fbpx
Groapa Ruginoasa, Apuseni

Groapa Ruginoasa, jud. Bihor

Groapa Ruginoasa din Muntii Apuseni mi s-a parut cea mai impresionanta dintre cele 3 rape pe care le-am vazut (Rapa Rosie din Sebes si Rapa Neagra din Mehadia). Poate ca m-a impresionat pentru ca am vazut-o de sus, nu de la poalele muntelui, asa ca imi era putin frica sa ma uit in ea.

Cum se ajunge la Groapa Ruginoasa din Apuseni?

Din pacate va trebui sa va dezamagesc: nu am gasit nicio varianta de a o vedea stand in masina. Pe drumul de la Arieseni la Stei, imediat dupa Vartop, un indicator pe sosea, destul de mic, arata locul de unde incepe traseul spre Ruginoasa. In acel loc exista o curba destul de stransa si drumul trece peste valea unui parau, uneori secat.

Noi am lasat masina pe marginea soselei si am pornit traseul prin padure, care este marcat. La inceput este specificat ca acesta dureaza 25 de minute, dar fiind destul de grea panta pe alocuri si noi neavand antrenament deloc l-am facut in 40 de minute. Accesul catre Groapa Ruginoasa nu este dificil dar presupune urcare. Dupa ce se termina urcarea urmeaza o poienita destul de larga si la capatul ei se deschide Groapa.

 Ce este la Groapa Ruginoasa din Muntii Apuseni?

Groapa Ruginoasa este o vale ai carui versanti au fost dezgoliti din cauza suvoaielor de apa, creand peisajul minunat care se vede azi. Nu stiam la ce sa ma astept cand m-am apropiat de marginea ei, dar privelistea m-a lasat fara cuvinte. La picioarele mele se deschidea o rapa adanca si insangerata. Mi-a fost putin frica sa ma apropii de marginea ei, dar pentru poze am decis sa-mi ignor sentimentul. In rapa se vede intr-adevar un drum forestier dar nu stiu de unde porneste el. Nu cred ca am stat mai mult de 30 de minute pe marginea ei, timp in care am pozat-o din toate unghiurile posibile. Nu eram singuri pe acolo, semn ca oamenii stiu de ea.

Este o zona foarte frumoasa si este pacat sa nu fie vizitata de turistii care-si petrec vacanta in Apuseni.

Groapa Ruginoasa, Muntii Apuseni pe harta:

View Gropi in a larger map

Lasă un comentariu