Abia de cativa ani am inceput sa fiu o vizitatoare fidela a Clujului si ajung aici chiar de mai multe ori intr-un an, de obicei cu treaba.
De doua ori am ajuns in vacanta si, pentru ca voiam sa vad ce are de oferit orasul in materie de turism, am inceput sa caut cele mai vizitate atractii turistice din Cluj Napoca.
Pentru ca l-am descoperit de curand as putea spune (nu stiu cum era inainte) ca este un oras modern, tineresc, cu un aer boem si o oarecare aroganta. Preturile sunt mai mari ca in Bucuresti, restaurantele mai diverse si salariile asemanatoare din ce am inteles.
Are insa o atmosfera de Vestul Europei cu catedralele lui impunatoare si strazile cu piatra cubica, amintindu-mi in repetate randuri de Viena.
Mult timp nu am stat ca sa pot sa-l cunosc mai bine, dar din ce am reusit sa vizitez mi se pare ca musai de vizitat in Cluj Napoca sunt:
Obiective turistice in Cluj Napoca:
Locuri de vizitat in Cluj: Biserica Sfantul Mihail
Biserica Sfantul Mihail este ridicata in Piata Centrala din Cluj Napoca si are o arhitectura gotica. Constructia ei a inceput in 1316, pe locul unui fost cimitir, si a fost finalizata in 1487, dupa 2 reprize.
Actualul turn cu ceas, cel mai inalt turn de biserica din Romania, trebuia sa mai aiba un frate geaman, dar acesta nu a mai fost ridicat. Edificiul a deservit mai multe comunitati religioase, dar astazi este catolica. Orga din biserica este cea originala din 1753, dar a fost restaurata de mai multe ori.
Aici a fost celebrat botezul lui Matei Corvin. Si la o simpla trecere prin Cluj este greu sa ratezi catedrala-simbol a orasului. Este impozanta nu numai prin marimea ei, ci si datorita pietei largi care o pune in valoare. Statuia care o strajuieste intr-o parte ii infatiseaza pe Matei Corvin si cei 4 generali ai sai.
Am trecut de multe ori pe langa ea, dar abia in ultima vizita am reusit sa vad catedrala Sf Mihail din Cluj si pe interior. Desi era o zi calduroasa de vara, m-a frapat racoarea dinauntru si semi-intunericul. In turn nu am urcat desi am citi ca se poate face acest lucru.
Casa lui Matei Corvin din Cluj Napoca
Una dintre cele mai cunoscute obiective turistice in Cluj si cea mai veche pentru ca inca din secolul 18 oamenii ajunsi aici isi doreau sa o vada, Casa Matia este cunoscuta ca fiind locul de nastere al lui Matei Corvin. Din Piata Centrala, mergand spre Piata Muzeului, este imposibil sa o ratezi: o cladire mare, alba, cu o poarta imensa, veche si o placuta comemorativa la intrare.
De-a lungul vremii a fost folosita ca han, spital, inchisoare si colegiu. Astazi este in proprietatea Unversitatii de Arte si Design si, desi atat de cunoscuta, interiorul ei nu este deschis publicului si doar holul se poate vizita.
Piata Muzeului cu Biserica Franciscana
Cel mai boem loc din oras, Piata Muzeului din Cluj Napoca este intesata de terase diverse, cu decoruri in culori multiple.
Acoperita cu piatra cubica, Piata Muzeului este cea mai veche piata din oras, fiind cunoscuta si ca Piata Mica. Numele si-l trage de la Muzeul Transilvaniei aflat pe o latura a ei. Vis-a-vis de muzeu se afla Biserica Franciscana.
Construita in secolul 13, biserica este printre cele mai vechi din oras. Interiorul ei este luminos si colorat intens, dar din pacate la intrare am simtit miros de mucegai si am si vazut urme ale distrugerii facute de el.
In centrul pietei se ridica obeliscul Carolina dedicat imparatesei Carolina Augusta care a vizitat Clujul in 1817 si a facut importante donatii orasului. Nu a existat vizita la Cluj in care sa nu ma plimb prin Piata Muzeului. Imi place atmosfera de vacanta, de tinerete pe care o intalnesc de fiecare data aici.
Musai de vazut in Cluj Napoca: Strada in oglinda
Din Piata Mare, mergand spre piata Avram Iancu, am trecut pe o strada cunoscuta in Cluj, strada Iuliu Maniu, cunoscuta si ca “Strada in oglinda”. Denumirea ii este data de cateva cladiri gemene construite pe un trotuar si pe altul al strazii, de parca s-ar privi in oglinda.
Daca nu esti atent la detalii este greu sa observi asemanarea cladirilor, dar ea se vede cel mai bine din Piata Mare, in capatul strazii Iuliu Maniu.
