Obiective turistice de vizitat in Napoli I (Catacombe di San Gennaro)

In Napoli sunt multe obiective de vizitat. Pe unele le-am vazut, pentru unele nu am avut suficient timp, iar despre altele am aflat abia dupa ce ne-am intors in tara. Dintre cele de pe lista de vizitat in Napoli neaparat am vrut sa ajungem la Catacombe di San Gennaro. Ocupa un loc destul de sus pe lista recomandarilor de pe tripadvisor. Ne-am dorit atat de mult sa le vizitam ca nu ne-au putut opri nici ploaia torentiala, nici drumurile gresite pe care am fost indrumati de cateva ori si nici macar distanta mare fata de celelalte obiective. Dar a meritat!

Cum se ajunge la Catacombe di San Gennaro?

Cel mai important detaliu, despre care am aflat abia cand am ajuns la fata locului, este ca aceste catacombe nu sunt cunoscute ca fiind di San Gennaro, ci sunt cunoscute sub numele de Catacombe di Napoli. Cred ca informatia asta ne-ar fi scutit mult timp! Parea ca nimeni nu auzise de Catacombe di San Gennaro, dar toti ne indrumau spre ce credeau ei ca ar fi ele, majoritatea confundandu-le cu Il Cimitero delle Fontanelle. (Cineva chiar ne-a zis ca nu stie care sunt alea, dar sa uitam de ele, ca ne recomanda ceva mai ok. Iei!) Pe deasupra, Google maps le plasase la cateva sute de metri de locul lor. Cu tot acest cocktail de intentii bune si indicatii proaste am reusit in final sa le nimerim.
Catacombele se afla pe via Capodimonte si, venind de pe Corso Amedeo di Savoia Duca D’Aosta, strada urca intr-o curba la stanga. La capatul acelei curbe, pe partea stanga, se afla o biserica prin curtea careia se intra in catacombe. Acestea sunt semnalizate foarte bine la intrare.

In catacombele orasului Napoli

Mai multe informatii despre orarul de vizitare si tarife puteti gasi pe siteul lor.
Noi am ajuns la ele intr-o zi ploioasa , dupa multe incercari esuate. Eram singurii vizitatori si totusi un ghid a venit cu noi si ne-a explicat toate povestile acelor catacombe. Am coborat printre niste portocali sub pamant, la nivelul -1. Acestea reprezinta de fapt un cimir foarte vechi, din care au fost scoase scheletele si duse in Cimitero delle Fontanelle. Mormintele sunt majoritatea sapate in perete.Catacombele au si un nivel -2 in care, pe langa morminte, era amenajata o biserica pentru casatorii si botezuri.
Numele catacombelor, di San Gennaro, provine de la un martir, astazi patron al orasului, care a fost ingropat aici. Povestea lui a devenit interesanta cand ghidul ne-a spus ca acesta a murit decapitat si ca o doamna din acea vreme a stat cu un vas sa-i adune sangele scurs din corp. (nu a stiu sa ne spuna de ce ar face cineva asa ceva…) Sangele acesta scurs este pastrat si astazi intr-o ampula(da, exact asa se numeste!), iar partea interesanta este ca acest sange se lichefiaza de 3 ori pe an, mereu la aceleasi date (19 septembrie, 16 decembrie si sambata de dinaintea primei duminici din mai)! Pare extraordinar de greu de crezut, dar pe you tube am vazut procesiunea preotilor cu acest sange lichefiat. Legenda spune ca daca sangele nu se lichefiaza, in anul respectiv orasul Napoli va fi lovit de nenorociri(si faptul ca intr-un an sangele nu s-a lichefiat si apoi a avut loc un cutremur nu a facut decat sa intareasca napoletanilor credinta in acest miracol).
Noi am ramas cu gura cascata cand ghidul ne-a spus povestea, dar ulterior am aflat ca miracolul lichefierii sangelui nu are loc doar in Napoli, ci este frecvent in toata regiunea Campania. Si in alte orase din zona este pastrat sangele unor sfinti si acesta se lichefiaza la anumite date.
De la nivelul -2 ne-am continuat vizita spre biserica di San Gennaro, construita in secolul V si restaurata in secolul XV.
La hotel ne-am intors tot pe o ploaie torentiala, uzi leoarca, dar macar satisfacuti ca dadusera roade cautarile noastre prin Napoli.
Despre Napoli am mai scris:

2 comentarii la „Obiective turistice de vizitat in Napoli I (Catacombe di San Gennaro)”

Lasă un comentariu