Manastirea cisterciana Carta, Sibiu

Manastirea cisterciana de la Carta, jud. Sibiu

Manastirea cisterciana de la Carta in judetul Sibiu nu mai este o manastire in adevaratul sens, ci doar ruinele uneia. Ordinul cistercian este un ordin monahal catolic fondat in jurul anului 1100 in  localitatea Cîteaux, din Franta, dupa care si-a luat si numele, Cistercium fiind denumirea in latina a localitatii. Acesti calugari erau cunoscuti pentru constructiile impresionante pe care le ridicau pe terenuri mlastinoase. Ei au venit pe teritoriul Romaniei si au fondat manastirea cisterciana de la Carta in jurul anului 1200. Abatia de la Carta a primit ca donatie din partea regelui Ungariei, printre altele, si bisericile fortificate de la Harman si de la Prejmer. Dupa invazii si restaurari abatia a fost desfiintata de Matei Corvin in 1474.

Cum se ajunge la manastirea cisterciana de la Carta?

Cel mai simplu este sa vizitezi Carta cand urci/cobori de pe Transfagarasan sau cand ai drum de la Sibiu la Brasov. Pe drumul de la Sibiu la Brasov, la 2 km dupa intrarea pe Transfagarasan de la Cartisoara, se face un drum la stanga spre Carta. Cand cobori de pe Transfagarasan pentru Carta trebuie sa o iei la dreapta 2 km, spre Brasov. Un panou turistic semnaleaza prezenta manastirii aici. Drumul care pleaca in stanga din cel national taie localitatea Carta pana aproape de capat si se desparte in doua. Pentru manastire am luat-o la dreapta si am lasat masina langa parc. Ruinele bisericii sunt chiar vis-à-vis iar asfaltul ajunge pana in poarta ei.

Ce a mai ramas la Carta?

Momentan la Carta se gasesc ruinele abatiei cisterciene si o parte a fostei biserici, restaurata si transformata in present in biserica evanghelica.

Tarif de vizitare al abatiei cisterciene de la Carta: 3 lei

In afara de vizitarea curtii interioare si a bisericii evanghelice se mai poate urca si in turnul cu clopot. Urcarea se face pe o scara in spirala, cu trepte foarte inalte si, desi nu este niciun mesaj de avertizare de pericol, ca la Viscri, eu am coborat destul de incordata de aici si aveam deja febra musculara cand am pus piciorul pe pamant. Nu credeam ca poti sa faci febra musculara in cateva secunde, dar durerea m-a tinut cateva zile dupa, ca sa-mi aminteasca de abatie.

Manastirea cisterciana de la Carta nu a fost singura de acest fel de pe teritoriul Romaniei. In satul Igris, jud Timis a mai existat o manastire cisterciana fondata in in jurul anului 1180 de sotia regelui Ungariei din acea vreme. Manastirea a fost complet distrusa si astazi se gasesc in Igris doar urme vagi ale existentei ei.

Manastirea de la Carta mai pastreaza insa si astazi cateva ziduri in picioare si turnul de la intrare. Am gasit pe net o reconstituire a cladirilor ce au apartinut manastirii.

Manastirea cisterciana din Carta, pe harta:


View Larger Map

Lasă un comentariu