Ce vizitam in Cluj? Parcul central din Cluj si cazinoul
Fie ca am stat o zi in Cluj sau o saptamana, inevitabil am ajuns in parcul central Simion Barnutiu. Nu stiu daca m-au atras linistea locului, lacul cu pavilionul lui sau cladirea alba a cazinoului, dar mereu m-am intors aici.
Parcul are o istorie de peste 180 de ani si mult timp lacul lui a fost folosit pentru patinaj, pe insula fiind construit si Pavilionul de patinaj (restaurantul Chiosc). Azi poti sa te plimbi cu barca pe lac sau cu hidrobicicleta.
Cazinoul construit pe malul lacului la sfarsitul secolului 19 ajunsese intr-o stare avansata de degradare. Cu fonduri europene a fost renovat si deschis publicului in urma cu cativa ani, fiind astazi un centru de evenimente si activitati culturale.
Printre cele mai frumoase locuri in Cluj: Podul Elisabeta
Neavand treaba deloc in acea parte de oras, am descoperit podul Elisabeta din intamplare cand, intr-o plimbare prin parcul central, am vrut sa vedem cat de mare este Somesul.
M-au surprins placut sutele de lacate agatate de balustradele podului, ghicind emotia cu care fiecare a fost legat acolo de maini tremurande care au aruncat apoi cheia in raul de dedesubt jurand iubire vesnica.
Podul Elisabeta din Cluj este cel mai vechi pod peste Somes inca functionabil si poarta numele printesei Sissi a Austriei. A devenit un loc de intalniri romantice cu ajutorul primariei care in 2011 a montat niste inimi la marginile lui pe care indragostitii sa-si atarne lacatele.
Stiam de podurile cu lacatele ce leaga inimi pentru ca mai vazusem si in alte orase din Europa, dar nu auzisem ca traditia a fost continuata si aici, deci pentru indragostiti este un loc de vazut in Cluj.
Piata Avram Iancu si Catedrala ortodoxa din Cluj Napoca
O alta piata impunatoare in aglomeratul oras este piata Avram Iancu, cunoscuta ca gazda a Catedralei ortodoxe, ridicata in 1920 dupa unirea Transilvaniei cu Romania.
Piata Avram Iancu are aceasta denumire din ‘93, inainte purtand numele unui maresal sovietic, unui principe al Transilvaniei, al lui Cuza Voda si chiar al lui Hitler in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.
Daca ajungeti aici veti vedea in mijloc statuia lui Avram Iancu si fantana arteziana. Privelistea este mai frumoasa dupa lasatul intunericului.
Ce sa faci in Cluj: O plimbare pe Strada Andrei Saguna la Canalul Morii
Un alt loc de vizitat in Cluj este strada Andrei Saguna, descoperita din intamplare (ce frumos este sa te plimbi aiurea pe strazi si sa gasesti asemenea bijuterii!).
Putin din Venetia, putin din Bucurestiul vechi, putin din Clujul modern, strada Andrei Saguna le are pe toate! Canalul Morii cu podurile lui care intra direct in cladiri imi amintea de Venetia.
Piatra cubica si firmele vechi ale unor magazine m-au dus cu gandul la Bucurestiul interbelic. Am gasit insa acolo si 2-3 locatii care m-au trezit la realitate si mi-au amintit unde ma aflu de fapt: in Clujul modern. O cafenea, un second hand si chiar un sexshop se inghesuie intre vechile pravalii.
Obiective turistice in Cluj Napoca: Parcul Cetatuia
Si daca vreti sa vedeti Clujul de sus, mergeti neaparat in parcul Cetatuia. Numele ii este dat de vechea fortificatie ridicata aici in secolul 18 cu scopul de a controla orasul dupa trecea Transilvaniei sub stapanire austriaca.
Din vechea cetatea mai exista doar cateva ramasite, iar pe deal a fost construit hotelul Belvedere si a fost ridicata Crucea in cinstea martirilor Revolutiei de la 1848.
Ziua nu stiu cum se vede pentru ca eu am ajuns o singura data aici, seara, cand privelistea m-a lasat fara cuvinte!
Ce sa vizitezi in Cluj: Gradina botanica Alexandru Borza
Cel mai potrivit moment din an pentru a vizita Gradina Botanica din Cluj mi se pare primavara.
In noiembrie nu am gasit acel ceva in Gradina botanica din Cluj. Am inceput sa ne plimbam pe aleile curatate de frunze, printre plante ornamentale, prin Gradina romana si Gradina japoneza, pe malul paraiasului Tiganilor, traversand poduri si podete. Dar toate aveau culori de toamna tarzie.
Acestea sunt doar principalele obiective turistice Cluj este insa un oras care ofera distractii si celor care stau mai mult de o zi aici. Exista o multime de muzee, restaurante si alte atractii de care sa va bucurati.
Pentru iubitorii de arta exista Fabrica de pensule, un spatiu de arta contemporana ce gazduieste expozitii de arta, ateliere ale artistilor si diverse evenimente culturale. Centrul este organizat intr-o fosta fabrica de pensule si de aici si denumirea locului.
