fbpx
Locuri de vizitat langa Brasov

20 de Locuri de vizitat langa Brasov

Brasov este una dintre cele mai populare destinatii turistice din Romania. Combinatia de mostenire medievala, aer de munte si restaurante cu preparate delicioase il fac atat de atragator si atat de vizitat. Cei din Bucuresti vin si pentru o zi, desi drumul dureaza de fiecare data mai mult decat plimbarea prin oras.

Vrei sa descoperi cele mai cunoscute locuri din Brasov? Incearca noul nostru treasure hunt in Brasov – un tur ghidat cu telefonul pe care il poti face cand doresti. Foloseste codul milestone-brasov05 si vei avea o reducere de 5%.

Cand insa vii sa stai pentru mai multe zile, incepi sa cauti daca exista locuri de vizitat langa Brasov. In functie de cat esti dispus sa te deplasezi cu masina in fiecare zi si cam ce atractii te intereseaza, poti gasi variante diverse mai multe sau mai putine la numar.

Daca vrei sa petreci o vacanta mai lunga in zona, iti recomand sa dedici o zi explorarii orasului pentru ca ai ce vedea. De a doua zi poti porni prin imprejurimi. Exista cateva atractii aproape de Brasov cum sunt bisericile fortificate din Prejmer si Harman si statiunea Poiana Brasov pe care le poti vizita in zilele cand nu ai chef de stat in masina prea mult.

Obiective turistice in judetul Brasov si excursii de o zi

Statiunea Poiana Brasov

Una dintre cele mai vizitate statiuni langa Brasov este Poiana Brasov. Iarna este populara mai ales in randul pasionatilor de sporturi de iarna datorita partiilor de schi, dar odata ajuns aici te poti bucura si de sanius sau de plimbari cu sania trasa de cai.

Vara, Poiana ii atrage pe cei care vor sa se bucure de aerul curat de munte si de traseele montane din zona. Fiind foarte aproape de Brasov se poate face traseu chiar Brasov-Poiana.

Poiana Brasov are multe variante de cazare. Eu iti recomand dintre toate Hotel Escalade, un hotel de 4 stele cu piscina interioara – verifica tarife si disponibilitate.

Biserica fortificata Harman

atractii turistice in jurul brasovuluiLa Harman se ajunge destul de simplu, pornind din Brasov spre Buzau/Sfantu Gheorghe si facand stanga dupa cativa kilometri. Drumul duce chiar in fata bisericii fortificate care se vede in departare. Biserica fortificata din Harman este printre cele mai frumoase locuri de vizitat aproape de Brasov.

Biserica fortificata este atestat din sec 13 si constructia ei a fost inceputa de cavalerii teutoni. Dupa ce acestia au fost alungati, calugarii cistercieni de la Carta (o abatie langa Sibiu) au continuat-o. De aceea se observa elemente din diverse perioade in interior.

In afara de biserica, in stanga intrarii sunt 3 camere care se mai pot vizita, camere cu obiecte vechi ale sasilor si explicatii in germana. De asemenea, se mai poate urca si in zidul de aparare.

In Harman poti ramane peste noapte la Gästehaus Honigberg, o pensiune primitoare aflata chiar langa biserica fortificata – verifica tarife si disponibilitate.

Biserica fortificata Prejmer

obiective turistice brasov imprejurimi prejmer

Intorcandu-te in drumul principal si continuand spre Buzau vei trece prin Prejmer, o localitate in care se afla biserica fortificata Prejmer, un alt loc de vizitat in apropiere de Brasov.

Constructia bisericii a fost inceputa in 1218 tot de Ordinul Cavalerilor Teutoni, ca si cea din Harman, si a avut acelasi parcurs, trecand apoi sub patronajul abatiei cisterciene din Carta. La constructie au participat taranii si meseriasii sasi si abia in 1421 s-a inceput consolidarea fortificatiilor cetatii. Din 1999 cetatea Prejmer a intrat in patrimoniul UNESCO.

