fbpx
Conacul Udriste Nasturel

Pe langa Bucuresti – Conacul Udriste Nasturel din Heresti, jud. Giurgiu

Tot pe langa Bucuresti am descoperit ca se poate vizita si conacul Udriste Nasturel din Heresti. Conacul, casa de piatra sau palatul Udriste Nasturel, cum este denumit, a fost ridicat in comuna Heresti, la 35 de km de Bucuresti de cumnatul lui Matei Basarab. Conacul este construit in intregime din piatra si, alaturi de biserica ridicata in aceeasi perioada ca si conacul, biserica ce poarta  hramul Sfintei Treimi şi reşedinţa lui Anastase Stolojan construita in a doua jumătate a secolului XIX, formeaza ansamblul arhitectural de la Heresti.

Cum se ajunge la Conacul Udriste-Nasturel?

Fiind destul de aproape de manastirea Comana ne-am decis sa-l vizitam in ziua in care am facut si excursia in Delta Neajlovului si in padurea Comana.
Venind dinspre Bucuresti am facut stanga la scoala din Comana, spre Mironesti. Iesind din Comana, la prima intersectie in T am luat-o la dreapta si pe prima la stanga. Desi ma uitasem pe harta acasa, ajungand in intersectia in T ne-am decis sa folosim si GPS-ul pentru ca nu ne-a venit sa credem ca intr-adevar drumul era atat de prost. La Mironesti ne-am oprit scurt pentru privelistea superba asupra vaii Argesului. Tot acolo am descoperit si ruinele palatului lui Constantin Cantacuzino, construit in sec. XVII.
Intre Mironesti si Isvoarele, drumul este aproape impracticabil: desi marcat ca fiind national, este un drum de pamant pe care se formasera doua santuri in urma ploilor si trecerii tractoarelor. Cu greu am trecut de aceasta portiune si chiar ne gandeam sa ne intoarcem avand in vedere conditiile.

In Hotarele am facut la stanga si am ajuns in Herasti. Conacul se vede la marginea satului si pentru a ajunge la el am luat-o pe prima sosea asfaltata la dreapta. La capatul sesolei se vede biserica Sfintei Treimi. Intrarea in curtea conacului se face prin dreapta ei.
O alta varianta de drum pentru a ajunge aici, varianta pe care noi ne-am si intors, este Bucuresti – Popesti-Leordeni – Pasarea si dreapta spre Herasti la km 31, dupa benzinarie. Varianta aceasta de drum este asfaltata pana in usa palatului. Ce-i drept nu ofera aceleasi privelisti si aventuri ca cea prin Isvoarele!

Vizita la Conacul din Herasti

Programul de vizitare al conacului este de marti pana duminica de la 09:00 la 17:00. Pazitorul lui, un domn mai in varsta nascut si crescut aici, a venit cu o cheie imensa si ne-a deschs poarta palatului. Cladirea este bine intretinuta atat in interior, cat si in exterior si, in mai 2013, cand am vizitat-o noi adapostea o expozitie de obiecte vechi din fier.
Am aflat de curand de acest conac, dar am observat ca se incearca punerea lui in valoare. In iulie s-a tinut un concert de muzica clasica aici.Conacul Udriste Nasturel
In curte sunt asezate mai multe vase mari, vechi si 3 ancore imense. Prezenta ancorelor la Herasti, in mijlocul campie, mi s-a parut extrem de ciudata. Paznicul ne-a povestit ca acele ancore stau de foarte mult timp acolo si ca exista o legenda care spune ca toata campia era acoperita de mare si vapoarele veneau pana unde se afla astazi conacul si acostau acolo. De la unele vapoare au ramas ancorele acolo, dar in timp apele s-au retras.
Biserica ridicata in aceeasi perioada cu conacul cred ca inca este folosita. Nu am vizitat-o. Nu se poate vizita nici reşedinţa lui Anastase Stolojan, fiind transformata intr-un fel de depozit de materiale vechi.

Aici poti gasi o lista de idei cu alte excursii de o zi langa Bucuresti.
Conacul este interesant si fiind atat de aproape de Bucuresti este si pacat sa nu fie vizitat.
Conacul Udriste Nasturel, din Heresti, pe harta:


View Larger Map

10 comentarii la „Pe langa Bucuresti – Conacul Udriste Nasturel din Heresti, jud. Giurgiu”

 1. Extrem de obiectiv review-ul. Am fost.Ne-a placut.Multumim enorm pt detalii. MErita adaugata o foto si cu masa pt picnic; cea de sub copac! Ne-a placut ca am gasit si toberoane unde sa aruncam deseurile din urma picnicului la care n-eam delectat acolo o dupa-amiazza intreaga!
  Din pacate inteleg ca mosia a fsot deja revendicata; se va intoarce catre proprietari chiar in toamna asta; in octombrie. Sper din tot sufletul sa ii pastreze actuala destinatie de obiectiv turistsic.Angela

  Răspunde
 2. Buna, Angela. Imi pare bine v-a placut conacul si ca v-a fost de folos postarea mea. Din pacate, eu nu-mi amintesc de masa de picnic. 🙁 Fie nu era cand am fost eu, fie nu ne-a fost noua foame cat sa o remarcam!

  Răspunde
 3. Salut,
  Am fost sambata la Conac. La poarta scrie ca este proprietate privata, dar nu este incuiat totusi. Am intrebat o tanti de pe acolo si ne-a zis ca e ok sa intram sa aruncam o privire totusi.
  Am intrat, ne-am uitat si plimbat. Era absolut pustiu. Am aruncat o privire si inauntru si era gol-golut.

  Deci momentan teoretic nu se viziteaza, dar practic se poate vedea pe exterior.

  Ah si briserica e foarte draguta. Am nimerit fix dupa slujba si parintele ne-a servit cu covrigi si ne-a povestit cate una alta despre ea. 🙂

  Răspunde

Lasă un comentariu