fbpx
Excursii de o zi langa Bucuresti

18 Excursii de o zi din Bucuresti

Se intampla uneori ca o parte din weekend sa fie ocupata, dar in partea libera sa simti nevoia unei excursii de o zi din Bucuresti.

Fie ca am avut la dispozitie cateva ore sau o duminica intreaga, am cautat sa umplu timpul disponibil cu o vizita la atractiile turistice de langa Bucuresti.

Din fericire exista destul de multe locuri de vizitat langa Bucuresti, stiute si mai putin stiute, mai aproape sau mai departe, dar suficiente cat sa-ti ocupe multe weekenduri.

Deci, cand ai timp liber la dispozitie si chef de duca iata o lista cu idei de excursii de o zi din Bucuresti si destinatii de weekend in preajma capitalei.

Locuri de vizitat langa Bucuresti:

Potrivite mai ales cand ai doar cateva ore disponibile, excursiile in jurul Bucurestiului te deconecteaza de la larma orasului si iti dau sentimentul de vacanta, chiar daca pentru scurt timp. Ca si destinatii de vizitat langa capitala ar fi:

Palatul Mogosoaia, Domeniul Stirbey si Manastirea Snagov – locuri frumoase langa Bucuresti

Grupate in nordul capitalei, aceste 3 locuri se pot vizita separat sau impreuna.

Domeniul Mogosoaia include palatul cu acelasi nume si parcul dimprejur. Daca vrei sa stai in natura fara a merge mult cu masina, pajistea de la Mogosoaia este excelenta pentru un picnic. O plimbare la Mogosoaia se poate incadra la capitolul mini excursii langa Bucuresti.   

Domeniul Stirbey se viziteaza doar cu bilet, banii de bilet fiind folositi apoi pentru a achita consumatia de la restaurant. Daca intri aici, fa o plimbare prin tot parcul, pe la capela si pe la turnul de apa. Citeste aici ce poti vizita pe domeniu.

Manastirea Snagov este deosebita de celelalte manastiri din jurul Bucurestiului, fiind ridicata pe o insula. Se spune ca aici ar fi inmormantat Vlad Tepes (iar in interior chiar este marcat mormantul lui). Acest zvon inca nedovedit ii atrage faima in randul turistilor straini veniti sa-l caute pe Dracula.

Manastirea Comana si Delta Neajlovului – locuri de vizitat langa Bucuresti cu copiii

Un alt loc de vazut langa Bucuresti, de data aceasta la sud, este padurea Comana. Este unul dintre cele mai potrivite locuri de vizitat langa Bucuresti cu copiii fiind foarte aproape si punand la dispozitie o multime de activitati.

O excursie la Comana incepe cu o oprire la manastirea ctitorita de Vlad Tepes chiar pe malul Neajlovului, manastirea Comana.

De aici exista un drum ce merge in padurea Comana si in delta Neajlovului. Poti sa te opresti la parcul de aventura Comana sau sa pornesti la pas prin padure, spre Fantana cu nuc. Detalii despre aceste locuri gasesti aici.

Daca te opresti in parc, plimba-te pe alei pana ajungi in inima deltei, inchiriaza o barca pentru a explora delta fara a-i deranja locuitorii sau urca-te in vaporas daca ofera plimbari. In weekend locatia este destul de aglomerata, dar in timpul saptamanii este o placere sa petreci timpul aici.

Excursii aproape de Bucuresti: Parcul dendrologic Chitila

Un loc foarte ingrijit aproape de Bucuresti este parcul dendrologic Chitila. L-am vazut mentionat de multe ori pe net si ma mir ca nu este mai aglomerat. Dupa o plimbare prin parc, poti continua pe poteca de langa lac, ce se afunda prin padure. Toamna, culorile frunzelor de aici iti arata ca nu trebuie sa pleci departe ca sa te bucuri de natura.

Potecile din padure sunt excelente pentru cei care cauta trasee de bicicleta langa Bucuresti.

Excursii la manastirile de langa Bucuresti

In jurul Bucurestiului exista cateva manastiri pe care le poti vizita. Manastirile Cernica si Pasarea au avantajul padurii dimprejur. Dupa ce intri la ele, te poti odihni la umbra copacilor desi.

La sud, pana sa ajungi la manastirea Comana, mai intalnesti pe drum manastirea Delta Neajlovului. Primavara arata superb pe malul raului, iesind din lanul de rapita galbena plantat in fata ei.

La dreapta din drumul de Alexandria, se afla biserica Sfantul Nicolae din Draganescu, cunoscuta pentru picturile sale realizate de Arsenie Boca. Cea mai cunoscuta dintre ele este cea cu omul modern vorbind la telefon.