In interior se poate vizita biserica si urca in zidurile cetatii, chiar la ultimul etaj. In dreapta bisericii, la primul etaj al zidului de aparare, se afla scoala veche. Chiliile de aici erau mici si aveau o singura fereastra ce dadea spre interior.

Pensiunea Magnolia din Prejmer iti poate fi gazda daca vrei sa ramai in localitate – verifica tarife si disponibilitate.

Cand nu te deranjeaza sa te departezi putin, poti porni in mai multe directii: spre Bran-Moeciu, spre Sighisoara sau spre Valea Prahovei unde vei descoperi alte obiective turistice in judetul Brasov.

Pe directia Bran-Moeciu vei intalni:

Castelul Bran

Castelul Bran - obiective turistice judetul Brasov_01

Unul dintre cele mai cunoscute locuri de vizitat in jurul Brasovului este castelul Bran. Strainii in special il asociaza cu contele Dracula, faimosul vampir insetat de sange a carui legenda a fost inspirata de Vlad Tepes.

Castelul insa nu are nimic de-a face cu vampirii (desi tocmai aceasta faima ii atrage turistii), ci are mult de-a face cu familia regala a Romaniei. Branul era castelul de granita intre Tara Romaneasca si Transilvania.

Acesta a fost daruit reginei Maria de catre Consiliul din Brasov in semn de recunostinta pentru Marea Unire de la 1918. Regina Maria s-a ocupat de restaurarea lui si si-a lasat amprenta personala in decorul interior.

Dupa 1948 castelul a fost nationalizat si a revenit in posesia mostenitorilor de drept abia in 2009. Prin contractul de retrocedare a fost inapoiat doar castelul, nu si mobilele originale din el.

In interior se pot vizita azi camerele refacute, decorate in stilul secolului trecut. De cand este administrat privat, castelul poate da lectii oricarei alte atractii din Romania despre cum se face turism: de la bilete si rezervari online, la evenimente inedite, acesta se bucura de o multime de initiative care atrag turistii si il fac profitabil.

Cei care vor sa vada mobila originala din castel, pot vizita Muzeul Vama Bran aflat pe soseaua spre Moeciu, chiar la iesirea din Bran.

In Bran poti ramane la Transylvanian Inn, o pensiune cocheta foarte apreciata de cei care-i trec pragul – verifica tarife si disponibilitate.

Sau poti gasi variante de cazare cu semineu in camera aici.

Cetatea Rasnov

Cetati langa Brasov Rasnov_01

Daca te intrebi „ce vizitam in Brasov si imprejurimi”, trece si cetatea Rasnov pe lista. Cum vii dinspre Brasov spre Bran este imposibil sa nu zaresti pe deal o cetate bine conservata: cetatea Rasnov. Construita initial de cavalerii teutoni din lemn, ea a fost refacuta in piatra dupa ce acestia au fost alungati.

Inaintea Branului, cetatea Rasnov era prima fortificatie ce pazea trecerea intre Brasov si Campulung Muscel, capitala Tarii Romanesti pe atunci.

Citeste si: Vanatoare de comori pentru copii si adulti

Azi cetatea a fost renovata (pe alocuri mai bine, pe alocuri mai prost) si se poate vizita, accesul facandu-se din 2 parti: dinspre orasul Rasnov, cu liftul (detalii despre tarife gasesti aici) sau pe partea opusa a dealului unde se afla si o parcare maricica unde poti lasa masina. Din parcare se urca fie cu un trenulet, fie pe jos, intr-o plimbare de 20 de minute.

Inauntru arata ca un mic orasel medieval: stradute inguste pavate cu piatra, magazine si ateliere.

Daca iti cauti cazare in Rasnov, un loc bun unde te poti opri este Das Fort boutique, o locatie minunata ce combina excelent vechiul si modernul – verifica tarife si disponibilitate.

