Se spune ca „Vedi Napoli e poi muori” (Sa vezi Napoli si apoi poti sa mori!), dar odata ajuns acolo iti dai seama ca exista atatea obiective turistice in Napoli Italia, ca nu este atat de usor sa vezi intregul oras! Si asta nepunand la socoteala toate atractiile interesante dimprejur!
Exista multe locuri frumoase in Napoli, incat acest oras poate oferi o experienta senzoriala completa! Trebuie gustat pentru ca are un gust excelent, trebuie mirosit, pentru ca are un miros specific al lui (de cele mai multe ori insuportabil, dar specific lui: miroase a mare combinata cu gunoaie si cu un miros delicios de cafea sau de mancare, in functie de zona), trebuie pipait pentru a simti catifeaua din cea mai veche opera din Europa, este imposibil sa nu fie auzit la cat de galagios este, iar de vazut are atat de multe cum nu ma asteptam.
Deci daca iti planifici o vacanta aici, planifica minim 4-5 zile si asteapta-te sa iti fie gadilate toate simturile. Dar hai sa vedem de ce merita sa ajungi aici.
Atractii turistice in Napoli
De vizitat in Napoli: Quartieri Spagnoli (Cartierul spaniol din Napoli)
Exact cum ii spune si numele, Cartierul spaniol este un cartier din Napoli. Specific lui sunt stradutele foarte inguste si intunecoase, franghiile de rufe agatate deasupra strazilor si senzatia ca ceva ilicit se petrece acolo.
Nu este un loc frumos de vizitat, dar este interesant si atractiv prin aura lui misterioasa. Este marginit in dreapta de via Toledo, o strada foarte animata si plina de magazine care contrasteaza puternic cu cartierul intunecat ce se ascunde dupa ea. Poti plec de aici fie incantat de atmosfera locului, fie ingrozit de obscuritatea lui.
Galeria Umberto
Galeria Umberto din Napoli este copia fidela a galeriei Vittorio Emanuele II din Milano si, la fel ca aceea, adaposteste magazinele luxoase in care un obiect poate sa coste cat o intreaga excursie la Napoli.
Paradoxal, daca esti in cautare de obiective gratuite in napoli, o poti trece linistit pe lista, pentru ca de trecut prin ea si pozat nu costa nimic. Galeria se afla in fata teatrului San Carlo, foarte aproape de Cartierul spaniol si nu dureaza mai mult de 10 minute sa o strabati, cu tot cu oprirea pentru poze.
Piazza Plebiscito Napoli
Sau Piata poporului, tradus in romana, este un obiectiv important de vizitat in Napoli. Se afla langa Palatul Regal, aproape de golf si a fost denumita asa pentru ca aici a avut loc pe la jumatatea secolului 19 un referendum prin care Napoli s-a unit cu Regatul Italiei (conform Wikipedia).
Fata in fata cu Palatul Regal se afla o cladire ce seamana cu Pantheonul din Roma, biserica San Francesco di Paola. Este o piata imensa cu diverse statui umane, iar de aici se ajunge foarte usor pe malul marii.
Napoli obiective turistice gratuite: Castelul Ovo
Castel dell’Ovo, in italiana, sau Castelul Oului, in romana, este cea mai veche fortificatie din Napoli si este construita pe o peninsula in golful Napoli.
Numele ii vine de la o legenda care spune ca, la constructia lui, poetul antic Virgil a pus in fundatie un ou magic, anuntand ca, atunci cand oul se va sparge, castelul se va darama si asupra orasului Napoli se vor abate multe nenorociri.
Castelul este inca in picioare, deci probabil ca oul magic (si banuiesc ca are multa magie in el de rezista de atatia ani) este inca intreg. Castelul Ovo este gratuit de vizitat.
Inauntru nu exista expozitii si camerele nu se pot vizita dar exista cateva culoare interesante de strabatut pana in varf. De sus se vede o panorama superba asupra orasului, asupra marii si asupra monstrului Vezuviu. Aproximativ o ora a durat intreaga vizita aici.
Capela San Severo
Capela San Severo din Napoli este cel mai scump obiectiv vizitat in Napoli si este o atractie turistica populara.
Nu a reusit sa ne impresioneze chiar de locul I, dar in capela micuta asemanatoare ca marime cu Capela Sixtina din Roma am gasit niste sculpturi minutios lucrate si alte lucruri interesante.