La nord de Bucuresti, se afla manastirea Snagov despre care am povestit mai sus si, langa ea, manastirea Caldarusani, o biserica inconjurata de ziduri groase ce seamana cu o cetate.

Citeste si: Tur de Bucuresti – Obiective turistice si locuri de vizitat in capitala Romaniei

Excursii de o zi la munte

Cand ai totusi mai mult timp la dispozitie si vrei sa te bucuri de racoare si de frumoasele peisaje ale muntelui, exista cateva locuri la munte aproape de Bucuresti in care poti ajunge si pana seara sa fii inapoi acasa.

Sinaia

Printre cele mai populare excursii de o zi cu trenul din Bucuresti este o escapada la Sinaia. Te urci dimineata in tren in Gara de Nord si odata ajuns in Sinaia, fie te plimbi prin statiune si vizitezi atractiile cunoscute, fie urci pe munte.

Printre atractiile din Sinaia la care merita sa te opresti se numara castelul Peles, Pelisor, cazinoul din Sinaia si casa lui George Enescu.

Descopera Sinaia parcurgand traseul tematic Treasure hunt in Sinaia regala, ghidat de telefonul mobil. Rezolva indiciile si afla povestile misterioase din statiune.

Daca vrei sa urci pe munte ai mai multe optiuni: telegondola, telecabina sau varianta sanatoasa, traseu pana la cota 1400 prin padure. De la cota 1400 poti merge mai sus la cota 2000.

Transbucegi

Daca vrei sa te bucuri de privelisti incredibile din masina, te poti aventura pe Transbucegi, soseaua montana ce urca din drumul Sinaia-Targoviste pana la cabana Piatra Arsa. Drumul nu este pentru oricine, fiind plin de curbe abrupte, destul de ingust si uneori aglomerat, deci mare atentie la condus! Peisajele de sus merita insa efortul!

Odata ajuns la Piatra Arsa poti lasa masina (uneori este nevoie sa platesti accesul in Parcul Bucegi) si porni pe unul dintre traseele marcate din Bucegi: spre cabana Caraiman sau spre Babele. Cei rezistenti pot merge mai departe spre Varful Omu sau spre Cruce.

Citeste si: 13 Cabane la munte pentru 2 persoane

Pana la Babele si pana la cabana Caraiman traseul este destul de usor si merge pe platou. Acestea sunt 2 trasee de munte ce pot fi parcurse si cu copiii fara nicio problema.

O alta optiune pe Transbucegi este sa cobori spre lacul Bolboci si mai departe spre pestera Ialomitei. In weekendurile de vara este insa extrem de aglomerat. Transbucegi este o optiune excelenta de pe care poti face mai multe drumetii langa Bucuresti.

Unde mergem in weekend? Salina Prahova si Cheia

Daca Valea Prahovei ti se pare aglomerata, poti incerca sa mergi spre Cheia. O excursie de o zi la Cheia poate sa includa o oprire la Salina Prahova, cea mai mare salina din Europa, cu coborare subterana si o sesiune de respirat vapori sarati.

Drumul merge apoi mai departe, prin munte, pana ajunge la Cheia. In statiune poti cauta un loc racoros la umbra padurii sau poti face un traseu spre Muntele Rosu.

Campina si Valea Doftanei

O alta varianta de excursie din Bucuresti poate fi Valea Doftanei. Pentru a ajunge pe Valea Doftanei treci prin Campina, asa ca te poti opri scurt pentru a vizita castelul Iulia Hasdeu, un loc incarcat de mister. Castelul a fost construit de Bogdan Petriceicu-Hasdeu, tatal Iuliei, dupa planurile pe care aceasta i le-a transmis de dincolo de moarte, in timpul sedintelor de spiritism.

Odata ce ai intrat pe Valea Doftanei, treci de zona de gratare si mergi pana la barajul Paltinu pentru a admira lacul de sus. Daca treci de lac, vei vedea ca deja aglomeratia se reduce si ai sanse sa gasesti un loc potrivit de popas.

Brasov

Cand ti-e dor de farmecul medieval si de strazi pietruite si inguse, poti incerca un city-break de o zi in Brasov. Acesta poate sa cuprinda un tur prin centrul vechi al Brasovului, o urcare pe Tampa, fie cu telecabina, fie pe jos si un pranz delicious in Piata Sfatului.

Vrei sa descoperi cele mai cunoscute locuri din Brasov? Incearca un treasure hunt prin oras, pe care il poti face cand vrei.

Daca timpul iti permite, poti merge si pana in Poiana Brasov ca sa simti muntele mai bine.

Transfagarasan

Una dintre cele mai frumoase destinatii de weekend din Bucuresti mi se pare Transfagarasan. Desi aglomerat mai mereu, cand in capitala sunt 40 de grade, poti fi sigur ca la Balea gasesti cu cel putin 15 grade in minus.

