Mezquita de mi corazon – Catedrala moschee din Cordoba

catedrala moschee din Cordoba
Am vazut atatea frumuseti in Andaluzia ca spre sfarsitul vacantei imi dadeam seama ca noutatile nu le mai apreciez la adevarata valoare. Asta nu-mi placea, dar nu-mi displacea nici preaplinul de admiratie pe care il simteam pentru aceasta zona. Cu multe dintre acele locuri a fost dragoste la prima vedere, dar unul dintre ele mi s-a strecurat adanc in suflet si nimic din ce-a urmat nu a mai reusit sa-l scoata de acolo. Mezquita, catedrala moschee din Cordoba, m-a impresionat atat de puternic incat mi-a ramas in minte ca Mezquita de mi corazon, in graiul andaluz.
Mezquita, initial catedrala catolica, este construita pe locul unui fost templu roman si transformata in secolul 8 in moschee. Dupa recucerirea Andaluziei de catre spanioli, catedrala a redevenit catolica asa cum este si astazi. In perioada cat a fost moschee, maurii au transformat-o atat de bine in stilul lor incat astazi nu se simt aproape deloc influentele crestine.
Prima data cand mi-a atras atentia acest loc a fost chiar in seara cand am ajuns in Cordoba. La spectacolul “Cordoba, la luz de las culturas” o secventa arata formulele matematice ce stau in spatele arcelor dintre coloanele catedralei. A fost suficienta aceasta secventa si curiozitatea mi-a fost starnita.
A doua zi dimineata, pe la rasaritul soarelui, eram in fata intrarii in catedrala, alaturi de alte grupuri de oameni somnorosi. Tariful pentru vizitarea catedralei din Cordoba este 8 euro (2014), dar in intervalul 8:30-09:00 dimineata intrarea este gratuita. Pentru a vizita curtea interioara nu se plateste intrare. Curtea interioara, inconjurata de zidurile inalte ale catedralei gazduieste o gradina de maslini si lamai. Surpriza ne-a asteptat insa inauntru cand, pasind, am intrat parca intr-o poveste din “O mie si una de nopti”: coloane nenumarate innegrite in partea de jos si unite sus de arce duble vopsite in linii rosii: un labirint incantator!
In intrandurile de pe margine arhitectura maura, bogata in ornamente, si-a lasat bine amprenta. Cand credeam ca nu ar putea sa existe acolo ceva mai impresionant decat ce vazusem pana atunci dadeam peste o bolta aurita sau peste o intrare migalos decorata.
M-am plimbat numai cu privirea in sus prin catedrala si parca nu ma mai saturam de ea! Ici-colo se vedeau pe pereti statui si picturi catolice, iar minaretul moscheei a fost transformat in clopotnita, dar intregul spatiu nu avea nimic de-a face cu crestinismul! Musulmanii au solicitat autoritatilor catolice sa li se permita sa se roage in catedrala-moschee, dar au fost intampinati cu un refuz.
Dupa vreo jumatate de ora care nici nu ne-am dat seama cand a trecut am iesit grabiti din catedrala ca sa ne indreptam spre Alcazar de los reyes, palatul reginei Isabella. Mi-a placut mult si ce am mai vazut dupa aceea, dar nimic ca Mezquita. Mezquita este o minune!