Obiective gratuite de vizitat in Napoli

Sunt atatea obiective turistice de vizitat in Napoli incat acest oras poate oferi o experienta senzoriala completa! Trebuie gustat pentru ca are un gust excelent, trebuie mirosit, pentru ca are un miros specific al lui (de cele mai multe ori insuportabil, dar specific lui: miroase a mare combinata cu gunoaie si cu un miros delicios de cafea sau de mancare, in functie de zona), trebuie pipait pentru a simti catifeaua din cea mai veche opera din Europa, este imposibil sa nu fie auzit la cat de galagios este, iar de vazut are atat de multe cum nu ma asteptam intr-un oras ca Napoli. Dintre toate obiectivele turistice gratuite de vizitat in Napoli, noi ne-am oprit la patru: Cartierul spaniol (Quartieri Spagnoli), Galeria Umberto, Piazza Plebiscito si Castelul Ovo.

Quartieri Spagnoli (Cartierul spaniol din Napoli)

Exact cum ii spune si numele, Cartierul spaniol este un cartier din Napoli. Specific lui sunt stradutele foarte inguste si intunecoase, franghiile de rufe agatate deasupra strazilor si senzatia ca ceva ilicit se petrece acolo. Nu este un loc frumos de vizitat, dar este interesant si atractiv prin aura lui misterioasa. Este marginit in dreapta de via Toledo, o strada foarte animata si plina de magazine care contrasteaza puternic cu cartierul intunecat ce se ascunde dupa ea.
Am ajuns aici in prima noastra zi in Napoli. Noi, fetele, am fost destul de incantate de atmosfera de aici, dar baietii nu s-au aratat impresionati de obscuritatea locului asa ca am iesit repede la lumina, pe via Toledo.

Galeria Umberto

Galeria Umberto din Napoli este copia fidela a galeriei Vittorio Emanuele II, din Milano si, la fel ca aceea, adaposteste magazinele luxoase in care un obiect costa cat toata excursia mea la Napoli. Paradoxal, am trecut-o in lista de obiective gratuite pentru ca de trecut prin ea si pozat nu costa nimic. Galeria se afla in fata teatrului San Carlo, foarte aproape de Cartierul spaniol si nu cred ca a durat mai mult de 10 minute sa o strabatem, cu tot cu oprirea pentru poze.

 Piazza Plebiscito

Sau Piata poporului, tradus in romana, mi se pare un obiectiv important de vizitat in Napoli. Se afla langa Palatul Regal, aproape de golf si a fost denumita asa pentru ca aici a avut loc pe la jumatatea secolului 19 un referendum prin care Napoli s-a unit cu Regatul Italiei (conform Wikipedia). Fata in fata cu Palatul Regal se afla o cladire ce seamana cu Pantheonul din Roma, biserica San Francesco di Paola. Este o piata imensa cu diverse statui umane, iar de aici se ajunge foarte usor pe malul marii.Napoli

Castelul Ovo

Castel dell’Ovo, in italiana, sau Castelul Oului, in romana, este cea mai veche fortificatie din Napoli si este construita pe o peninsula in golful Napoli. Numele ii vine de la o legenda care spune ca, la constructia lui, poetul antic Virgil a pus in fundatie un ou magic, anuntand ca, atunci cand oul se va sparge, castelul se va darama si asupra orasului Napoli se vor abate multe nenorociri. Castelul este inca in picioare, deci probabil ca oul magic (si banuiesc ca are multa magie in el de rezista de atatia ani) este inca intreg. Initial castelul Ovo nu era pe lista mea de obiective de vizitat in Napoli, dar ne-a fost recomandat de ghidul de la teatrul San Carlo.
Inauntru nu exista expozitii si camerele nu se pot vizita dar exista cateva culoare interesante de strabatut pana in varf. De sus am avut o panorama superba asupra orasului, asupra marii si asupra monstrului Vezuviu. Aproximativ o ora a durat intreaga vizita aici.
Despre Napoli am mai scris:

Vizita in Italia – A Napoli
Mijloace de transport in Napoli si in regiunea Campania – Partea I
Mijloace de transport in Napoli si in regiunea Campania – Partea II
Unde se mananca bine in Napoli
Cazare si cumparaturi de suveniruri in Napoli
Obiective turistice in Napoli I (Catacombe di San Gennaro)
Obiective turistice in Napoli II (Capela San Severo, Teatrul San Carlo si Complexul Santa Chiara)
Harta cu obiectivele turistice din Napoli
Langa Napoli – Palatul Caserta
Langa Napoli – Teapa la Vezuviu
Langa Napoli – Pompei, orasul scos din lava
Langa Napoli – Coasta amalfitana (Positano, Amalfi si Ravello)

Lasă un comentariu