Spre rusinea mea stiam de multa vreme ca la capitolul obiective turistice Maramures sta foarte bine, dar mereu am avut ghinion cand sa plecam intr-acolo. Asa ca abia in anul de gratie 2018 am reusit sa ajungem acolo.
Nu stiu de ce pana acum nu ne-a iesit. Pur si simplu cand planuiam o plecare intr-acolo, astrele se aliniau, ceva se intampla si trebuia sa amanam plecarea. Vreo 3 ani la rand am patit asa.
Si am fi patit la fel si acum daca nu am fi spus hotarat: fie ce-o fi, maine plecam chiar si pentru 3 zile in Maramures.
Acum sincer, sa strabati distanta Bucuresti Maramures si sa stai doar 3 zile e mai mare bataia de cap, dar cand nu se poate altfel, merge si asa.
Deci, daca te-ai decis ca merita sa faci drumul acesta lung, iata si o lista cu ce este de vizitat in Maramures.
Locuri de vizitat in Maramures:
Obiective turistice in Maramures: Cele 8 biserici de lemn din Maramures (patrimoniu UNESCO)
Desi aproape in fiecare sat poti gasi o biserica de lemn, multe dintre ele sunt nou construite.
Dintre toate aceste manastiri, Maramures are doar 8 incluse in patrimoniul UNESCO: Barsana, Budesti, Desesti, Ieud, Sisesti, Poienile Izei si Targu-Lapus. Biserica de lemn de la Barsana este cea mai vizitata, avand si o istorie interesanta (a fost mutata aici din alta parte).
Bisericile din Desesti si din Targu Lapus sunt si ele destul de usor accesibile aflandu-se chiar in drumul de la Baia Mare la Sighetu Marmatiei.
Celelelalte biserici de lemn din Maramures sunt mai izolate, deci trebuie sa va avantati pe valea Izei pentru a le vizita.
Nu toate primesc atat de multi vizitatori si de aceea unele dintre ele nu sunt permanent deschise. Au numarul de telefon al responsabilului pe usa.
Puteti ajunge pana acolo si sa le gasiti inchise, iar daca chiar aveti ghinion responsabilul nu o sa fie disponibil sa vina sa va descuie usa. Dar le puteti admira pe afara.
Inauntru, fiind foarte vechi, picturile sunt pe alocuri pale, aproape sterse, iar reprezentarea scenelor din biblie este destul de infantila.
Manastirea Barsana
Daca vrei sa acorzi cateva momente pentru a te incarca spiritual, atunci Manastirea Barsana ar trebui sa fie pe lista ta de locuri pe care le poti vizita in Maramures. Situata in inima regiunii, aceasta mica bucata de Rai este de fapt un complex de monumente traditionale decorate cu diverse flori.
Intrarea este sub clopotnita, pe peretele careia vei gasi harta complexa a asezamantului. Fa o plimbare linistita prin curte si viziteaza Muzeul, Prioria, Casa Voievodatului, Altarul de Vara si Biserica cu doua niveluri.
La aceasta manastire, vei gasi locul potrivit pentru a medita si a te bucura de sunetele naturii.
Atractii turistice in Maramures: Cimitirul vesel de la Sapanta
Daca te intrebi ce vizitam in Maramures, afla ca printre raspunsuri se afla musai Cimitirul vesel. Este deschis in fiecare zi de la 10 la 18 si pentru a-l vizita trebuie sa cumparati bilet de intrare de la poarta si sa ajungeti in respectivul program.
Cimitirul vesel de la Sapanta este recunoscut pana peste hotare pentru crucile lor albastre cu mesaje mai haioase sau mai triste despre vietile celor care-si dorm somnul de veci acolo. Crucile mai importante (Padurarul, Biciclistul, cea cu soacra) sunt marcate cu o bulina verde, deci sunt usor de gasit.
Biserica era inca in constructie cand l-am vizitat noi, iar interiorul l-am gasi nezugravit. Desi este cunoscut pentru atitudinea vesela in fata unui moment considerat trist, cimitirul este totusi un loc al mortii si trebuie vizitat cu respectul cuvenit.
De vazut in Maramures: Memorialul durerii din Sighetu Marmatiei
Detalii despre programul de vizitare si taxa de acces in Memorialul durerii de la Sighet puteti gasi pe siteul oficial. Muzeul construit intr-o fosta inchisoare este un spatiu dedicat ororilor intamplate in timpul regimului comunist in Romania.
