fbpx
Trovantii din Valcea

Muzeul trovantilor, Costesti, jud. Valcea

Muzeul trovantilor din Costesti, jud. Valcea, pare la prima vedere o cariera obisnuita de piatra si nu atrage cu nimic soferii de pe drumul national. Un simplu indicator te face sa te intrebi ce sunt aceia trovanti, dar cei care se opresc descopera un loc aproape nepamantesc, legende ciudate si niste pietre care par extraterestre.

Cum se ajunge la Muzeul trovantilor?

Pe drumul ce duce de la Ramnicu Valcea la Horezu, la un moment dat dupa intrarea in Costesti, se vede un gol in deal ce seamana cu o cariera de piatra. Pe langa acest gol se mai vad presarate in iarba niste pietre ciudate, cu forme rotunjite. Aici este Muzeul Trovantilor. Muzeul se afla pe partea stanga a drumului, intr-o curba ce coteste la dreapta. Pe dreapta drumului au amenajat si o parcare, pentru a usura vizitarea. Muzeul este semnalizat, dar cu un panou foarte mic, amplasat pe stanga drumului, mult dupa intrare.

 Ce se poate vedea in Muzeul trovantilor?

Pietre, multe pietre cu forme ciudate si legende construite in jurul lor. Muzeul merita o oprire de jumatate de ora(nu necesita mai mult), mai ales ca intrarea este libera.  Legendele create in jurul pietrelor ciudate spun ca acestea ar fi oua de dinozauri, ca noaptea ar prinde viata si si-ar schimba locul, ca sunt de origine extraterestra sau ca au energie pozitiva si cresc dupa fiecare ploaie.

Wikipedia, mai realista, spune ca trovanții sunt formațiuni din straturi de nisipuriunite prin ciment carbonatic, datorită apelor calcaroase. Suna mai bine legendele.
Costesti nu este singurul loc din tara in care se mai pot gasi trovanti. In zona Buzaului se mai pot vedea formatiuni de acest tip, dar din pacate nu am ajuns inca la ele. Pentru muntii Buzaului va trebui sa dedic o excursie de cateva zile pentru ca mi se pare una dintre cele mai enigmatice zone din Romania si merita explorata pe indelete.

Locatia Muzeului Trovantilor din Costesti, jud. Valcea:


View Larger Map

3 comentarii la „Muzeul trovantilor, Costesti, jud. Valcea”

  1. Muzeul Trovanților din Costești-Vâlcea se află intr-o fostă exploatare de nisip intr-un deal, nu munte.

Comentariile sunt închise.