul organizat in spate. Intr-o parte, pe o poarta mica din spatele bisericii se ajunge pe malul Neajlovului. De aici se vad foarte bine fortificatiile ce apara biserica. Se poate sta pe ponton construit aici pentru a admira natura salbatica.
Cei care vor sa petreaca un weekend aproape de Bucuresti, gasesc aici multe locuri frumoase de vizitat. Din pacate unele devin greu accesibile cand este aglomerat. Daca drumul spre delta Neajlovului este blocat, puteti continua spre Mihai Bravu ca sa va bucurati de padurea Comana.
Manastirea Comana si Delta Neajlovului formeaza o oaza de liniste aproape de Bucuresti, dar nu in weekend. In weekend este probabil mai liber in oras decat aici. In timpul saptamanii insa locul este pustiu si este minunat asa!
Aici poti gasi o lista de idei cu alte excursii de o zi langa Bucuresti.
Ti-a fost util articolul? Atunci te rog sa imi lasi un comentariu mai jos.
Pentru mai multe sfaturi de calatorie poti urmari blogul pe Facebook si pe Pinterest!
Iar daca esti gata pentru urmatoarea vacanta, inscrie-te la newsletter pentru a primi si alte detalii interesante.
Bonus! 5% discount la tururile Another Milestone si un planificator de calatorii gratuit la inscriere.