Este o adevarata lectie de istorie si merita sa-i dedici macar o ora pentru o scurta rememorare. Memorialul durerii se numara printre cele mai importante obiective turistice in Sighetul Marmatiei.
Sate traditionale cu porti maramuresene
Printre cele mai frumoase locuri din Maramures se numara satele traditionale. Maramuresul este cunoscut ca un taram pastrator de traditii si obiceiuri vechi. Iar portile maramuresene de lemn si portul popular sunt doar cateva simboluri ale regiunii.
Cel mai bine le puteti admira facand o excursie prin satele de pe valea Izei (Breb, Poienile Izei, Botiza etc). Acolo veti da nu numai peste peisaje frumoase, dar si peste case vechi, cu porti mari de lemn si drumuri foarte putin circulate – Maramures in esenta pura!
Mocanita de la Viseu de Sus, Maramures
Unde mergem in Maramures? Neaparat la Viseu de sus pentru o plimbare cu celebra mocanita. Experienta mocanitei cred ca se numara mai ales printre cele mai populare atractii turistice in Maramures vara.
Programul mocanitei si tariful il puteti gasi pe siteul oficial. Va recomand sa va faceti rezervare dinainte pentru ca la fata locului aveti slabe sanse sa mai gasiti locuri. Va mai recomand sa optati pentru biletul fara mancare. Puteti alege la popas ce anume si cat sa mancati la aceleasi costuri.
Mi se pare una dintre cele mai misto activitati pe care le poti face in Maramures pentru ca este ca o intoarcere in timp.
Mergi cu un tren cu aburi, inghesuit in vagoanele minuscule pentru standardele de azi, timp de cateva ore prin padure fara sa intalnesti oameni, masini sau macar semne ale prezentei lor in afara de liniile de tren.
Cei care vin cu cei mici vor vedea ca Valea Vaserului este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat in Maramures cu copii.
Traseu mocanita din Maramures
Pe traseu, mocanita are 2 opriri: una scurta de 10 minute si popasul mai lung. Popasul lung de vreo 2 ore se face intr-o poienita pe malul raului, unde poti lua pranzul pe acorduri de muzica traditionala.
Drumul de intoarcere pare mai lung decat la dus, dar odata ajuns inapoi simti putina tristete ca te-ai intors in civilizatie. In gara din Viseu de sus mocanita ramane sa se odihneasca pana a doua zi cand ia alti turisti sa-i plimbe prin munti.
Durata traseu mocanita in Maramures: aproximativ 6 ore
Valea Vaserului mi se pare unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat toamna in Romania! Aici gasesti si alte idei de toamna.
Cascada Cailor
Nimic nu se compara cu o drumetie buna intr-o zi frumoasa de vara. Daca vrei sa te bucuri de cateva trasee turistice in Maramures, pe munte, poti ramane o noapte la Borsa. In apropierea acestei statiuni, vei gasi cea mai mare cascada din Romania, numita „Cascada Cailor”.
Ca parte a Parcului National Muntii Rodnei, aceasta cascada, cu o lungime de aproximativ 90 de metri, este intr-adevar una dintre cele mai uimitoare cascade din Romania.
Exista doua moduri de a ajunge acolo. Daca iti plac plimbarile lungi in natura, inconjurate de frumusete si culoare, poti sa urmezi o poteca si sa mergi pe jos. Pentru cei carora le place sa vada lumea de sus, un telescaun ar putea fi cea mai buna optiune.
Vizitarea ei merita, deoarece vei fi impresionat de locatia naturala a cascadei si de legendele care o inconjoara. Se spune ca numele acestui loc provine de la un eveniment adevarat petrecut in trecut. Localnicii spun ca odata a fost o furtuna masiva, iar caii din hergheliile locale au fost incoltiti de un urs, tocmai pe platoul unde se formeaza astazi cascada. Speriati si neputinciosi, singurul lucru pe care l-au facut caii a fost sa se arunce in gol, pierind sub ochii ursului.
In memoria acelui eveniment, localnicii au numit mai multe locuri din Maramures dupa cai: Podul Cailor, Cascada Cailor, Izvorul Cailor si Muntele Cailor, toate locuri perfect de vizitat.
