fbpx
Ghid turistic Napoli Italia

Ghid turistic Napoli Italia

Cand am avut de ales intre un citybreak la Napoli si unul in Torino, alegerea nu a fost usoare, dar o simpla cautare m-a convins ca Napoli Italia poate fi surprinzator. Asa ca dupa vacanta acolo a iesit acest ghid turistic Napoli pentru a-i ajuta pe cei care ajung in zona sa nu rateze ceva important. Odata ce ai cumparate biletele de avion spre Napoli, poti incepe sa intri in atmosfera orasului cu o melodie: Franco Califano „A Napoli”. Ce frumos povesteste el acolo cum se afla la Venetia si se gandeste la Napoli! Parca mai mult iti trezeste curiozitatea!

Vremea in Napoli

Daca te intrebi care este cea mai buna perioada de vizitat Napoli, probabil raspunsul este ca peste tot: depinde. Inceputul primaverii (martie-aprilie) sau sfarsitul toamnei (octombrie-noiembrie) sunt perioade excelente pentru plimbari lungi si vacante intense. Turistii nu sunt atat de numerosi atunci, deci si preturile mai scazute, iar temperatura este foarte placuta. In timpul verii caldura este sufocanta, dar daca vrei sa profiti si de plajele din zona alt moment mai bun in an nu vei gasi. In mai si septembrie toti se plang de numarul ridicat al turistilor.

Daca esti in plina planificare a vacantei la Napoli, iti recomand sa citesti detaliile despre transport si obiective turistice:

Cazare in Napoli

In Napoli cazare este din belsug! Noi am rezervat un hotel de 3 stele aproape de castelul Nuovo. Micul-dejun, specific italian, a fost alcatuit doar din chestii dulci: cornuri, dulceata, paine prajita, cafea si suc. Ne-a fost insa suficient pentru zilele cat am poposit acolo. Locatia a fost excelenta: la multe dintre obiectivele vizitate am ajuns pe jos, autobuzul care ajungea la gara si cel care mergea la aeroport avea statia la cateva minute de hotel si, in plus, zona parea linistita.
Napoli nu este un oras primitor, asa ca atunci cand am cautat cazare eram ingrozita sa nu nimeresc in cine stie ce cartier rau famat dintr-un oras deja rau famat. Hotelul este bine sa fie langa o statie de autobuze pentru mai multe variante de transport, dintre care macar una sa ajunga direct la gara. Da, in apropierea garii ar fi o varianta, dar daca nimeresti seara pe acolo s-ar putea sa-ti reconsideri alegerea.

La cumparaturi de suveniruri in Napoli


In vacante nu imi place sa pierd timpul la cumparaturi. Cu suvenirurile este insa alta poveste: ele marcheaza specificul zonei (chiar daca pe 95% din ele scrie made in China) si in plus magazinele mici ticsite de obiecte, in care trebuie sa cauti atent pentru a gasi cele mai potrivite cadouri, imi trezesc senzatia de vacanta.
O strada ticsita de magazine de suveniruri in Napoli este Via San Biagio dei Librai, de la Santa Chiara pana aproape de gara. In prima parte a ei, aproape de Santa Chiara, magazinele vand tot felul de figurine care ilustreaza scene de Craciun (se pare ca tot anul). Dupa aceea este plin de buticuri cu magneti, tricouri si vederi cu Napoli.
In Amalfi, pe strada principala, este un alt rai al cumparaturilor de cadouri, diferite insa de cele din Napoli, cu mici exceptii: solnite cu Amalfi, sapunuri si bomboane in forma de lamaie (simbolul zonei) si multe obiecte ceramice pictate in culori vii. Este un paradis pentru ochii de turist! Sunt mai scumpe ca in Napoli, dar nu te poti abtine sa nu cumperi!

Restaurante in Napoli si in imprejurimi


Napoli este un oras care agreseaza simturile in ambele sensuri: le poate aduce pe culmile placerii sau le poate ingretosa pentru ore intregi. Iar gusturile din restaurantele orasului iti fac papilele sa danseze. Aici s-a inventat pizza si daca vrei sa incerci o pizza dupa reteta originala aici este locul potrivit.