Pentru iubitorii de traditii, printre cele mai frumoase locuri de vizitat in Cluj Napoca se numara parcul Romulus Vuia, primul muzeu in aer liber din Romania. Parcul este un muzeu al satului romanesc si reuneste gospodarii din diverse zone ale Transilvaniei.
Iar pentru iubitorii de paranormal, Clujul ascunde padurea Hoia Baciu. Prezenta in toate topurile internationale cu locuri bantuite, padurea Hoia Baciu este cunoscuta ca fiind locul unor activitati paranormale: stafii, aparitii ciudate, copaci cu forme neobisnuite si intamplari desprinse din alte lumi, toate au fost semnalate aici.
Am ajuns doar pana la marginea ei, dar la prima vedere mi s-a parut o padure banala. Nu am avut insa timp sa o explorez, iar faima ei nu ma atrage deloc!
O zi in in acest oras nu mi se pare suficienta pentru a-l cunoaste pe deplin, pentru ca este un oras fascinant! Daca vreti doar sa bifati principalele atractii turistice in Cluj, o zi este de ajuns, dar nu uitati ca sunteti in Transilvania si aici traiul este mai lin si Cluju-i molcom, deci vizitati-l pe indelete. No, ce atata graba?
Si daca vrei sa stai mai multe zile in oras, mai jos gasesti cateva recomandari de hoteluri in Cluj Napoca.
Hoteluri in Cluj Napoca:
-
Platinia – Hotel de 5 stele in Cluj Napoca
Daca esti in cautarea unei variante business luxury, Platinia indeplineste toate standardele – are doar apartamente cu birou amenajat special pentru lucru, internet foarte bun si acces la sala de fitness – verifica tarife si disponibilitate*
-
Grand hotel Napoca – Hotel de 4 stele in Cluj Napoca
La Napoca am stat de cateva ori pana acum. Au camere curate si un mic dejun delicios, traditional, cu salata de vinete si alte bunatati pe care nu le-am gasit in alta parte. – verifica tarife si disponibilitate*
-
Ramada Cluj – Hotel de 4 stele in Cluj-Napoca
Ramada este varianta sigura. Nu am stat peste noapte aici, ci doar am participat la cateva evenimente, dar niciodata nu m-a dezamagit vreo Ramada pentru ca respecta standardele lantului hotelier Wyndham din care face parte. In plus, Ramada Cluj are un spa la ultimul etaj cu o vedere superba a orasului. – verifica tarife si disponibilitate*
-
Sunny Hill – Hotel de 4 stele in Cluj Napoca
La Sunny Hill am stat o singura data cand am avut treaba si in Cluj si in Turda. Este putin in afara orasului si asta mi-a placut ca ma simteam in natura aici. Camerele sunt decorate frumos, sunt curate, iar la pranz am mancat aici probabil cei mai buni papanasi din viata mea! – verifica tarife si disponibilitate*
-
Capitolina City chic – Hotel de 3 stele in Cluj Napoca
Capitolina Chic este vesel, frumos colorat si destul de aproape de centru (maxim 10 minute de mers pe jos). Mi-a placut foarte mult cand am stat aici si este in general foarte apreciat pentru ca greu gasesti camere libere. verifica tarife si disponibilitate*
-
Lol et Lola – Hotel de 3 stele in Cluj Napoca
Varianta mai funky a Capitolinei este Lol et Lola. Daca va plac hotelurile cu decoruri interesante, aici chiar ai ce vedea! verifica tarife si disponibilitate*
Harta obiective turistice in Cluj Napoca:
Daca mai sus am povestit despre principalele atractii turistice din oras, pe harta cu locuri de vizitat in Cluj gasesti mult mai multe idei daca vrei sa-l explorezi in detaliu:
Ti-a fost util articolul? Atunci te rog sa imi lasi un comentariu mai jos.
Pentru mai multe sfaturi de calatorie poti urmari blogul pe Facebook si pe Pinterest!
Iar daca esti gata pentru urmatoarea vacanta, inscrie-te la newsletter pentru a primi si alte detalii interesante.
Bonus! 5% discount la tururile Another Milestone si un planificator de calatorii gratuit la inscriere.

Frumos articol. Sunt mult mai multe de vizitat in Cluj și în împrejurimi. Este adevărat că într-o zi nu poți să-l vizitezi pe îndeplin. Eu când am venit prima dată în Cluj (fără să știu nimic), pierdută pe deplin :)), fată de la sudul țării. Nu cunoșteam nimic despre oraș singurul ghid fiindu-mi un site web pe care-l descoperisem în tren și care mi-a fost de ajutor.
Fără să lungesc vorba/scrisul, orașul m-a cucerit și m-a adoptat :))
Este un oraș care cu siguranță te va cuceri 🙂
Multumesc! Intr-adevar este un oras interesant si foarte usor de iubit :).