Satul Breb
Una dintre cele mai cunoscute locatii turistice din Maramures este satul Breb. Daca vrei sa experimentezi cum traiau romanii inainte de vremurile moderne, atunci satul Breb este raspunsul la intrebarea ce sa vizitezi in Maramures. Laudat de multi drept cel mai autentic sat din Maramures, Breb are de oferit o multime de experiente traditionale. Peisajul este pitoresc, satul fiind situat la poalele Crestei Cocosului din Muntii Gutai.
Acest sat este locul simbolic pentru toate lucrurile care reprezinta Maramuresul: case de lemn, o biserica din secolul al XVI-lea, oameni primitori si mancare buna. Aici poti experimenta cultura locala plimbandu-te prin sat, intalnind localnicii, auzindu-le povestile si, de asemenea, participand la activitati traditionale, cum ar fi lucrul pamantului sau culesul legumelor in gradina.
In aceasta parte a tarii, oamenii inca se imbraca in costumele lor traditionale ori de cate ori merg la biserica. Poti chiar sa incercati aceste haine colorate, deoarece localnicii sunt mai mult decat fericiti sa iti ofere aceasta experienta.
Asadar, daca visezi la momente de relaxare in mijlocul naturii, mergi neaparat in Breb.
Cam acestea sunt principalele locuri pe care merita sa le vizitezi in Maramures. Iar daca ai timp mai mult poti sa mergi pe la diferitele muzee si sa asisti la demonstratii de maiestrie tinute de mesteri batrani.
Lista pare scurta dar principalele atractii din Maramures merita sa le acorzi timp. De aceea, o excursie in Maramures de 3 zile iti permite sa le vezi pe toate, dar sa te si bucuri de ele.
Cazare in Maramures (hoteluri si pensiuni)
Exista nenumarate pensiuni in Maramures. Hoteluri se gasesc mai rar, dar parca nici nu s-ar potrivi asa bine intr-un cadru rustic. Oricum, la capitolul cazare, Maramures are optiuni cat se poate de accesibile.
Pensiunea OK in Viseu de Sus – verifica tarife si disponibilitate aici*
Casuta din gradina in Breb – verifica tarife si disponibilitate aici*
Pensiunea Plai cu peri aproape de Sapanta – verifica tarife si disponibilitate aici*
Pensiunea Dacii liberi 5* in Petrova – verifica tarife si disponibilitate aici*
Hotel Gradina Morii 3* in Sighetu Marmatiei – verifica tarife si disponibilitate aici*
Citeste si Cele mai frumoase pensiuni din Maramures
Traseu in Maramures – obiective turistice de vizitat in 3 zile
Exsiat mai multe variante de traseu Bucuresti-Maramures. Fie prin Sibiu-Cluj Napoca, fie pe Brasov-Sighisoara-Bistrita. Noi ne-am dus pe o parte si ne-am intors pe cealalta. Am plecat din Bucuresti cu noaptea in cap si, desi se poate face intr-o zi drumul pana in Maramures, copilul din dotare ne-a facut sa regandim aceasta posibilitate.
In concluzie am impartit drumul pana acolo in doua si ne-am oprit sa vizitam si Clujul, unde am si ramas peste noapte. A doua zi ne-am oprit scurt sa vedem castelul de la Bontida care ne era in drum si de acolo a inceput vacanta de 3 zile in Maramures.
Itinerariu in Maramures:
Prima zi am dedicat-o bisericilor de lemn. In fiecare sat cred ca se gaseste o astfel de biserica, mai noua sau mai veche, dar noi am tinut sa ne oprim doar la 2 biserici de lemn aflate in patrimoniul UNESCO: Barsana si Desesti.
Biserica de lemn din Desesti era chiar in drum, asa ca ne-ar fi fost ciuda sa nu ne oprim si la ea. Cu placuta surprindere am constatat ca oamenii din sat nu numai ca stiau sa ne indrume spre ea, dar mai si stiau ca e in patrimoniu UNESCO.
Daca la Barsana am vazut multi alti turisti, la Desesti nu era nimeni. Am trecut prin cimitirul vechi si am intrat in biserica, atat de mica la interior pe cat de mare pare la exterior.