Dino Park

Dino park_01

Daca te intrebi ce sa vizitezi langa Brasov cu copiii, in urcare spre cetatea Rasnov vei gasi o varianta: Dino park. Cu dinozauri in marime naturala imprastiati prin padure si un loc de joaca la intrare, Dino park a fost amenajat parca pentru oaspetii mici.

Din pacate, in weekend este foarte aglomerat, asa ca trebuie ales cu grija momentul de intrare daca nu vrei sa stai la coada pentru un leagan.

Pestera Valea Cetatii

Si daca tot pornesti in excursie in partea aceasta, spre Rasnov, nu se poate sa nu vezi si o pestera langa Brasov: pestera Valea Cetatii. Este situata pe drumul dintre Poiana Brasov si Rasnov si se poate vizita zilnic.

Interesant la aceasta pestera este ca are o sala-catedrala a carei acustica o facea perfecta pentru concerte, aici organizandu-se concerte de muzica clasica pana acum ceva timp. Daca vrei sa il vezi pe urmatorul, poti urmari pagina lor oficiala aici.

Satele Pestera si Magura – locuri de relaxare Brasov

Sate langa Brasov Pestera si Magura_01

Fiind zona de munte, exista multe locuri frumoase langa Brasov. Printre ele se numara satele Pestera si Magura. In Pestera se ajunge pe un drum ingust, dar asfaltat din Moeciu. Drumul in sine iti poate da senzatii tari, dar nu atat de intense ca cele pe care le vei avea odata ajuns sus cand vei vedea piscurile Pietrei Craiului pe fundal.

In satul Pestera poti innopta la Nobilis Carpathian residence, un loc de unde poti admira muntii permanent – verifica tarife si disponibilitate.

In Magura se ajunge mai bine din Zarnesti si este o destinatie perfecta atunci cand vrei sa te rupi de lume.

Rezervatia de ursi de la Zarnesti

Si daca tot ajungi in Zarnesti afla ca poti face o oprire si aici, la Sanctuarul ursilor, o rezervatie creata pentru ursii bruni salvati din diverse locuri in care erau tinuti in conditii grele, in custi.

Aici ii poti vedea in libertate si poti chiar adopta unul. Sanctuarul se poate vizita doar in cadrul unui tur ghidat, la ora fixa si din motive de siguranta nu sunt acceptati copiii sub 5 ani. Detalii despre regulile de vizitare gasesti aici.

Dupa ce ai vizitat cam ce era de vizitat pe drumul de la Brasov spre Bran si mai departe, in alta zi poti porni spre Valea Prahovei. Aici poti petrece timp in statiunea Predeal sau in Canionul 7 scari.

Canionul 7 scari

cascade in apropiere de brasov

Unul dintre cele mai frumoase obiective de vizitat in judetul Brasov este canionul 7 scari. Este un loc potrivit pentru a petrece o zi linistita, dar activa.

Pentru a ajunge la canion se merge cu masina pana in Timisul de jos, se face la dreapta spre Dambu Morii, peste pod si, in capatul strazii, se abandoneaza masina langa celelalte masini de Bucuresti fugite si ele din aglomeratie.

De aici incepe traseul spre Canionul 7 Scari, marcat cu o dunga galbena pe fundal alb.
Dus-intors traseul dureaza cam 3 ore. In prima parte se merge prin padure destul de lejer, dupa care incepe urcusul, tot prin padure, nu foarte dificil, dar potrivit doar pentru bocanci.

Se plateste accesul in canion la cabana de la intrare si dupa inca vreo 5 minute de urcat prin padure vei vedea inceputul canionului.

Numele lui este dat de cele 7 scari care fac trecerea prin el accesibila. Cea mai lunga dintre ele este a treia scara care poate pune probleme celor care au rau de inaltime. Peisajul este insa mirific si merita sa-ti invingi frica pentru a te putea plimba printre cascade si pereti stancosi.