  • Cafenele in Napoli


    Pentru bautorii de cafea, Napoli este un rai. Ceilalti sunt in pericol sa devina si ei dependenti dupa cateva zile aici. La Napoli am baut cafea zilnic si as fi baut si de mai multe ori pe zi daca stiam ca-mi rezista organismul. Ca in niciun alt oras, mergeam pe strada si mirosul cafelei ne atragea ca un magnet de la cativa metri de intrare. Incepeam sa salivam de la miros pana sa identificam locul de unde provine. Si au aici toate nebuniile de cafele: de la cappuccino si latte macchiato pana la cafea Kinder, Rafaello sau Lion. Nu pot descrie in cuvinte ce nebunie de arome sunt inglobate intr-o singura cana. Am incercat o cafea Kinder cu ciocolata neagra si alba pe marginea paharului si niste bulinute crocante care separau cafeaua in doua. Iar ca pret sunt foarte accesibile! Si ca deliciul sa fie complet in toate cafenelele au prajituri si cornuri de toate felurile, care mai de care mai apetisante.

  • Un loc in care se mananca bine la Napoli: Pizzeria Starita


    Adresa: Via Materdei, 27-28, 80136 Naples, Italy
    Este o pizzerie din 1912 localizata pe niste stradute intortocheate din Napoli. Am cautat-o vreo 30 de minute prin ploaie, cu foamea in gat, dar supliciul ne-a fost rasplatit prin (si asta scriu cu litere mari) CEA MAI BUNA PIZZA pe care am mancat-o vreodata! Avea blat subtire, dublu, umplut cu branza ricotta si un topping de sunca, mozarella din belsug si alte ingrediente pe care nu le mai stiu. Oricum, rezultatul a fost de locul I in topul pizzelor. Nu stiu daca am gasit localul intr-o lista cu restaurante unde se mananca bine in Napoli sau am citit pe vreun blog despre ea, dar a fost o adevarata descoperire!

  • Eat, pray, love in Napoli: Pizzeria Da Michele


    Adresa: Via Cesare Sersale, 1-3,80139 Naples, Italy
    Nici nu vazusem filmul, nici nu citisem cartea „Eat, pray, love”. Am luat lucrurile un pic invers: intai am aflat ca aici s-a filmat „Eat, pray, love” si abia dupa ce m-am intors din Napoli am vazut si filmul ca sa-mi aminteasca de vacanta. Da Michele este o pizzerie mai veche, din 1870, si vazuta de afara arata ca o bomba in care, daca s-ar afla in Bucuresti, nici nu m-as gandi sa intru: faianta mica, alba pe pereti, probabil neschimbata de zeci de ani, cateva mese, tot cu faianta pe ele si cuptorul in spatele salii. Este probabil inclusa in orice ghid turistic Napoli, dupa succesul filmului si al cartii. Am intrat timizi, dupa ce ne-am asigurat de 3 ori ca nimerisem bine, fapt confirmat si de pozele cu Julia Roberts de pe pereti. Dupa infatisarea localului, a doua surpriza: meniul afisat pe perete, meniu care continea doar 2 feluri de pizza: cu mozarella sau cu mozarella si usturoi (intre 3 si 4 euro ambele variante). Am ales-o toti pe cea cu mozarella si la venirea chelnerului ne-am aruncat asupra ei. De la prima imbucatura am inteles de ce a fost ales acest local pentru pizza lui: blatul era foarte subtire, dar suculent de la rosii, iar mozarella fierbinte se intindea si adauga exact gustul de care era nevoie pe langa blat. O multitudine de arome din doar doua ingrediente!

  • Restaurantul Lo Smeraldino din Amalfi


    Adresa: Piazzale dei Protontini, 84011 Amalfi Salerno, Italia
    Pe Coasta amalfitana habar n-aveam de restaurante asa ca am facut cel mai bun lucru pe care il poti face in astfel de situatii: am cerut recomandari localnicilor. Am gasit o doamna draguta prin incalcirea de ulite din Amalfi si ea ne-a zis de restaurantul Lo Smeraldino. Am platit 80 euro pe un pranz pentru 4 persoane. Comparativ cu cina de la Da Michelle cand am dat mai putin de 20 euro pe 4 pizza acesta ni s-a parut extrem de scump. Aici ne-am bucurat de paste delicioase cu fructe de mare, calamari prajiti, pizza, bere si limoncello (un rachiu tare specific zonei, facut din lamaie pe care e musai sa-l gusti daca ajungi aici), toate servite pe malul marii cu vedere spre orasul Amalfi intins pe coasta muntelui.Mancarea a fost excelenta aici, iar privelistea a facut ca intreaga experienta sa ne ramana in minte.

