fbpx
Conacul Golesti Arges

Muzeul Golesti, Golesti, jud. Arges

Cum se ajunge la Muzeul Golesti?

Plecand de la Simfonia lalelelor din Pitesti am luat-o inapoi spre Bucuresti pe drumul vechi. Din centrul orasului am urmam indicatoarele de Brasov/Campulung si la iesirea spre Brasov am luat-o la dreapta spre Bucuresti. Destul de aproape de Pitesti, din Ciocanesti, se face un drum la dreapta, tot spre o localitate cu „esti”, Golesti. Din fericire, exista indicatoare cu muzeul Golesti si drumul este marcat foarte bine.
Am lasat masina la prima poarta a muzeului(a doua intalnita in drumul nostru), langa biserica Golestilor, monument din secolul 17.

Ce se poate vizita la Muzeul Golesti?

Am platit tariful de intrare si, fiind pe ora de vara, am inceput sa exploram imprejurimile avand destul timp la dispozitie.

Foisorul lui Tudor Vladimirescu

Prima data am urcat in turnul de deasupra intrarii in care se afla o singura camera, ce l-a adapostit candva pe Tudor Vladimirescu, in ultimele zile de libertate ale acestuia, inainte sa fie capturat si dus spre Targoviste.

Scoala infiintata de Dinicu Golescu

Aici a functionat prima scoala moderna cu predare in limba romana. De fapt sunt 2 incaperi dintre care doar intr-una sunt expuse 2 randuri de banci, clepsidra care masura durata unei ore si masa cu nisip care banuiesc ca tinea loc de tabla.

Conacul Golestilor

Conacul a fost construit in 1640 si mi s-a parut extrem de frumos. A fost resedinta de vara a boierilor Golesti si inca sunt pastrate in el mobilele din secolul trecut. Din pacate etajul nu se viziteaza deoarece structura lui de rezistenta nu permite acest lucru, dar am inteles ca va intra in proces de restaurare.
Pivnita de sub conac este imensa si in ea se intra prin spatele acestuia.

Rotonda Golestilor

In dreapta conacului se afla cateva sculpturi de piatra asezate in cerc, Rotonda Golestilor, cu cativa dintre membrii marcanti ai familiei lor.

Parcul domeniului de la Golesti

In stanga conacului se intra intr-un parc foarte frumos amenajat. Aleea centrala duce la un helesteu traversat de un pod din mesteacan si apoi la foisorul din margine. Intr-o parte a parcului sunt cativa ponei si cai. Se poate face echitatie aici dar nu m-am interesat cat costa. Acum era in parc si un manz simpatic, lasat liber printre pomii de acolo.

Muzeul de etnografie si muzeul in aer liber

In spatele conacului exista o sectie de etnografie in care sunt expuse obiecte rurale si porturi populare. In spatele acestei sectii, pe o suprafata destul de intinsa, se intinde un muzeul al satului in aer liber, cu case aduse din diverse zone ale tarii. Din pacate ne cam grabeam asa ca nu am apucat sa il vedem pe tot.

Mi-a placut foarte mult aici in primul rand pentru ca nu era aglomerat. Desi vremea a fost excelenta, cred ca mai erau doar 2 grupuri in afara de al nostru. In al doilea rand, duminica a fost prima zi de primavara autentica petrecuta anul acesta in mijlocul naturii asa ca m-am bucurat din plin de copacii infloriti si culorile lor diverse. Suprafata muzeului este destul de mare si obiectivele numeroase, asa ca data viitoare planuim sa-i dedicam o zi intreaga. Oricum este destul de aproape de Bucuresti(cam o ora departare) asa ca se poate vizita lejer intr-o excursie de o zi.

Locatia Muzeul Golesti, jud. Arges:

View Larger Map

3 comentarii la „Muzeul Golesti, Golesti, jud. Arges”

  1. Conacul nu este renovat, dar arata foarte bine. Urmeaza restaurarea lui. De mancat din pacate nu se poate manca pe nicaieri acolo, dar se poate face picnic in livada.:)

Comentariile sunt închise.