fbpx
Gradina Zmeilor Salaj

Gradina Zmeilor, jud. Salaj

Prima vizita in judetul Salaj a fost cu succes. Citisem despre un loc magic si putin vizitat acolo, asa ca in turul Romaniei am zis sa ajungem si aici – in Gradina Zmeilor.
In Galgaul Almasului, chiar din drumul principal venit de la Tihau, se face un indicator care arata in dreapta spre Gradina Zmeilor. Daca n-ai stii ce te asteapta aici parca nici nu te-ai abate spre un taram cu nume asa amenintator. Oare cine or fi acesti zmei? Or fi ei bucurosi de oaspeti in gradina lor?
Poate fiindca si-au pus mai multi aceste intrebari, poate fiindca era marti, in parcarea amenajata am constatat ca noi am lasat singura masina, pornind apoi pe jos spre zmei.

Plimbare prin Gradina Zmeilor

Gradina Zmeilor este de fapt o arie naturala protejata cu stanci de diverse forme ciudate (turn, ciuperca) si nume si mai ciudate pentru niste stanci (Eva, Degetelul, Zmeul, Soldatii etc). Zona este foarte frumoasa si deosebita, dar din nefericire pentru ea noi mai vizitasem ceva asemanator in Cehia, cu o vara inainte, Pietrele din Tisa. Desi inalte si spectaculoase, nu au reusit sa ne impresioneze ca cele din Cehia.
Ne-am plimbat in voie printre stancile ce formeaza Gradina Zmeilor si am urcat si la foisorul de pe deal pentru a le vedea de sus. Satul se vedea si el in zare, printre dealuri, o priveliste specifica Transilvaniei. Nu exista taxa pentru vizitarea acestui loc, dar nici asa nu am vazut multi interesati.
Poate ca locul nu este cunoscut, poate ca misterul din jurul numelui sau ii sperie pe unii sau poate ca este mai greu accesibil, drumul care duce aici nelegand orase importante. Dar asta nu prea mai conteaza cand vrei sa vezi ceva rar intalnit, iar o alta Gradina Zmeilor eu nu stiu sa mai existe in Romania!