O excursie de o zi pe Transfagarasan incepe cu oprirea la Manastirea Curtea de Arges. Daca ocolesti biserica pentru a-i studia turnurile rasucite, poti vedea locul in care legenda spune ca a fost ingropata Ana, sotia lui Manole.

Traseul pe Transfagarasan continua cu un popas la Poenari, cetatea lui Vlad Tepes, accesibila doar daca urci cele 1480 de trepte prin padure. De sus, poti vedea pana departe priveliste muntilor.

Dupa Poenari vei trece pe barajul Vidraru si de acolo drumul serpuieste cuminte prin padure, pe malul lacului Vidraru. Pe aceasta portiune ai mari sanse sa te intalnesti cu ursi. Nu cobori din masina pentru ca nu stii cum reactioneaza desi majoritatea sunt obisnuiti cu turistii.

Ultima oprire va fi la Balea Lac, dupa o urcare pe soseaua serpuinda pe versantii golasi ai Fagarasului si trecerea prin tunelul de 800 de metri. La Balea, dupa ce ai parcat regulamentar masina, poti merge la lac sau poti admira Transilvania de sus si curbele ce coboara pe partea cealalta a muntelui.

Intoarcerea spre Bucuresti se face pe acelasi drum sau coborand pe partea cealalta si apoi luand-o pe Valea Oltului.

Culoarul Rucar-Bran

Mai greu accesibil decat Valea Prahovei, dar mai spectaculos, culoarul Rucar-Bran este o alta optiune pentru o excursie la munte din Bucuresti. In drum spre Rucar te poti opri pe dealul Mateias unde a fost ridicat un mausoleu pentru soldatii cazuti in primul razboi mondial.

Chiar de pe dealul Mateias incep privelistile superbe ale muntilor. Dupa Rucar poti intra in Parcul Piatra Craiului unde sunt o multime de trasee montane.

Cu masina se ajunge usor la pestera Dambovicioara, trecand prin cheile Dambovicioarei. Mai sus de Dambovicioara ajungi in Moeciu de unde poti urca spre satele Pestera si Magura. Iar daca ajungi in capatul culoarului, este musai o oprire si la castelul Bran.

Excursii de o zi in Romania

In afara de zona de munte mai sunt si alte zone in tara ce pot fi vizitate in excursii scurte cu plecare dimineata si intoarcere seara.

Excursie de o zi la mare – Constanta

In afara sezonului estival, cand multimea de turisti se indreapta spre alte destinatii iar vremea este prea racoroasa pentru balaceala, marea capata un alt farmec. Si acesta este momentul pentru excursii pe litoral.   

Autostrada este mai libera deci chiar ai sanse sa ajungi in 3 ore la Constanta. Dupa o plimbare pe faleza si prin centrul vechi al batranului oras, te poti delecta cu un pranz la una dintre terasele din Piata Ovidiu.

Daca vrei sa faci o plimbare prin Constanta, hai la un treasure hunt inedit, ghidat de telefon, pentru a descoperi cele mai cunoscute locuri ale orasului de la malul marii.

Dupa-amiaza poate fi dedicata unei sesiuni de plaja, in Mamaia. Vei gasi statiunea libera si plaja doar pentru tine.

Excursie la cramele din Dealul Mare

Aproape de Bucuresti, la maxim o ora si jumatate de condus, se afla regiunea viticola Dealu mare si o multime de crame de vizitat. O vizita la crama, cu plimbare in vie si degustare de vinuri este una dintre cele mai frumoase excursii de toamna din Bucuresti.

Exista in Dealu mare destul de multe crame ce fac turism viticol. Unele accepta si grupuri de 2-3 persoane, dar majoritatea solicita un numar minim de persoane pentru a organiza o degustare.

O excursie aici poate fi combinata si cu vizita la conalul Bellu din Urlati.

Excursie la Targoviste

O excursie scolara clasica facuta in copilarie era cea la Targoviste. Acum o poti repeta si imbogati. Pana sa ajungi la Targoviste merita sa te opresti in Bucsani, la Zimbraria neagra pentru a admira zimbrii si padurea.

In Targoviste exploreaza Curtea domneasca, Turnul Chindiei si muzeul Tiparului si cartii vechi. Poti apoi sa te plimbi prin parcul Chindia, pe malul lacului sau iti poti continua drumul spre manastirea Dealu.

Aflata foarte aproape de Targoviste, manastirea Dealu este locul in care sunt adapostite capul lui Mihai Viteazu (decapitat de turci) si mormantul lui Vlad Dracul, tatal lui Vlad Tepes.       