In jumatate de ora vazusem tot ce era de vazut asa ca ne-am indreptat spre Sighetu Marmatiei ca sa ne cazam.
A doua zi am inceput-o cu Memorialul durerii din Sighet (Memorialul victimelor comunismului si al rezistentei).
Aici poti petrece si o zi intreaga daca esti pasionat de istorie si ai timp. Noi am stat doar 2 ore, dar a fost suficient ca sa ne lase o impresie puternica.
Inca de la intrare locul imi amintea de Auschwitz si asta ma cutremura. Fosta inchisoare transformata in muzeu aduna o multime de documente si marturii despre ce a insemnat regimul comunist in Romania.
Am intrat in fiecare celula (inclusiv in cea in care a murit Iuliu Maniu) si am incercat sa citesc articolele care descriu ce reprezenta fiecare.
La final am mers si in curtea din spate cu celebrul monument “Cortegiul sacrificatilor”. Si si de aici am plecat in minte cu celebrul citat “Cei care nu cunosc istoria sunt condamnati sa o repete”.
A doua oprire pe acea zi a fost Cimitirul vesel din Sapanta. Nu, nu mi s-a parut nimic vesel in el. Am citit mai multe mesaje pe crucile albastre, mesaje care rezuma viata celor ce se odihnesc acolo.
Senzatia a fost de mare tristate ca pe multe dintre ele mesajele se refereau la framantari despre construirea casei, lupta cu o boala si munca, multa munca. Si, involuntar, m-am intrebat despre mine ce as vrea sa se scrie?
A treia zi a inceput cu noaptea in cap pentru ca trebuia sa prindem mocanita. Maramures ofera din fericire atractii variate deci nu ai cum sa te plictisesti si una dintre cele mai apreciate este frumosul traseu cu mocanita pe Valea Vaserului.
Dupa vreo ora de mers prin paduri dese si natura nestirbita de mana omului am facut un scurt popas la toaleta. Au urmat apoi inca vreo 2 ore de mers prin salbaticie si am ajuns in punctul final, o poiana amenajata cu mese de picnic, un gratar mare, toaleta foarte curate si moderna si un muzeu al mocanitei.
Aici se face un popas mai mare pentru masa si muzica traditionala. Am stat pe iarba, am mancat gratar (exista mai multe preparate ce pot fi alese din meniu), am aruncat cu pietre in rau si am pozat de multe ori trenul cu abur care face deliciul acestei plimbari.
Mi s-a parut o experienta extraordinara! La ora 2 eram inapoi in Viseu de sus si porneam la drum spre casa lasand Maramuresul in urma. La intoarcere ne-am cazat in Sighisoara si am si vizitat scurt cetatea.
Stiam care sunt principalele obiective turistice in Maramures si am inghesuit toate atractiile in 3 zile. Daca vrei sa petreci 4 zile in Maramures, traseul ar putea sa mai includa o drumetie in natura, in Muntii Maramuresului sau la Cascada Cailor.
Dar regiunea este mai potrivita pentru vizitatori negrabiti care vin sa se bucure de natura, de traditii si de o intoarcere in timp care te incarca de energie.
Daca nu aveti timp, merge si o alergatura printre atractii, dar dupa ce am petrecut 3 zile in Maramures, m-as intoarce sa ma bucur si altfel de el. Pacat ca este atat de departe de Bucuresti!
Harta obiective turistice Maramures:
Nota: Acest articol contine linkuri de afiliere. Daca achizitionezi un produs sau serviciu din acele linkuri, voi primi un comision fara ca tu sa platesti nimic in plus! Astfel, poti sustine blogul fara niciun cost extra din partea ta. Decizia de achizitionare a serviciilor ramane strict la latitudinea ta! Furnizorii sunt strict responsabili de calitatea serviciilor si produselor prezentate.
Ti-a fost util articolul? Atunci te rog sa imi lasi un comentariu mai jos.
Pentru mai multe sfaturi de calatorie poti urmari blogul pe Facebook si pe Pinterest!
Iar daca esti gata pentru urmatoarea vacanta, inscrie-te la newsletter pentru a primi si alte detalii interesante.
Bonus! 5% discount la tururile Another Milestone si un planificator de calatorii gratuit la inscriere.
Un comentariu la „Locuri de vizitat in Maramures: traseu de 3 zile”
Comentariile sunt închise.