Langa Napoli – Pompei, orasul scos din lava

Pompei cred ca a fost unul dintre principalele motive pentru care am ales sa venim la Napoli. Stiam ca exista un oras vechi, dezgropat din lava, cu tot ce avea in el: cladiri, strazi, obiecte si oameni. Este ceva ce merita vazut! Pompei a fost acoperit in urma eruptiei Vezuviului din 79. Romanii care locuiau aici au fost luati prin surprindere si au murit imediat din cauza temperaturii extreme. Ulterior, cenusa s-a strans in straturi deasupra orasului acoperindu-l in intregime. Orasul a fost descoperit prin secolul 18 si dezgropat incetul cu incetul pana la starea de astazi.
Om scos din cenusa la Pompei
Om scos din cenusa la Pompei

 Cum se ajunge in Pompei?

Din Napoli exista trenul direct Circomvesuviana, cu statie chiar in Pompei. Mai multe detalii se gasesc aici. Coborand din tren intr-o zi friguroasa de martie, dupa o incercare nereusita de a vizita Vezuviul, ne-am indreptat spre intrare in vechiul oras Pompei, peste drum de gara.

Ruinele de la Pompei
Ruinele de la Pompei

Explorand Pompeii

Am incercat sa privim partea pozitiva a vizitei ratate pe Vezuviu: mai mult timp pentru Pompei. Vremea ne-a aratat insa ca partea pozitiva a fost de fapt ca am ratat urcarea pe Vezuviu. Abia am rezistat 4 ore in Pompei in vantul si frigul de atunci! Cred ca ne-ar fi adus niste blocuri de gheata de pe Vezuviu. Detalii despre tariful si programul de vizitare al orasului Pompei gasiti aici.

Ramasitele unui templu roman din Pompei
Ramasitele unui templu roman

Pompei este un oras in adevaratul sens, cu cladiri, case, biserici si chiar un amfiteatru. Pentru a-l explora in intregime cred ca este necesar mai mult de o zi. Noi am petrecut aproximativ patru ore in el. Ne-am plimbat pe stradutele inguste, dar pavate, am intrat in casele mici si mari, construite dupa posibilitatile fiecaruia si am admirat Vezuviul alb, de la departare. Am intrat in ruinele unui templu, cu statuile lui Venus si lui Apollo extrem de bine conservate si in unele case, in care se putea vedeau inca picturi pe pereti.

Vezuviul vazut din Pompei
Vezuviul vazut dintre ruine
Bucatarie romana in Pompei
Bucatarie romana

Cel mai mult m-au impresionat cadavrele mumificate de cenusa, expuse printre obiectele gasite in case. Aici in Pompei se pastreaza doar cateva obiecte si cadavre. Majoritatea sunt expuse in Napoli, la Muzeul de arheologie.

Femeie insarcinata gasita la Pompei
Femeie insarcinata gasita la Pompei
Impietrit in cenusa Vezuviului
Impietrit in cenusa Vezuviului

Dupa o scurta oprire la cafeneaua din oras ne-am continuat drumul spre punctul final al vizitei aici: Amfiteatrul. Este de neconceput ca o asemenea constructie a fost acoperita in intregime!

In amfiteatrul din Pompei
In amfiteatrul din Pompei
Amfiteatrul din Pompei, ingropat complet pana la descoperirea lui
Amfiteatrul din Pompei, ingropat complet pana la descoperirea lui

De la Amfiteatru am pornit repede spre iesire, in cautarea toaletelor. Din pacate toalete nu am gasit decat la intrari si in cafenea, destul de putine pentru multimea de turisti care trece pe aici zilnic. Pompei nu este singur oras descoperit in urma eruptiei Vezuviului de atunci, dar este cel mai mare. Hercolaneum am citit ca este mai bine conservat decat Pompei, dar este mai mic. Cred ca si el merita o vizita.

Despre Napoli am mai scris:

Ti-ar mai placea