Conacele de langa Pitesti

O alta escapada interesanta de o zi pentru pasionatii de istorie este spre Pitesti. Te poti opri intai la Potlogi pentru a vizita Palatal brancovenesc de la Potlogi refacut cu fonduri europene acum cativa ani si pentru a te plimba prin gradinile lui.

Aproape de Pitesti poti merge la conacul Bratienilor, vila Florica din Stefanesti, un conac ce pastreaza inca parfumul vremurilor trecute spunand povestea vechii familii de boieri.

In apropiere de vila Florica, la Golesti, vei gasi un alt domeniu boieresc: domeniul Golesti. Domeniul de la Golesti este excelent pentru o excursie cu copiii. Pe langa conacul vechi, ansamblul include un muzeu al satului si o zona cu ponei ce pot fi calariti.

Excursii in Buzau

Una dintre cele mai interesante zone de explorat in Romania este judetul Buzau. Subevaluat din punct de vedere turistic, Buzaul are atatea locuri frumoase de vizitat incat o excursie de o zi nu este de ajuns.

Poti dedica o zi pentru zona dintre Ploiesti si Buzau. Aici vei gasi la Naeni biserica din piatra, grotele preistorice si, dupa un traseu de jumatate de ora accesibil si cu copiii, tabara de sculptura in piatra. De pe traseu vezi de-o parte muntii Buzaului si varfurile lor raspandite si de cealalta parte campia intinsa pana hat departe.

La cativa kilometri mai incolo, cu plecare din Breaza incepe un traseu pe dealuri spre chilia lui Ambrozie. Traseul este usurel, dar urcarea la chilie pe scara de fier este mai pentru amatorii de senzatii tari.

Intr-o alta excursie de o zi poti vizita Vulcanii noroiosi de la Berca. Paclele mari si Paclele mici ofera un peisaj selenar greu de gasit in alte parti ale tarii. Pe drumul de intoarcere spre Bucuresti te poti opri la tabara de sculptura de la Magura si la manastirea Bradu.

Iar daca mai vrei sa descoperi si alte zone misterioase, incearca o a treia excursie la Trovantii de la Ulmet si la asezarile rupestre din muntii Buzaului. Poti incepe din Alunis, cu biserica rupestra sau din Nucu, mai greu accesibil cu masina.

Excursii de o zi in Bulgaria

Si avand in vedere apropierea Bucurestiului de granita cu Bulgaria, cand ai chef de excursii de weekend in strainatate, te poti indrepta spre vecinii nostri. Si ei au multe de aratat, chiar daca de putini stiute.

Excursie la Veliko Tarnovo

Dupa ce treci Podul prieteniei de la Giurgiu, in mai putin de 2 ore ajungi in fosta capitala a Bulgariei: Veliko Tarnovo. Asezari vechi, cetati de demult si un farmec aparte fac din Veliko tarnovo o destinatie de weekend foarte apreciata.

Nu exista multe cascade langa Bucuresti, dar una pe care o poti vedea intr-o excursie de o zi este langa Veliko Tarnovo. La intoarcere spre Bucuresti te poti opri si la cascada Hotnita al carui curs de apa poate fi explorat pe un traseu marcat prin padure. Iar daca mai ai timp, in apropiere de granita cu Romania, 2 biserici sapate in piatra, aflate in patrimoniu Unesco te invita la un popas: Basarabovo si Ivanovo.

Lovetch si pestera Devetascka

O alta excursie in Bulgaria ce poate fi facuta intr-o zi este cea la Lovetch, un oras vechi din Bulgaria pazit de cetatea de pe deal si cunoscut in special pentru podul acoperit ce aminteste de cel din Florenta.

Dupa explorarea orasului si un pranz copios in centru, la intoarcere poti vizita pestera Devetascka, o minune a naturii. Cu acoperisul ei spart in mai mule parti si cu interiorul limens atrage o multime de turisti. Din fericire nu este singura pestera spectaculoasa a Bulgariei!

Acestea sunt cateva destinatii pentru o excursie de o zi din Bucuresti. In unele poti merge de mai multe uneori pentru ca nu vei avea timp sa explorezi toata zona in cateva ore. Cand ai mai multe zile la dispozitie te poti aventura mai departe.

Exista multe locuri frumoase de vizitat in Romania si o parte dintre ele sunt necunoscute pentru multi. Altfel, nu prea are rost sa petreci mult timp in masina ca sa stai foarte putin in locul ales.   


Ti-a fost util articolul? Atunci te rog sa imi lasi un comentariu mai jos.

Pentru mai multe sfaturi de calatorie poti urmari blogul pe Facebook si pe Pinterest!

Iar daca esti gata pentru urmatoarea vacanta, inscrie-te la newsletter pentru a primi si alte detalii interesante.

Bonus! 5% discount la tururile Another Milestone si un planificator de calatorii gratuit la inscriere.