Om scos din cenusa la Pompei |
Cum se ajunge in Pompei?
Din Napoli exista trenul direct Circomvesuviana, cu statie chiar in Pompei. Mai multe detalii se gasesc aici. Coborand din tren intr-o zi friguroasa de martie, dupa o incercare nereusita de a vizita Vezuviul, ne-am indreptat spre intrare in vechiul oras Pompei, peste drum de gara.
Ruinele de la Pompei |
Explorand Pompeii
Am incercat sa privim partea pozitiva a vizitei ratate pe Vezuviu: mai mult timp pentru Pompei. Vremea ne-a aratat insa ca partea pozitiva a fost de fapt ca am ratat urcarea pe Vezuviu. Abia am rezistat 4 ore in Pompei in vantul si frigul de atunci! Cred ca ne-ar fi adus niste blocuri de gheata de pe Vezuviu. Detalii despre tariful si programul de vizitare al orasului Pompei gasiti aici.
Ramasitele unui templu roman |
Pompei este un oras in adevaratul sens, cu cladiri, case, biserici si chiar un amfiteatru. Pentru a-l explora in intregime cred ca este necesar mai mult de o zi. Noi am petrecut aproximativ patru ore in el. Ne-am plimbat pe stradutele inguste, dar pavate, am intrat in casele mici si mari, construite dupa posibilitatile fiecaruia si am admirat Vezuviul alb, de la departare. Am intrat in ruinele unui templu, cu statuile lui Venus si lui Apollo extrem de bine conservate si in unele case, in care se putea vedeau inca picturi pe pereti.
Vezuviul vazut dintre ruine |
Bucatarie romana |
Cel mai mult m-au impresionat cadavrele mumificate de cenusa, expuse printre obiectele gasite in case. Aici in Pompei se pastreaza doar cateva obiecte si cadavre. Majoritatea sunt expuse in Napoli, la Muzeul de arheologie.
Femeie insarcinata gasita la Pompei |
Impietrit in cenusa Vezuviului |
Dupa o scurta oprire la cafeneaua din oras ne-am continuat drumul spre punctul final al vizitei aici: Amfiteatrul. Este de neconceput ca o asemenea constructie a fost acoperita in intregime!
In amfiteatrul din Pompei |
Amfiteatrul din Pompei, ingropat complet pana la descoperirea lui |
De la Amfiteatru am pornit repede spre iesire, in cautarea toaletelor. Din pacate toalete nu am gasit decat la intrari si in cafenea, destul de putine pentru multimea de turisti care trece pe aici zilnic. Pompei nu este singur oras descoperit in urma eruptiei Vezuviului de atunci, dar este cel mai mare. Hercolaneum am citit ca este mai bine conservat decat Pompei, dar este mai mic. Cred ca si el merita o vizita.
Despre Napoli am mai scris:
Mijloace de transport in Napoli si in regiunea Campania – Partea I
Mijloace de transport in Napoli si in regiunea Campania – Partea II
Unde se mananca bine in Napoli
Cazare si cumparaturi de suveniruri in Napoli
Obiective gratuite de vizitat in Napoli
Obiective turistice de vizitat in Napoli I (Catacombe di San Gennaro)
Obiective turistice de vizitat in Napoli II (Capela San Severo, Teatrul San Carlo si Complexul Santa Chiara)
Harta cu obiectivele turistice din Napoli
Langa Napoli – Palatul Caserta
Langa Napoli – Teapa la Vezuviu
Langa Napoli – Coasta amalfitana (Positano, Amalfi si Ravello)
Pentru un citybreak reusit la napoli incercati www.fliotravel.ro.