fbpx
City break la Praga

Obiective turistice in Praga: atractii de vizitat in capitala Cehiei

Principalele obiective turistice din Praga atrag anual mii de turisti. Nu degeaba este una dintre cele mai vizitate destinatii. In plus, este destul de aproape de Romania si se pot vizita fie intr-un city break la Praga, fie intr-un circuit cu masina prin Europa.

In capitala Cehiei am ajuns de mai multe ori si de fiecare data a fost o incantare. Este oricand o idee bune sa pleci intr-o vacanta la Praga. Obiective turistice frumoase, oras romantic, primitor cu turistii, preturi accesibile: pe toate le bifeaza cu brio! Am incercat sa creez un ghid complet pentru un city break la Praga care sa includa detalii despre transport, cazare, restaurante si principalele obiective turistice.

Inainte sa iti cumperi biletul de avion si sa alegi cazarea este important sa stii ce este de vizitat in Praga. Merita acest oras cateva zile din viata ta? Merita chiar mai mult! La capitolul atractii turistice, Praga concureaza cu orice capitala europeana care iti vine in minte. Odata ajuns aici, vei descoperi pe rand cele mai frumoase locuri din Praga:

Stare Mestro (Centrul de vechi din Praga)

Centrul vechi din Praga

Centrul vechi, pe langa podurile peste princialul rau din Praga, Vltava, ascunde si alte atractii simbol ale orasului. Merita nu doar sa te opresti la fiecare in parte pentru a o admira, ci chiar sa o vizitezi si sa te bucuri de ce ofera acest oras.

Centrul vechi din Praga sau Stare Mesto (Orasul vechi) a fost primul loc in care ne-am oprit. Am ajuns seara asa ca doar am facut o scurta plimbare, dar a doua zi i-am dedicat-o in intregime. Am facut si un tur pietonal aici pentru a asculta povestea locului si ne-am oprit pe rand sa admiram principalele atractii turistice din Stare Mestro.

Ca sa descoperi toate povestile si locurile interesante, poti rezerva un tur ghidat. Sunt foarte accesibile ca pret si poti combina centrul vechi cu cartierul evereiesc sau cu castelul din Praga:

Vechea cladirea a primariei din Praga si ceasul astronomic:

Bineinteles ca prima oprire a fost in fata cladirii din piata centrala a orasului: primaria din Centrul vechi.

In secolul 14 aici a fost stabilit sediul administratiei locale si cea mai veche parte a cladirii, turnul gotic pe care este amplasat ceasul astronomic, poate fi admirat si astazi. Am si urcat in el pentru a vedea privelistea orasului de sus. Iti poti cumpara biletul de acces online de aici.

Ceasul astronomic, construit în secolul 14, este ca un magnet pentru turisti. Legenda lui spune ca ceasornicarului care l-a construit i s-ar fi scos ochii pentru a-l împiedica să mai realizeze ceva asemanator in vreun alt oras.

Atractia turtistilor este defilarea celor 12 apostoli de deasupra cadranului superior la fiecare ora fixa. Ceasul mai arata pozitia Soarelui si a Lunii si semnele zodiacale.
In partea superioara este decorat de patru figuri alegorice reprezentând Vanitatea, Zgârcenia, Moartea si Invidia.

Am asteptat in preajma lui ora exacta pentru a vedea traditionala defilare si apoi ne-am indreptat privirile spre biserica cu 2 turnuri din departare.

Biserica Tyn sau Our Lady before Týn din Praga

Este o cladire simbol a orasului si inainte sa ajung aici recunoasteam Praga in toata pozele cu aceasta biserica. Construita in secolul 15 si renovata ulterior de mai multe ori, biserica se remarca prin cele 2 turnuri gemene, inalte si prin intrarea ingusta, printr-o galerie.

Desi apare mareata din spatele unei superbe case, intrarea in ea este prin aceasta casa. Am vizitat-o si in interior dupa ce ne-am tot plimbat in jurul ei cautand poarta de acces.

