fbpx
Delta Neajlovului

Pe langa Bucuresti – Delta Neajlovului si Padurea Comana

Pentru a vizita delta Neajlovului si padurea Comana  ne-am rezervat si noi o sambata din luna mai auzind de minunatia de langa Bucuresti. Este destul de aproape de Bucuresti (30 km) si se poate vizita intr-o excursie de o zi langa Bucuresti. 

Cum se ajunge la Delta Neajlovului?

Am pornit din Bucuresti spre Giurgiu si la Adunatii Copaceni am luat-o la stanga in sensul giratoriu de la intrare, spre Comana. Trecand prin mai multe sate am ajuns la Gradistea unde un indicator mare si verde ne-a indemnat sa o luam la dreapta spre Comana. Era cat pe ce sa-l ratam pentru ca are atat de multe indicatii pe el incat in viteza masinii este posibil sa apuci sa citesti doar prima linie cu „Bine ati venit 5 km”. Ajunsi in Comana am trecut podul peste Neajlov, am vazut manastirea Comana pe stanga si, cand am ajuns in dreptul scolii din comuna, am luat-o la dreapta. Primul obiectiv intalnit a fost pe partea dreapta, Aventura parc Comana. Nu venisem sa stam aici asa ca ne-am continuat drumul, desi de la Aventura parc drumul se strica.

In Delta Neajlovului

Ne-am oprit la bariera sa platim intrarea in Parcul Natural Comana si dupa vreo 20-30 de minute de mers cu masina prin padure am ajuns intr-un luminis unde erau parcate mai multe masini. Luminisul era plin de gratare sfarainde asa ca daca va asteptati sa gasiti ceva salbatic aici, cum m-am astept eu, puteti sa incercati altceva.
Am ignorat gratarele si am pornit in explorarea padurii. Am pornit pe jos de unde lasasem masina si pe stanga am vazut Fantana cu Nuc. Este ascunsa printre copaci, in stanga potecii, dar razele de soare se strecoara pana la ea.

In dreapta un podet ne-a dus pana la un observator ornitologic (un turn de unde se pot admira pasarile). Peisajul de aici este superb: intr-adevar arata ca in Delta Dunarii, cu mult stufaris, invazie de libelule si o multime de pasari.

Un alt obiectiv pe care doream sa-l vizitez era satul celtic din Comana, cu locuintele lacustre. Din pacate paznicul ne-a spus ca acestea au ars, dar din observator am reusit sa zaresc ramasitele unei locuinte lacustre.

Dupa ce am stat putin in observator si ne-am mai plimbat prin padure ne-am urcat in masina pentru a ne continua drumul spre padurea Comana. Delta de aici ofera intr-adevar o multime de posibilitati de petrecere a timpului liber. Se fac chiar si plimbari cu barca pe Neajlov, dar padurea care margineste delta, fiind atat de aproape de Bucuresti, este foarte aglomerata.

Padurea Comana

Cum se ajunge in Padurea Comana?

Padurea Comana este mare. Noi am vrut sa intram in ea prin satul Vlad Tepes unde citisem ca se gasesc bujorii din rezervatia de bujori. Ne-am intors in Comana pana la intersectia cu scoala si am luat-o la dreapta fata de unde veneam noi (inainte daca se vine de la Manastirea Comana).

Am trecut pe langa cimitirul din Comana, de unde drumul se strica iar, dar este practicabil, si am pornit spre satul Vlad Tepes. Copacii sunt aliniati de o parte si de alta a soselei si formeaza o bolta pe sub care trec masinile. La prima intersectie am luat-o la stanga spre Vlad Tepes si, dupa ce am traversat satul, am lasat masina la bariera ce bloca intrarea in padure.

In padurea Comana

Padurea Comana este extrem de deasa si excelenta pentru plimbari. Sunt marcate si cateva trasee in ea pentru amatorii de plimbari mai lungi pe jos sau cu bicicleta. Unul dintre trasee este traseul bujorului, in jur de 8 km. Am parcurs si noi o mica bucata din acesta in speranta sa vedem macar un bujor salbatic, neluand in seama avertizarile localnicilor ca anul acesta nu s-au facut, dar nu am gasit nimic.

Pana in acel moment nu reusisem sa vedem tot ce ne asteptasem, dar nu ne-am dat batuti si ne-am intors la masini pentru a vizita si conacul Udriste Nasturel din Herasti.

Delta Neajlovului si padurea Comana pe harta:


View Larger Map

Lasă un comentariu