Unele familii venisera cu copii, dotati cu ham si casca, fiind destul de periculos pentru ei. Traseul 7 Scari a fost refacut in primavara 2015, deci este solid si sigur. La intoarcere se coboara prin padure, fie pe jos, fie pe sirul de tiroliene agatate in copaci.

Iar dupa ce ai epuizat si Valea Prahovei, te poti te poti indrepta spre Sighisoara. De-o parte si de alta a drumului vei intalni alte locuri de vizitat pe langa Brasov.

In apropiere de canionul 7 scari te poti caza la Vila 7 scari in Timisu de Jos – verifica tarife si disponibilitate.

Racos

obiective turistice jud brasov racos

In dreapta soselei ce merge de la Brasov la Sighisoara, la vreo 10 kilometri de aceasta, vei intalni Racos-ul, o localitate speciale in care poti sta si o zi intreaga.

Aici vei gasi un castel vechi, azi in ruina, un lac de smarald, denumit asa datorita culorii verzui, coloane de bazalt si cel mai nou Vulcan de la noi din tara. Azi, vulcanul de la Racos este stins si transformat in cariera de zgura. Mai multe despre atractiile turistice numeroase si deosebite de la Racos poti citi aici.

Si poti chiar sa te cazezi in zona la The dream house of Racos, o casa veche saseasca, daca vrei sa ramai mai mult in zona – verifica tarife si disponibilitate

Cetatea Rupea

obiective turistice pe langa brasov rupea

De la Brasov spre Sighisoara drumul curge lin, cu doar cateva elemente care sa atraga atentia: la Feldioara – o cetate refacuta, la Rotbav – o biserica veche a carei turla s-a prabusit in interior si la Rupea – cetatea impunatoare ce se inalta in varful dealului.

Pana acum cativa ani la Rupea erau doar niste ruine sus pe deal la care ajungeai printre maracini, dar in 2016 a fost complet refacuta, pastrand aceeasi structura din timpurile medievale: cetatea de sus, de mijloc si de jos.

Dealul pe care a fost ridicata initial cetatea in secolul 14 peste un castru roman nu pare foarte inalt, dar ofera o priveliste 360 de grade.

Poti lasa masina in parcarea special amenajata, iar dupa ce platesti biletul de intrare iti poti incepe plimbarea printre cotloanele cetatii, prin labirintul de poteci pietruite dintre zidurile exterioare.

Nu sunt multe de vazut inauntru, dar privelistea de sus este superba si merita un popas pentru a bucura ochiul cu peisaje transilvanene.

Biserica fortificata din Viscri

obiective turistice jud brasov viscri

Continuand spre Sighisoara, vei intalni un alt indicator care te indeamna sa o iei la stanga spre Viscri. Merita sa il asculti pentru ca aici vei gasi satul de care s-a indragostit printul Charles: Viscri.

Dupa intrarea in sat vei trai puternic senzatia ca tocmai ai calatorit in timp, cu 100 de ani in urma. Drumul din sat nu este asfaltat si nici nu a fost vreodata, ci doar pietruit.

Ulita larga este incadrata de case vechi si foarte viu colorate. Nu exista nicio urma de nou acolo, nicio casa modernizata care sa faca nota discordanta cu celelalte cum se intalneste des in alte sate, nicio viluta cu termopane sau cu vopsea decorativa.

La unele porti stau femei care croseteaza iar in jur este liniste ca in varf de munte! Timpul se scurge altfel aici, intr-un mod tihnit si placut.

In sat poti vizita una dintre bisericile fortificate din Transilvania aflate in patrimonial UNESCO. De la intrarea in sat biserica din Viscri se vede in dreapta. Pentru a ajunge la ea urmeaza ulita principala si la prima intersectie fa dreapta si apoi urca pe prima strada la dreapta.