Turnul Pulberariei din Praga

Construit in secolul 15, Turnul Pulberariei din Praga a fost initial un depozit de praf de pusca, de unde si numele lui. El este insa cunoscut ca fiind locul de unde pornea incoronarea regilor cehi, aceasta terminandu-se la castelul din Praga.

Se poate vizita si in interior, dar noi urcasem deja in turnul din piata centrala, asa ca nu am mai intrat si aici.

Podul Carol din Praga (Charles bridge)

Podul lui Carol din Praga isi ia numele de la regele in timpul caruia s-a inceput constructia lui in secolul 14 – Regele Charles IV. Podul inlocuieste un altul distrus de inundatii si este cel mai vechi din Praga.

De o parte si de alta este marginit de 2 turnuri: turnul din Mala Strana si cel din Stare Mesto. Este decorat cu statui de sfinti si printre ele se afla cea care-ti asigura intoarcerea in Praga, la fel ca Fontana di Trevi in Roma sau statuia lui Everard t’Serclaes in Bruxelles. O recunosti usor dupa partea lustruita atinsa de mii de turisti dornici de o alta escapada in acest oras.

Poti urca in turnul vechi al podului ca sa il admiri de sus. Biletul de acces se cumpara online de aici.

Biblioteca Clementium din Praga

Frumoasa biblioteca in stil baroc se afla in toate topurile cu biblioteci din lumea asta. Ea se gaseste pe strazile de langa podul Carol, chiar in centrul vechi din Praga.

Mi-am dorit mult sa o vizitez, desi stiu ca m-a surprins tariful mare de intrare comparativ cu alte atractii din oras, dar din pacate am gasit-o inchisa. Stiam ca si la noi in tara este o biblioteca demna de topuri internationale asa ca am vizitat-o pe cea cunoscuta din Iasi.

Strazile inguste din Stare Mesto

Cel mai mult timp l-am petrecut pe strazile inguste din Stare Mesto din Praga. Nu am avut nevoie de harta, ne orientam dupa ce vedeam cu ochii si ne atragea: o cafenea cu 3 masute inguste afara, o fereastra colorata, un magazin cu vitrina aranjata si tot asa.

Am preferat sa exploram alte locuri din oras decat muzeele, desi are nenumarate. Numai in centrul vechi din Praga se gaseste cel putin un muzeu pe fiecare strada. Am trecut pe langa Muzeul ciocolatei si al torturii si m-as fi oprit in Muzeul figurilor de ceara daca l-as fi gasit inainte de ora lui de inchidere.

Desi am petrecut ceva timp in centrul vechi din Praga, tot m-as mai fi plimbat pe strazile acelea acoperite cu piatra cubica si marginite de cladiri vechi. Chiar daca doar asta as fi vazut in Praga si mi-ar fi fost de ajuns!

Castelul din Praga

Castelul din Praga

Construit pe deal si usor de zarit de peste tot din centru, castelul din Praga gazduieste la randul lui o multime de locuri in care merita sa te opresti. De aceea i-am dedicat un articol separat pe care il poti citi aici. Biletul de intrare la castel se achizitioneaza online de aici.

De vizitat in Praga: Cartierul evreiesc

Un lucru musai de facut in Praga este un tur al cartierului evreiesc. O plimbare pe aici este ca o calatorie prin istorie, fiind de fapt un „muzeu in aer liber”.

Cel mai bine pastrat complex de cladiri evreiesti din Europa, cartierul evreiesc din Praga, ramane una dintre atractiile principale ale orasului. Istoria lui incepe in secolul 13 cand evreii au fost obligati sa se stabileasca intr-un singur loc si au fost mutati in zona dintre raul Vltava si centrul vechi.

Nu aveau voie sa iasa de aici si, cu timpul, au inceput sa-i primeasca si pe cei izgoniti din alte tari, ajungand la un numar foarte mare de suflete. Hitler a decis sa pastreze acest cartier intact, ca muzeu al unei rase disparute pentru generatiile viitoare. Doar din acest motiv a fost atat de bine conservat.

