fbpx
Domeniul Stirbey, Buftea

Pe langa Bucuresti – Domeniul Stirbey, Buftea

1 martie anul acesta chiar a fost o zi autentica de primavara. S-a vazut asta nu numai in vremea de afara, calda, insorita si cu un vant racisor, dar si in tinuta fetelor: fuste si rochite nenumarate. Se vedea ca toata lumea a tanjit dupa vremea buna.
La fel si eu, vazand soare afara si prognoza care anunta 12 grade pentru duminica si nemaiesind din decembrie din Bucuresti mi-am zis ca nu pot scapa ziua fara o excursie. Am cautat repede ce se poate vedea aproape de Bucuresti, am facut un traseu pe google map, l-am printat si duminica, abia pe la 11, am iesit din Bucuresti spre prima destinatie:
Nu mai fusesem pana atunci aici asa ca nu am nimerit din prima, ci abia dupa ce am primit indrumari de la localnici.Din Bucuresti, mergand pe bulevardul Bucurestii Noi si trecand de Mogosoaia se ajunge in Buftea. La Penny, in Buftea, se ia pe strada din stanga, denumita sugestiv Stirbei-Voda si, dupa cateva sute de metri,  pe dreapta va aparea intrarea pe domeniul Stirbey Buftea. Masina se lasa la poarta si domeniul se poate vizita apoi in plimbare, fara a plati intrare.

Palatul Stirbei

Prima oprire pe aleile parcului imens am facut-o la palatal Stirbei. Cladirea este foarte bine intretinuta si inauntru functioneaza un restaurant, pe care nu l-am testat din lipsa de timp. Nu stiu daca nunti se fac si aici deoarece corturile le-am vazut amenajate afara.

Lacul de pe domeniul Stirbey Buftea

Aleea care merge in spatele palatului duce la lac, care se poate travera pe un pod. La inceputul podului am gasit cateva gaste si rate intr-un tarc. La lac privelistea parea mai mult de toamna, dar impresionanta si asa.

Capela Sfanta Treime

Cararea  coteste apoi pe langa lac, pe sub o bolta de brazi ajungand la capela Sfanta Treime. Capela este foarte frumoasa, dar din pacate are lacatul pus pe usa si n-am putut decat sa urc scarile pana la usa de intrare.

 Poteca de dale ocoleste lacul trecand printre copaci si ajungand la Turnul de apa. Pe pajiste m-am uitat dupa ghiocei, dar fie n-au aparut fie au fost deja culesi. Inclin spre a doua varianta. Nici turnul de apa nu se poate vizita dar merita vazut si pe afara.
Domeniul este perfect de petrecut o zi in afara Bucurestiului, la iarba verde, fara gratare insa. Acum ca l-am descoperit ma voi intoarce la el cu prima ocazie.

Intre timp am descoperit ca mai exista un palat cu acelasi nume si in Bucuresti, Palatul Stirbei de pe Calea Victoriei  Domnitorul Barbu Stirbei, primul proprietar al palatului din Calea Victoriei, a fost si proprietarul domeniului Stirbey de la Buftea, deci nu este doa o coincidenta de nume, ci chiar exista o legatura intre cele doua.
Excursia am continuat-o cu vizitarea palatului brancovenesc de la Potlogi despre care am scris aici.  
Update 2017:
Am incercat si anul acesta sa vizitam domeniul Stirbey Buftea, dar la intrare am aflat cu surprindere ca trebuie sa platim o taxa de 50 de lei de persoana pentru a avea acces pe el. In schimbul acestei sume primeam un voucher pe care il puteam consuma la restaurant. Am explicat ca nu venisem sa mancam, ci doar sa ne plimbam, dar nu exista aceasta posibilitate. Sunt curioasa daca asa le-au crescut numarul de clienti in restaurant… Foarte curioasa sunt!