Cristo velato, cea mai celebra dintre sculpturi, il reprezinta pe Iisus Hristos acoperit cu un val, executat extrem de realist. Celelalte sculpturi din capela au niste detalii extraordinare, plase de sfoara si materiale fluide, toate cioplite in piatra, si sunt foarte bine pazite.
Raimondo di Sangro principe de Sansevero, cel care a proiectat capela in varianta ei actuala, avea faima de alchimist.
Cele mai interesante exponate din capela mi s-au parut cele doua experimente ale sale de la subsol, 2 cadavre in care acesta a reusit sa conserve sistemul vascular. Au fost indepartate straturile superioare ale corpului uman, pielea si muschii, ramanand intreg doar sistemul vascular.
Inca nu se stie ce metoda a folosit pentru a obtine aceste ciudatenii.
Detalii despre programul si tariful de vizitare al Capelei San Severo gasiti aici. Din pacate inauntru nu se pot face poze.
Teatrul San Carlo
Este de ajuns sa citesti ca este cea mai veche opera din Europa ca sa-ti doresti sa o vezi. Teatrul se viziteaza in cadrul unui tur ghidat.
Ghidul ne-a explicat ca la inceputurile lui, locurile din sala erau destinate celor foarte saraci, iar lojele erau inchiriate de cei bogati. Nici unii, nici altii nu veneau sa vada spectacolul de pe scena ci sa se intalneasca cu prietenii, iar cei bogati chiar dadeau petreceri in lojele lor. N-am inteles ce rost mai aveau actorii in toata povestea asta.
Un alt detaliu pe care l-am retinut este ca in fiecare loja era montata o oglinda pentru ca regele sa-i poata vedea din loja regala pe toti cei prezenti la spectacol (control freak!). Teatrul este foarte frumos si bine pastrat, iar informatiile primite de la ghid ii fac imaginea si mai atractiva.
Detalii despre programul si tariful de vizitare al Teatrului San Carlo gasiti aici.
Locuri frumoase in Napoli: Manastirea Santa Chiara
Cu intrare chiar din via Santa Chiara, complexul adaposteste un muzeu cu obiecte vechi, o biserica, o librarie si, cea mai frumoasa parte, o gradina de portocali si lamai, intretaiata de alei cu mozaicuri.
In biserica nu am intrat, iar muzeul si libraria le-am vazut rapid. In gradina am ramas cel mai mult pentru ca mozaicurile sunt atat de colorate, incat gradina parea vesela si pe o ploaie mocaneasca de martie.
Detalii despre programul si tariful de vizitare al Complexului Santa Chiara gasiti aici.
Locuri de vizitat in Napoli: Catacombele San Gennaro
Cel mai interesant obiectiv turistic din Napoli mi s-a parut ansamblul subteran Catacombele San Gennaro, nu atat locului in sine, cat mai ales povestilor lui.
Cum se ajunge la Catacombe di San Gennaro?
Cel mai important detaliu, despre care am aflat abia cand am ajuns la fata locului, este ca aceste catacombe nu sunt cunoscute ca fiind di San Gennaro, ci sunt cunoscute sub numele de Catacombe di Napoli. Cred ca informatia asta ne-ar fi scutit mult timp!
Parea ca nimeni nu auzise de Catacombe di San Gennaro, dar toti ne indrumau spre ce credeau ei ca ar fi ele, majoritatea confundandu-le cu Il Cimitero delle Fontanelle. (Cineva chiar ne-a zis ca nu stie care sunt alea, dar sa uitam de ele, ca ne recomanda ceva mai ok. Iei!).
Cu tot acest cocktail de intentii bune si indicatii proaste am reusit in final sa le nimerim.
Catacombele se afla pe via Capodimonte si, venind de pe Corso Amedeo di Savoia Duca D’Aosta, strada urca intr-o curba la stanga. La capatul acelei curbe, pe partea stanga, se afla o biserica prin curtea careia se intra in catacombe. Acestea sunt semnalizate foarte bine la intrare.
Mai multe informatii despre orarul de vizitare si tarife puteti gasi pe siteul lor.
Am fost singurii vizitatori care doreau sa le vada atunci si totusi un ghid a venit cu noi si ne-a explicat toate povestile acestui loc impresionant. Am coborat printre niste portocali sub pamant, la nivelul -1.