Cand am facut turul prin cartierul evreiesc din Praga am avut un ghid cu noi care ne-a povestit despre acest loc. Rand pe rand, ne-am oprit in principalele lui puncte. Dintre tururile si experientele din cartierul evreiesc merita sa rezervi:

Cimitirul evreiesc din Praga

Cimitirul evreiesc din Praga

Un loc nu foarte linistit cum m-as fi asteptat, cimitirul era intesat de turisti cand am ajuns noi. Pietrele de mormant sunt atat de inghesuite aici dintr-un motiv macabru. Evreii nu au voie sa deranjeze corpurile celor decedati, asa ca, crescand numarul celor care veneau in cartier si nemaiavand voie sa plece, cand mureau trebuiau ingropati aici.

Si nemaivand loc, adaugau un strat de pamant peste vechile morminte si ii ingropau suprapusi, pastrand vechile pietre funerare. In unele locuri exista chiar si 12 astfel de straturi. De aceea cimitirul este desupra nivelului strazii si este inconjurat de ziduri de piatra pentru a tine pamantul in loc.

Sinagoga veche noua din Cartierul evereiesc din Praga

Este cea mai veche sinagoga activa din Europa si este construita in stil gotic. Initial, fiind ultima construita a fost numita “Sinagoga noua”, dar cand altele au aparut in imprejurimi numele i s-a schimbat in Sinagoga veche noua.

Astazi reprezinta principalul loc de rugaciune pentru comunitatea evreiasca din Praga si de aceea este nevoie de bilet separat si respectarea unui orar special pentru a o vizita.

Sinagoga spaniola din Praga

Construita pe locul unei vechi sinagogi, Sinagoga spaniola aparea intr-un top al locurilor secrete de vazut in Praga si pozele din interior m-au convins ca merita sa intram. Surprinzator la ea este arhitectura maura, ciudata pentru o astfel de cladire si opulenta decoratiunilor interioare. Nu seamana cu nicio alta vizitata.

Turul prin cartierul evreiesc din Praga ne-a mai dus la statuia care il comemoreaza pe Franz Kafka, nascut aici, si in alte locuri supravietuitoare istoriei. Astazi, acesta este unul dintre cele mai bogate cartiere din oras si Josehof, cum mai este cunoscut, gazduieste toate magazinele de lux.

Pentru cei pasionati de istoria evreilor, un tur in cartierul evreiesc din Praga poate fi continuat cu o vizita la lagarul de concentrare de la Terezin, in nordul orasului. Noi vizitasem Aushwitz-ul cu cateva zile inainte si inca eram marcati de experienta, asa ca am ales sa ne bucuram de frumusetile Pragai.

Cartierul Mala Strana

Cel mai boem cartier din Praga, Mala Strana, are strazi cu piatra cubica, anticariate si o atmosfera de vacanta generala.

Peste raul Vltava de centrul vechi se intinde acest cartier celebru din Praga, “Orasul Mic” cum mai este cunoscut. Este poate cel mai romantic cartier din oras.

In Evul Mediu, aici locuiau etnicii germani, inlocuiti apoi de italieni. Locul este intesat de palatele nobililor construite in vremuri stravechi si arhitectura cladirilor este in stilul baroc.

Alaturi de centrul vechi, cartierul evreiesc si castelul din Praga, zona este de neratat. Ne-am plimbat linistiti pe aici cu harta in mana, dar si pierzandu-ne pe stradutele inguste, admirand piatetele ce apar din loc in loc si intrand in buticurile cochete si anticariatele vechi pentru care mai este cunoscut Mala Strana.

Dintr-o parte a cartierului se urca pe jos la castel. Din cealalta parte a lui se urca pe dealul Petrin, cunoscut pentru mini turnul Eiffel din varf. Intre ele, cartierul Mala Strana din Praga ascunde comori demne de listele cu atractii de vizitat in oras.

Trecand podul Carol, primul care ne intampina este turnul de pe pod din Mala Strana. Cred ca si cei care nu au vizitat orasul il recunosc doar privind acest turn devenit simbol la cat de fotografiat este.