Acesta este marele avantaj al zonei: mancarea foarte buna (chiar cea mai gustoasa din tot ce am mancat in Italia pana acum), foarte simpla si destul de ieftina comparativ cu restul tarii. Chiar stiu sa manace bine napoletanii!

Citybreak la Napoli in 4 zile – traseu

Am avut 4 zile intregi la dispozitie ajungand dimineata devreme acolo si plecand in a cincea zi, dar nu ne-au fost de ajuns sa vedem tot ce este interesant in zona. Pentru a bifa toate atractiile turistice importante din regiunea Campania si a te bucura de Napoli din plin ai nevoie cam de o saptamana.

Am ales sa stam in Napoli fiind cel mai bine conectat cu tot ce are imprejur. Traseul nostru de 4 zile a aratat astfel:

Ziua 1: Am facut o plimbare prin Napoli pe la principalele obiective turistice. Aici poti citi pe larg ce este de vazut in Napoli, ce am reusit sa vedem intr-o zi si ce mai poti include daca ai mai mult timp in oras. Am incercat sa facem un mix din toate, dar vremea ploioasa nu ne-a ajutat si imi pare rau ca am ales sa nu mergem la unele atractii. Probabil doua zile pentru a descoperi Napoli mai bine (dar totusi in ritm alert) sunt de ajuns.

Citeste si Obiective turistice in Napoli

Ziua 2: Palatul regal din Caserta ne-a umplut cam 3 sferturi de zi ajungand inapoi in oras dupa-amiaza. Aici am povestit ce este de vazut la palat, iar aici gasesti detalii despre cum se ajunge usor din Napoli in Caserta. Palatul a fost o alegere inspirata si in timpul petrecut acolo am putut vizita atat incaperile, cat si minunatele lui gradini. Ce imi pare rau este ca nu am stiut, dar nici nu am fi avut cand, sa vizitam Casertavecchia, un orasel medieval la doar 4 km de castel, o frumusete de piatra la poalele muntilor.

Citeste si Palatul regal din Caserta

Ziua 3: A fost dedicata Vezuviului si vizitarii orasului Pompei. Am ales Pompei fiind mai mare in detrimentul lui Ercolano, mai mic, dar mai bine conservat. Pe Vezuviu nu am reusit sa urcam asa cum aveam in plan, iar prin Pompei ne-am plimbat cam jumatate de zi si tot am plecat cu senzatia ca mai aveam de vazut.

Citeste si Aventura noastra pe Vezuviu
Pompei, orasul scos din lava

Ziua 4: Ultima zi am mers pe Coasta Amalfitana. O zi clar este insuficienta pentru a vedea toate coasta si noi am petrecut-o mai mult pe drum (care si el merita din plin), cu o oprire de cateva ore in Amalfi. Cred ca ne-ar fi trebuit minim 3 zile pentru a vedea macar Positano si Ravello in plus!

    Citeste si Obiective turistice pe Coasta amalfitana

Excursia la Napoli a fost surprinzatoare si cumva nu ne-am asteptat sa fie asa. Citind diverse ghiduri turistice despre Napoli eram oarecum constienti de bogatia zonei, dar ajunsi acolo am descoperit in fiecare zi locuri noi si mult mai spectaculoase decat credeam. Din tot ce nu am reusit sa bifam prima data, mai facem o vacanta de o saptamana linistiti!

Citeste aici toate articolele despre vacanta in Napoli:

2 comentarii la „Ghid turistic Napoli Italia”

  1. Intr-adevar nu il suspectez ca ar intra in vreun top al curateniei, dar din ce am observat niciun oras din Italia nu exceleaza la acest capitol. Daca poti trece cu vederea mizeria de pe strazi si zonele dubioase, isi arata si Napoli farmecul lui. Oricum, nu te lasa indiferent: fie il urasti, fie il iubesti.

Comentariile sunt închise.