fbpx
De vazut in Kosice

O dupa-amiaza in orasul Kosice, Slovacia

Stabilisem inca de la plecare ca vom avea o oprire scurta in Slovacia, la Kosice. Cateva poze din centrul orasului si faptul ca este propus pentru a intra in patrimoniul UNESCO ne-au convins repede. S-a nimerit sa ajungem pe la pranz aici, deci oprirea a fost justificata.

Parcarea in Kosice

Cand ajung intr-un oras nou, primul lucru de care ma interesez este parcarea – chiar vreau sa avem cu ne intoarce, nu doar sa ne bucuram pentru moment. Pe siteul oficial al orasului am gasit toate informatiile de care am avut nevoie.  Exact cum banuiam, masina nu se poate lasa in orice loc liber. Am parcat-o la mall, stiind ca acolo vom gasi repede de mancat si fiind aproape de centrul orasului.

Ce este de vazut in Kosice, Slovacia

Dupa un pranz luat la pachet si savurat din mers ne-am indreptat spre centrul orasului. Chiar daca nu gaseam nicio cladire interesanta acolo, casutele colorate care inconjoara centrul tot ar fi justificat oprirea. Am gasit insa mai mult de atat. Cel mai impozant obiectiv din piata centrala este catedrala St. Elizabeth (Sfanta Elisabeta). Este atat de mare incat nu am reusit sa o surprind pe toata intr-o poza din niciun colt al pietei.
In stanga catedralei este o capela destul de mare – Capela Svateho Michala (Sfantul Mihail). Comparativ cu alte capele vazute, aceasta pare o biserica, dar apropierea de catedrala o umbreste.
De cealalta parte a catedralei, in dreapta, se inalta turnul St. Urban. Initial a fost clopotnita, dar astazi clopotul este expus in piata, iar turnul a fost transformat intr-un muzeu cu figuri de ceara. Partea lui interesanta sunt intrarile prin cele patru colturi rotunjite.
Ultimul obiectiv vazut in Kosice, aflat la cativa metri de turnul St. Urban, a fost cladirea Teatrului de stat. In fata lui, fantana arteziana este cunoscuta pentru spectacole date pe muzica. Noi nu am prins-o cantand, din pacate, si abia dupa am aflat ce puteam sa vedem.
Oprirea in Kosice nu a durat mai mult de 2 ore. Am avut insa timp suficient sa mancam si sa ne bucuram de oraselul linistit si vesel. Aveam in plan si o vizita scurta in Bardejov, un alt orasel mai la nord, aflat in patrimoniul UNESCO. Era insa prea tarziu, asa ca singurele impresii despre Slovacia ni le-au dat Kosice si drumul pana la granita – prea putin pentru a spune ca ai vizitat o tara!