Si odata trecut pe podul Carol, vei intalni pe rand cateva locuri celebre din Mala Strana: biserica Sfantul Nicolae, zidul John Lennon, muzee si palate cunoscute. Cateva activitati interesante de facut in acest cartier sunt:

Biserica Sfantul Nicolae din Praga

Inca de pe pod se vede biserica Sfantul Nicolae, cel mai impresionant exemplu de arhitectura baroca din Praga. Ea este incadrata de cladiri vechi care construiesc atmosfera din alte timpuri pe care am simtit-o aici.

Zidul John Lennon din Praga

Intamplator, pierzandu-ne prin Mala Strana, am ajuns si la zidul John Lennon, un simbol al luptei anticomuniste din 1980. Pornind de la melodia “Imagine”, oamenii au scris aici versurile lui, sloganuri politice si ganduri personale. In 1998 zidul a fost revopsit, dar nu uitat si s-a umplut iar de mesaje cu semnificatie. Cand l-am gasit noi, niste tineri scriau intens pe el.

Podul cu lacate din Praga

De la zidul John Lennon am ajuns usor la canalul ce trece pe sub podul Carol. Ne-am oprit pe podul cu lacate ca sa ne uitam mai bine la moara de apa si apoi am lasat cartierul Mala Strana din Praga in urma pentru a descoperi si alte locuri din oras.

In Mala Strana sunt o groaza de muzee (muzeul Franz Kafka, Muzeul muzicii sau Muzeul turtei dulci) si cateva palate (palatul Wallenstein) bune de vizitat, dar noi ne-am multumit doar cu o plimbare prin el si cu ce am vazut pe afara.

Dealul Petrin din Praga

Praga atractii turistice dealul Petrin

Nu se numara printre cele mai cunoscute atractii turistice in Praga, dar odata ajuns in Mala Strana merita sa urci aici. Dealul Petrin din Praga este cunoscut in special pentru turnul de metal asemanator cu un turn Eiffel mai pitic.

Cea mai usoara varianta de a ajunge sus este cu funicularul. Dupa o urcare de 10-15 minute si o oprire la mijloc pentru cei care vor sa ramana la restaurant esti deja in varf.

Se poate ajunge si pe jos aici intr-o plimbare de 30-40 de minute sau cu tramvaiul si apoi mers cam 10 minute.

Principala atractie de pe deal ramane versiunea in miniatura a turnului Eiffel din Paris, turnul de observatie Petrin, construit in secolul 19. Dupa urcarea celor 299 de trepte pana in varful lui am avut la picioarele noastre intregul oras: Mala Strana de o parte, castelul din Praga de cealalta si mai in departare toate frumusetile din centrul vechi.

Desi are numai 60m inaltime, fiind construit pe deal il face perfect pentru admirarea peisajului. Pentru a ajunge in varf se achita o taxa de intrare.

Dupa ce am urcat in turn si ne-am bucurat de privelistile oferite, am inceput explorarea zonei dimprejur. Intamplator am ajuns si la Labirintul oglinzilor situat la cativa metri de turnul de observatie Petrin.

Si aici am achitat o taxa si inauntru a fost o distractie neasteptata. Parca am redevenit copii si am inceput sa ne scalambaiem in toate oglinzile care ne deformau facandu-ne capul mare, picioare scurte si burti imense.

Am ajuns apoi in camera cu oglinzi pe toti peretii pentru niste senzatii stranii de univers infinit si multiplicarea noastra in toate colturile. Daca pentru noi a fost atat de interesant, pentru copii cred ca este o adevarata experienta!

Pe deal se mai poate vizita un observator pe care noi nu l-am vazut si o cafenea. Daca plimbarea ti-a deschis pofta de mancare, la jumatatea coborarii cu funicularul este un restaurant gata sa-si hraneasca oaspetii.

Bilete de intrare la principalele atractii turistice de pe dealul Petrin si alte activitati in zona poti rezerva de aici:

De vazut in Praga: Dancing House Praga (Casa dansatoare)

Forma ei ciudata i-a dat numele si mai ciudat. Mult timp a fost controversata, fiind o cladire moderna intre atatea cladiri baroc si art nouveau pentru care este cunoscut centrul Pragai.

A fost terminata in 1996 si a apartinut unei companii de asigurari, fiind astazi cladire de birouri. Mai este denumita si Fred si Ginger dupa cuplul Ginger Rogers si Fred Astair.

