fbpx
Palatul Stirbei Calea Victoriei

Palatul Stirbei de pe Calea Victoriei, Bucuresti

Am trecut de multe ori pe anga Palatul Stirbei de pe Calea Victoriei din Bucuresti fara sa-l bag in seama. Acum cateva saptamani a fost in Bucuresti Noaptea Muzeelor. Ca de obicei, strazile s-au umplut de cautatorii de cultura dornici sa economiseasca cei 2 lei pe o intrare in programul normal al muzeelor. Ne-am alaturat si noi numeroaselor grupuri si, dupa ce am stabilit o lista cu cateva muzee care pareau sa merite asteptarea la coada, am pornit prin Bucuresti in cautarea lor. Selectia a fost usoara: unde estimam ca dureaza mai mult de 20 de minute asteptarea, taiam muzeul de pe lista fara drept de apel.
Astfel am ajuns si la Palatul Stirbei de pe Calea Victoriei. Pana atunci nici nu stiam ca exista, desi am trecut de nenumarate ori pe langa el. A fost practic cel mai mare castig al serii ca am reusit sa vizitam palatul pe interior.

Unde se afla Palatul Stirbei din Bucuresti?

Palatul Stirbei se afla pe Calea Victoriei, pe partea dreapta, imediat dupa intersectia cu Calea Grivitei.

Cum arata Palatul Stirbei?

Pe afara este o cladire impresionanta, cu cariatide in partea de sus si alte detalii interesante. Palatul nu este deschis pentru vizitare  si oricum, inauntru nu a mai ramas nimic de vazut. Am intrat in palat cu ocazia „Romanian Design week”, o expozitie a designerilor romani, intrarea fiind libera in Noaptea muzeelor. Datorita evenimentului, ferestrele erau luminate in diverse culori.

Obiectele expuse nu au reusit sa-mi atraga atentia in aceeasi masura ca starea cladirii: in interior au mai ramas doar podelele si peretii, unele intr-o stare avansata de degradare. Nici macar lumina nu exista acolo si pentru eveniment au improvizat-o. Au fost pastrare insa sobele de teracota si scara interioara. Fiind seara, nu am reusit sa vad prea bine ce se afla in gradina din spate, dar erau urme ca o terasa se prabusise sau fusese demolata.
Intoarsa acasa am inceput sa caut informatii despre palat si am citit cu groaza ca se pregateste masacrul lui: mostenitorii au vandut cladirea si terenul din jur unui om de afaceri care planuieste constructia unui hotel si a unui spatiu rezidential cu multe etaje in spatele palatului. In plus, au fost daramate deja cateva constructii din curte: grajdul si alte anexe. Pacat, pacat!

Putin din istoria palatului

Palatul Stirbei a fost construit la solicitarea domnitorului Barbu Stirbei la inceputul secolului XIX si era cunoscut in capitala pentru balurile selecte ce se dadeau aici. Domnitorul Barbu Stirbei, primul proprietar al palatului din Calea Victoriei, a fost si proprietarul domeniului Stirbey de la Buftea, deci nu este doa o coincidenta de nume, ci chiar exista o legatura intre cele doua.
Eu am citit pe blogul art-historia un articol foarte bun despre ce a fost si in ce vor sa transfome Palatul Stirbei.Locatia Palatului Stirbei de pe Calea Victoriei:


View Larger Map

2 comentarii la „Palatul Stirbei de pe Calea Victoriei, Bucuresti”

  1. Anul ăsta am ajuns și eu la același Palat Știrbei. Același interior distrus, de astă dată exista lumină în interior. Am descoperit, privind pe un geam, că există în spate o grădină luxuriantă. La ieșire am căutat s-o găsim, am luat-o prin dreapta clodirii, exista o firmă luminoasă pe care scria "EDEN". Am descoperit întâi un club, la subsolul palatului, apoi grădina din spate, foarte hippie-hipster ca atmosferă. Boemă, în orice caz.

Comentariile sunt închise.