fbpx

Osuarul din Sedlec, Kutna Hora

Osuarul din Sedlec, Kutna Hora  a fost ultima atractie la care ne-am oprit in turul prin centrul Europei. Desi imi place sa ma laud ca plec infomrta in calatorii, cu Kutna Hora am dat chix. Am vazut intr-adevar osuarul din Sedlec, dar am ratat orasul Kutna Hora, necitind inainte ce e de vazut exact aici.

Biserica oaselor din Sedlec

Osuarul din Sedlec, Kutna Hora este printre cele mai vizitate atractii din Cehia. In secolul 13, staretul manastirii cisterciene din Sedlec(avem si noi in Romania o manastire apartinand acestui ordin, la Carta) a plecat in Tara Sfanta de unde s-a intors cu pamant pe care l-a imprastiat in cimitir.

Din aceasta cauza, cererea de inmormantari aici a crescut exponential si, dupa perioada ciumei, cimitirul a fost marit. Dupa constructia noii biserici care cuprindea si un osuar, mormintele au fost deschise pentru a face loc altora noi si, in secolul 19, un anume domn Rint si-a lasat imaginatia libera si a aranjat oasele in forma de astazi, lasandu-si chiar semnatura pe un perete.

Candelabre imense, decoratiuni macabre si tot felul de aranjamente ciudate din oase te incoltesc din toate partile odata intrat in acest osuar. Au fost folosite oase de la nu mai putin de 40000 de schelete pentru a decora osuarul.

Plecand din Praga ne-am abatut din autostrada pentru a-l vizita. Nu am stat mai mult de o ora aici intrand si in biserica pentru a ne intoarce apoi in autostrada spre Bratislava, fara sa stim ce lasam in urma la Kutna Hora.

Ce am ratat la Kutna Hora

Ajunsi acasa am inceput sa citesc putin despre osuarul din Sedlec care a lasat o impresie puternica asupra mea si, intamplator, am dat peste poze din Kutna Hora. Am aflat apoi despre ce istorie impresionanta are acest oras, despre faptul ca centrul istoric este in patrimoniu UNESCO, despre bisericile si catedralele impresionante din oras, despre minele de argint din apropiere si despre muzeele inedite. Am fi putut petrece o zi intreaga aici fara sa ne plictisim, dar nu am vazut nimic din toate acestea. Pur si simplu am trecut pe langa fara sa stim ca sunt acolo.

Dar data viitoare (si cine stie cand va fi aceasta!) voi lasa osuarul din Sedlec nevizitat si ma voi bucura de minunatiile ascunse in Kutna Hora.


Ti-a fost util articolul? Atunci te rog sa imi lasi un comentariu mai jos.

Pentru mai multe sfaturi de calatorie poti urmari blogul pe Facebook si pe Pinterest!

Iar daca esti gata pentru urmatoarea vacanta, inscrie-te la newsletter pentru a primi si alte detalii interesante.

Bonus! 5% discount la tururile Another Milestone si un planificator de calatorii gratuit la inscriere.