Inauntru nu se poate vizita, dar se poate urca pe acoperis, la restaurantul frantuzesc. Nu am urcat, ci doar ne-am multumit cu privelistea ei de afara.

Praga obiective turistice: Turnul televiziunii

Una dintre cele mai ciudate cladiri pe care le-am vazut vreodata este Turnul televiziunii din Praga.

Terminat in 1992 turnul se vede de foarte departe fiind cea mai inalta constructie din oras. Ridicat pe un fost cimitir evreiesc (versiunea oficiala fiind ca cimitirul a fost mutat si o parte din el inca se vede la baza), turnul este format dintr-un pilon inalt la care se adauga alti 2 piloni mai josi si cateva camere din loc in loc.

Inauntru are un restaurant, un observator la care se ajunge cu liftul, un centru de transmisie si mai nou un hotel cu o camera foarte luxoasa.

Noi am urcat cu liftul pana la observator pentru privelistea de sus si nu incetam sa ne minunam de ciudatenia acestei cladiri. Si de parca aspectul ei nu era suficient de intrigant (a luat chiar locul doi intr-un top cu cele mai urate cladiri din lume), in 2000 i-au fost adaugati cativa bebelusi giganti care urca si coboara si care in loc de fata au niste coduri de bare.

Gradina zoologica din Praga

Noi din pacate am ratat-o, dar despre ea am citit numai de bine daca iti place acest gen de distractie. Poti cumpara biletul de intrare online de aici si vei avea parte si de o plimbare cu barca pana la Zoo.

Pregatiri pentru un city break in Praga:

Praga obiective turistice

Primul pas in pregatirea unei vacante reusite este cumpararea biletului de avion Bucuresti Praga. Nu exista low cost care sa zboare direct in capitala Cehiei, deci fie iei un zbor din doua bucati, fie astepti o oferta pe companiile de linie (si apar des).

Urmatorul pas este rezervarea cazarii si strangerea detaliilor despre oras. In Praga moneda folosita este coroana ceha (CZK). Poti merge cu bani schimbati din tara (nerecomndat pentru ca nu prea ai ce sa faci cu ei daca iti mai raman), sa mergi cu euro si schimbi la nevoie sau sa folosesti cardul.

La capitolul preturi, Praga mi s-a parut asemanatoare cu Bucurestiul: destul de accesibila, mai ales iarna. Dar merita vizitata iarna?

Vremea in Praga

Obiective turistice in Praga

Clima in Cehia este asemanatoare cu cea din Romania. Din decembrie pana in februarie este frig, chiar foarte frig, cu zapada si vant, iar in iulie-august noi am prins canicula.

O excursie la Praga iarna poate fi o idee buna din mai multe motive, mai ales daca nu te deranjeaza gerul: preturile sunt mai mici si turistii mai putin.

In ianuarie am alternat vizitele prin muzee, cu plimbarile pe afara, prin zapada si cu scurte escapade la mall in Praga.

Vara stiu ca mi s-a facut rau de la caldura asa ca iar am intrat in mall cautand racoare, mai ales ca am prins perioada reducerilor de vara.

Probabil vremea la Praga este mai blanda primavara sau toamna. Merita incercat un city break in aprilie.

Restaurante in Praga si bunatati culinare

Orasul este cunoscut in special pentru sortimentul variat de bere, nu neaparat pentru gastronomie. Daca belgienii sunt cei mai mari producatori, cehii sunt cei mai mari bautori de bere.

Praga este raiul berariilor: am gustat aici bere cu gust de ghimbir, de scortisoara, de ciocolata si alte arome nepotrivite pentru aceasta bautura. Un loc este insa recunoscut pentru berea excelenta: Beraria manastirii Strahov.

Mancarea cehilor mi s-a parut destul de grea. Mananca cu multe sosuri si nu par prieteni cu salatele. La recomandarea unui ghid din Praga am nimerit insa un restaurant excelent in care am mancat de fiecare data coaste de porc sa te lingi pe degete: U Parasutistu.