Acestea reprezinta de fapt un cimir foarte vechi, din care au fost scoase scheletele si duse in Cimitero delle Fontanelle. Mormintele sunt majoritatea sapate in perete.Catacombele au si un nivel -2 in care, pe langa morminte, era amenajata o biserica pentru casatorii si botezuri.
Numele catacombelor, di San Gennaro, provine de la un martir, astazi patron al orasului, care a fost ingropat aici. Povestea lui a devenit interesanta cand ghidul ne-a spus ca acesta a murit decapitat si ca o doamna din acea vreme a stat cu un vas sa-i adune sangele scurs din corp. (nu a stiu sa ne spuna de ce ar face cineva asa ceva…)
Sangele acesta scurs este pastrat si astazi intr-o ampula (un vas de sticla), iar partea interesanta este ca acest sange se lichefiaza de 3 ori pe an, mereu la aceleasi date (19 septembrie, 16 decembrie si sambata de dinaintea primei duminici din mai)!
Pare extraordinar de greu de crezut, dar pe youtube am vazut procesiunea preotilor cu acest sange lichefiat. Legenda spune ca daca sangele nu se lichefiaza, in anul respectiv orasul Napoli va fi lovit de nenorociri(si faptul ca intr-un an sangele nu s-a lichefiat si apoi a avut loc un cutremur nu a facut decat sa intareasca napoletanilor credinta in acest miracol).
Miracolul lichefierii sangelui nu are loc doar in Napoli, ci este frecvent in toata regiunea Campania. Si in alte orase din zona este pastrat sangele unor sfinti si acesta se lichefiaza la anumite date.
De la nivelul -2, vizita se continua spre biserica di San Gennaro, construita in secolul V si restaurata in secolul XV.
Castelul Nuovo Napoli
Castel Nuovo este un castel medieval cunoscut si sub numele de Maschio Angioino care adaposteste muzeul civic. Nu stiu cat de interesante sunt expozitiile de aici, dar castelul pare desprins din legende.
Castelul Sant’Elmo
Castelul Sant’Elmo este o fortareata medievala ridicata pe dealul din centrul orasului, folosita astazi pentru diverse expozitii. Am inteles ca privelistea este foarte frumoasa de acolo si cel mai usor se ajunge in varf cu funicularul. Nu am urcat insa pana la ea din lipsa de timp.
Domul din Napoli
Domul din Napoli este cea mai mare biserica din oras. De aceea este cunoscut si drept Catedrala din Napoli. Ne-am oprit scurt in fata ei si am trecut mai departe pentru ca timpul era scurt.
Muzeul de arheologie din Napoli
Muzeul de arheologie din Napoli este in topul listei cu atractii turistice pe care as vrea sa le vad cand ma reintorc aici. Din lipsa de timp si din nestiinta nu ne-am oprit la el.
Mi-a parut insa rau ca nu l-am inclus in program dupa ce am aflat ca aici sunt expuse toate descoperirile facute in Pompei (obiecte, cadavre carbonizate etc). Mai multe despre o vizita in Pompei gasesti aici.
Palatul Regal (Palazzo reale) din Napoli
Fosta resedinta a Burbonilor a fost transformata astazi in muzeu. Lipit de teatrul San Carlo, in centrul orasului Napoli, palatul se poate vizita pentru a-ti face o imagine despre viata regilor de altadata.
Cimitirul delle Fontanelle
Si despre acesta am aflat tarziu si nu am mai ajuns la el. Aici au fost aduse scheletele scoase din catacombele San Gennaro, deci cel mai bine este sa combini o vizita la cele doua, oricat de macabra ti s-ar parea o plimbare in cimitir.
Harta Obiective turistice Napoli Italia
Pentru cei care au nevoie sa-si planifice si un traseu pentru a vizita toate aceste atractii, am facut si o harta cu principalele obiective turistice din Napoli si imprejurimi:
Si daca tot te-ai decis sa vizitezi Napoli, gasesti aici alte informatii pentru o vacanta reusita:
- Obiective turistice in Roma Italia: 20 de locuri de vizitat
- Pe langa Bucuresti – Palatul Mogosoaia
- Ce trebuie sa stii despre o vacanta la Roma
- Mijloace de transport in Roma
- Pe langa Bucuresti – Domeniul Stirbey, Buftea
- Pe langa Bucuresti – Palatul brancovenesc de la Potlogi
- Rezervatii naturale in Romania