Biserica evanghelica fortificata din Viscri a fost construita in secolul 13 si in prezent este cea mai veche biserica evanghelica din tara in care inca se mai tin slujbe. Vechimea ei se vede in special in zidurile groase dar uzate pe alocuri.

Urcand treptele prin padure, in spatele copacilor incepe usor-usor sa se zareasca zidurile de aparare albe ca laptele, ascunse pana atunci de crengi.

In interior poti intra in biserica si vizita apoi incaperile din zidul de aparare in care a fost amenajata o expozitie cu obiecte rurale vechi.

La Viscri conteaza mult sa il vizitezi in timpul saptamanii cand nu este aglomerat ca sa te bucuri de nemiscarea locului, de liniste si de senzatia ca timpul a stat in loc.

La Viscri 44 poti experimenta o noapte in stil traditional cu tot confortul necesar – verifica tarife si disponibilitate 

Catre Sibiu este ultima directie spre care te poti indrepta daca vrei sa vezi ce mai este de vizitat in judetul Brasov.

Aici vei ajunge in Fagaras, unde poti vedea cetatea, la Sambata de Sus, la manastire, iar la intoarcere te poti opri in Vad sa vezi Poiana de narcise si apoi in Sinca Veche, la Templul ursitelor, o manastire cu aer de magie.

Cetatea Fagaras

Locuri de vizitat in judetul Brasov - Cetatea Fagaras_01

Soseaua de la Brasov la Sibiu taie Fagaras-ul de la dreapta la stanga. Aproape de centru, pana in catedrala cu cupola aurita, drumul se desparte in doua si pe breteaua din dreapta se afla cetatea Fagaras, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice langa Brasov.

Din soseaua principala se zareste cu greu, fiind ascunsa de copaci, dar exista indicatoare care ghideaza pe toata lumea spre principalul obiectiv din oras.

Intrarea in cetate se afla pe latura estica, dar poti da un tur complet pentru a-i vedea zidurile bine pastrate. Cand esti gata sa intri, lasa masina in parcarea din fata si paseste in interior.

Cetatea Fagaras este un castel cu curte interioara, inconjurat de ziduri de aparare, iar constructia dateaza din secolul 14. Cu structura aceasta se obtin 2 curti interioare, una a castelului si una imprejurul lui, cu forma circulara.

Cetatea este inconjurata de un sant de aparare, umplut cu apa, iar intrarea este incadrata de salcii. Apa din sant reflecta cladirile din jur, iar peisajul este completat de cateva lebede care stau pe pajiste si se mai scalda.

Nu te-ai astepta sa gasesti o asemenea bijuterie medievala intr-un oras de provincie cu blocuri triste si chioscuri cu aer ieftin. Dar Fagarasul are grija de comoara lui, care are un aspect atat de ingrijit ca ti-e mai mare dragul sa o privesti!

In interiorul cetatii se afla Muzeul Fagaras, cu diverse expozitii.

Plecand mai departe spre Sibiu, dar fara sa parasesti judetul Brasov, vei ajunge la Sambata de Sus.

Manastirea de la Sambata de Sus

Cei care sunt interesati de manastiri langa Brasov pot merge pana la Sambata de Sus unde vor gasi o manastire de calugari ridicata de Constantin Brancoveanu. Al doilea ctitor al manastirii a fost regele Mihai I al carui portret este pictat in interior.

Linistea de aici este data si de locul in care a fost ridicata manastirea: in salbaticia padurilor de la poalele Fagarasului.

Inapoi spre Brasov, luand-o la dreapta spre Zarnesti, vei mai intalni pe drum Poiana narciselor de la Vad si apoi Templul ursitelor de la Sinca Noua.

Poti sta la pensiunea Royal Garden in Sambata de Sus daca vrei sa te bucuri de aerul tare de munte al statiunii. – verifica tarife si disponibilitate

Poiana narciselor de la Vad

atractii turistice judetul brasov

Dupa intrarea in Vad un indicator te anunta incotro se afla Poiana Narciselor si, dupa vreo 3 km de drum, vei ajunge intr-o parcare.