Transportul in Praga

Tramvai in Praga

Reteaua de transport in comun in Praga este destul de dezvoltata si cuprinde metrou, tramvaie, autobuze si funiculare.

Biletele sunt universale pe mijloacele de transport si se taxeaza timpul de calatorie. Ele se pot cumpara de la chioscurile cu ziare sau de la diverse supermarketuri de cartier.

Mai multe detalii despre transportul in comun in Praga, metrou, tramvaie si pretul biletelor se pot afla direct de pe site-ul oficial.

Pe noi ne-a stresat rau modul acesta de taxare pentru ca in general aveam bilete de 90 de minute si, obisnuiti cu Bucurestiul, aveam mereu senzatia ca o sa se termine timpul pana sa ajungem unde doream. Nu a fost cazul niciodata.

De la aeroportul din Praga pana in centru am folosit tot transportul in comun. Variantele sunt descrise detaliat aici. Cel mai important detaliu de retinut este ca valizele mari au nevoie de bilet separat. Doar si ele ocupa spatiu!

Cazare in Praga

Atractiile turistice sunt concentrate in zona Praha 1 (cotul raului). Dar hoteluri in Praga se gasesc pentru toate buzunarele. De fiecare data am facut rezervare prin booking si am gasit multe variante de cazare cu mic dejun la preturi accesibile.

Am ales sa stam in Praha 3 pentru ca transportul in Praga este bine pus la punct. Cateva sugestii de cazare in Praga sunt:

Michelangelo Grand Hotel 5*

Michelangelo Grand Hotel 5* este situat in centrul istoric al orasului, la doar cativa pasi de piata Wenceslas. Toate camerele sunt amenajate cu mobilier de epoca elegant si lenjerie de pat antialergica. Pretul este excelent avand in vedere locatia si numarul de stele

Royal Prague City Apartments 4*

Royal Prague City Apartments se afla într-o cladire istorica din centrul orasului Praga, intre raul Vltava si parcul Petrinske Sady. Este un aparthotel in sistem self-catering. Fiecare studio are TV prin satelit si bucatarie sau chicineta bine utilate.

Gregory House 3*

Gregory house este un aparthotel de 3 stele cu un scor foarte bun pe booking si tarife accesibile. Oaspeții au la dispoziție o baie privată complet dotată, cu duș și uscător de păr. Dar atuul acestui hotel este terasa ce ofera o priveliste superba asupra orasului.

Sau poti sa aleg o alta cazare in Praga de aici:

Booking.com

Un city break la Praga se poate face din multe motive sau fara motiv deloc. Mie mi-a placut atat de mult prima data, chiar daca am vizitat-o iarna si a fost un ger naprasnic, incat am inclus-o si in circuitul din vara.

Dupa ziua petrecuta in natura in Elvetia saxona si boema am petrecut o zi torida de vara si in Praga. Am prins o vreme groaznica pentru plimbari si ne-am topit de caldura, dar Praga a reusit si asa sa ne farmece, ca de fiecare data.

Iar dupa ce ai bifat principalele obiective turistice din Praga, daca ai mai mult timp la dispozitie exista multe atractii cunoscute in zona, la care poti face excursii de o zi.

Harta Praga obiective turistice

Nota: Acest articol contine linkuri de afiliere. Daca achizitionezi un produs sau serviciu din acele linkuri, voi primi un comision fara ca tu sa platesti nimic in plus! Astfel, poti sustine blogul fara niciun cost extra din partea ta. Decizia de achizitionare a serviciilor ramane strict la latitudinea ta! Furnizorii sunt strict responsabili de calitatea serviciilor si produselor prezentate.


Ti-a fost util articolul? Atunci te rog sa imi lasi un comentariu mai jos.

Pentru mai multe sfaturi de calatorie poti urmari blogul pe Facebook si pe Pinterest!

Iar daca esti gata pentru urmatoarea vacanta, inscrie-te la newsletter pentru a primi si alte detalii interesante.

Bonus! 5% discount la tururile Another Milestone si un planificator de calatorii gratuit la inscriere.

2 comentarii la „Obiective turistice in Praga: atractii de vizitat in capitala Cehiei”

Comentariile sunt închise.