fbpx

Vizita la Vatican (bilete si locuri de vazut)

Orice vacanta la Roma include neaparat si o vizita la Vatican. Vaticanul, cel mai mic stat din lume, are propria banca, propria posta si propria politie. De vazut in acest stat de marimea unui cartier din Bucuresti este Catedrala San Pietro (Sfantul Petru) si Muzeul Vaticanului.

Daca ajungi la Roma, trebuie neaparat sa iti rezervi o zi pentru Vatican. Aici poti vedea:

Catedrala San Pietro (Sfantul Petru)

Printre cele mai cunoscute locuri de vizitat la Vatican se numara catedrala San Pietro, cu intrare gratuita, dar permisa doar dupa trece prin niste porti de verificare. Catedrala este impresionanta si odata intrat in ea iti vine greu sa crezi ca a fost facuta de mana omului. In mijlocul ei se afla mormantul Sfantului Petru, pe care Iisus a spus ca se va construi biserica Lui. Catedrala este una dintre cele mai impresionante atractii din Roma. Vacanta la Roma

Cupola Catedralei San Pietro

Dupa vizitarea catedralei se poate urca in cupola acesteia. Din aprilie pana in septembrie urcarea este permisa intre orele 8:00 – 18:00, iar din octombrie pana in martie intre orele 8:00 – 16:45. Mai multe informatii puteti gasi pe siteul Basilicii Sfantul Petru.

Din pacate liftul nu te duce pana in varful cupolei, ci doar pana la baza ei. De acolo urmeaza o urcare pe scari, indiferent de biletul achitat, urcare nerecomandata celor claustrofobi. Scarile serpuiesc in jurul cupolei, formand un culoar ingust, cu peretii inclinati, cu geamuri doar din loc in loc. Lucrurile nu ar fi atat de dure daca urcarea s-ar face pe rand, dar avand in vedere numarul turistilor acest lucru este imposibil.

Imaginati-va atunci un sir de oameni care urca prin acest culoar ingust, unii dintre ei oprindu-se in dreptul geamurilor pentru a face poze si blocandu-i pe cei din spate. Din pacate, eu nu am reusit sa ajung in varf pentru ca m-am panicat cand m-am vazut blocata intre doi pereti inclinati, prea apropiati de mine, o persoana in fata care nu mai inainta, alta in spate care ma indemna sa avansez si niciun geam prin preajma! Urcarea merita pentru privelistea pietii San Pietro, una dintre cele mai frumoase piete din Roma.

Mormintele papilor din Vatican

Mormintele papilor se pot vizita din aprilie pana in septembrie intre 7:00 si 18:00 si din octombrie pana in martie intre 7:00 si 17:00. Este un loc impresionant mai ales prin linistea care se mentine acolo in ciuda numeroaselor grupuri de turisti care le viziteaza constant. Pozele nu sunt permise aici.

Necropola Vaticanului

Sub Vatican se intinde un „oras al mortilor”, Necropola, care se poate vizita cu o rezervare facuta din timp. In urma excavarilor s-a descoperit aici mormantul Sfantului Petru. Toti vizitatorii Necropolei trebuie sa aibe peste 15 ani si sa nu sufere de afectiuni grave, nici de claustrofobie. Pentru vizitare este necesara o rezervare in care sa se precizeze numarul si numele doritorilor, limba in care se va tine turul si ziua aleasa pentru tur.

Muzeul Vaticanului

Iesind din Catedrala San Pietro si urmand in stanga zidul Vaticanului se ajunge la intrarea in Muzeu. Aici se pot vedea picturi, sculpturi, obiecte bisericesti si, in finalul turului, Capela Sixtina. Capela Sixtina este locul in care cardinalii aleg un nou papa.

Asteptam cu nerabdare finalul turului pentru a vedea celebra pictura a lui Michelangelo, „Crearea lui Adam”. Pictura se afla pe tavan si este foarte mica in comparatie cu ce ma asteptam eu sa gasesc. Mi-a luat cateva minute pana am localizat-o, pentru ca toti peretii si tavanul sunt incarcati cu picturi. Nici aici nu ne-am permis sa facem poze.

Bilete online la Vatican

De obicei coada pentru a vizita cel mai mic stat din lume este lunga. Daca nu vrei sa pierzi prea mult timp in ea, este bine sa iti cumperi bilete online la Vatican, dinainte chiar sa ajungi la Roma.

Daca vrei sa sari doar coada de intrare la muzeu poti cumpara bilete online direct de pe siteul muzeului. Daca vrei sa economisesti mai mult timp si sa nu astepti nici la intrarea in catedrala, nici la muzeu, doar un tur ghidat* iti poate oferi aceste facilitati. Alte variante de tururi ghidate in Vatican pentru a evita statul la coada gasesti aici:

 


Exista o multime de mijloace de transport care ajung aici, asa ca oricat de putin timp am avut in Roma, intotdeauna mi-am lasat loc si pentru o vizita la Vatican. Nu am vazut de fiecare data muzeul si inca mai am necropola pe lista, dar Catedrala San Pietro ne-a revazut chiar si in scurtele vizite de o zi.

Un comentariu la „Vizita la Vatican (bilete si locuri de vazut)”

Comentariile sunt închise.