La intrarea in poiana cu narcise, care este de fapt o padure, un alt indicator te informeaza ca fiind zona protejata nu ai voie sa rupi nici macar un firisor de iarba din rezervatie. Din pacate acesta nu este mereu respectat, deci daca ajungi prin zona tine cont de el.

Uneori cei care viziteaza locul pleaca acasa cu buchete intregi de narcise. Alte zone protejate cu flori poti gasi in aceasta lista.

Templul Ursitelor

locatii turistice brasov

Manastira rupestra de la Sinca Veche este un alt loc frumos langa Brasov in care merita sa te opresti. Este de asemenea destul de aproape de oras fiind printre cele cateva obiective turistice la 50 km de Brasov. Recomand sa alegi o zi in care nu este sarbatoare pentru a evita aglomeratia.

Mai multe detalii despre aceasta manastire si de ce este invaluita in magie am scris aici.

Lista cu locuri de vizitat langa Brasov poate continua si cu alte atractii din afara judetului. Din fericire orasul este amplasat excelent pentru a fi baza pentru o vacanta mai lunga.

Iar daca vrei sa descoperi cele mai locurile celebre din Brasov si povestile lor secrete, incearca noul nostru treasure hunt in Brasov – un tur ghidat cu telefonul pe care il poti face cand doresti.

Daca vrei sa faci si cateva excursii de o zi in jurul Brasovului, poti merge mai departe. Dupa ce ai vizitat principalele obiective turistice din judetul Brasov, poti merge sa mai explorezi si:

Sighisoara

Frumoasa cetate medieval este o destinatie minunata pentru o excursie de o zi din Brasov. In mai putin de 2 ore ajungi la poalele cetatii cocotate pe deal si apoi ai toata ziua la dispozitie ca sa te plimbi pe strazile ei inguste. Daca ajungi aici, urca in Turnul cu ceas, treci pe la turnurile ei ramase inca in picioare si fa o vizita Bisericii din deal, trecand prin Scara acoperita.

Citeste si: Cazare la munte cu piscina si loc de joaca

Lacul Sfanta Ana

Tot in maxim 2 ore din Brasov poti ajunge la Lacul Sfanta Ana, singurul lac vulcanic din Romania. Acesta este potrivit in special pentru cei care cauta plimbari in natura. Brasov este cunoscut pentru natura lui bogata, dar vulcani ca la Sfanta Ana, nu are!

Odata ajuns la Sfanta Ana, dupa ce parchezi masina in parcarea special amenajata, urmeaza o plimbare prin padure de aproximativ un kilometru pana la lac. Aici te poti plimba cu barca sau poti face plaja pe malul lui. Atentie insa la ursi, pentru ca zona este plina.

Tinovul Mohos

Din parcarea de la lacul Sfanta Ana, poti merge catre celalalt crater format aici in urma eruptiilor vulcanice: Tinovul Mohos. Asemanator cu o mlastina din cauza umezelii, acesta este de fapt o turbarie. Apa din crater a fost acoperita cu cenusa vulcanica formand ceea ce se vede azi: o zona mlastinoasa cu ochiuri de apa. Tinovul se exploreaza numai cu ghid, turul fiind inclus in pretul biletului de parcare.


Ti-a fost util articolul? Atunci te rog sa imi lasi un comentariu mai jos.

Pentru mai multe sfaturi de calatorie poti urmari blogul pe Facebook si pe Pinterest!

Iar daca esti gata pentru urmatoarea vacanta, inscrie-te la newsletter pentru a primi si alte detalii interesante.

Bonus! 5% discount la tururile Another Milestone si un planificator de calatorii gratuit la inscriere.

2 comentarii la „20 de Locuri de vizitat langa Brasov”

Comentariile sunt închise.